Uusimmat blogit

Yhteystiedot

Anne Ojajärvi JALASJÄRVI
 anne.ojajarvi@netikka.fi 0500-797 600

Erilainen Juhannus

Perjantai 20.6.2014 klo 16:33


Elämä on. Jatkuvaa uuden asennon hakemista, reagoimista ympäristön tapahtumiin, mahdollisimman siedettävän tilan tavoittelua senkin uhalla, että omaankin siipeen sattuu. Avainasia on, että uskaltaa katsoa totuutta silmiin. Silloin voi olla rauhallinen ja rohkea vaikeidenkin päätösten äärellä.

Taidan olla filosofisella päällä. Se kumpuaa myös luopumisen tuskasta, jonka käsittely jatkuu varmasti pitkän aikaa. Kun mikään ei riittänyt, kotikuntani kuopataan ja naitetaan naapurin kanssa. Erilainen juhannus, toisenlainen tunnelma, eikä syy ole siis vain kehnon sään.  Suuri menetys, mutta samalla valtava helpotus siitä, että valtioneuvosto arvosti valtuustomme päätöstä ja vastoin erityisen kuntajakoselvityksen suositusta hyväksyi vapaaehtoisen liitoksen jalasjärvisille paremmaksi uskotun kumppanin Kurikan kanssa. Kuntajakoselvittäjät laittoivat itsensä likoon (tekisi mieleni kirjoittaa liemeen) varsin näyttävästi haukkumalla Kurikkaa ja kehumalla bankrotin partaalla olevaa maakuntakeskusta. Pah. 

Toivottavasti tästä Jalasjärven esimerkistä on rohkaisuksi muille kriisikunnille, joita nyt alkaa tulla kuin sieniä sateella. Ei kannata jäädä tuleen makaamaan, ei sortua keskenään kinastelemaan, vaan tehdä omia selvityksiä ja vuorovaikuttaa loppuun asti. Päätösten jälkeen seuraava vaihe on vähintään yhtä vaativa: uuden yhteistyön rakentaminen, ja se pitää aloittaa heti, maltillisesti toistensa kulttuureita tunnustellen.

Uusi kuntarakenne on uusi kaikille. Kuntalaisille, luottamushenkilöille mutta myös virkamiehille. Erityisesti kahden viimeksi mainitun ryhmän edustajien pitää muistaa, ettei vuosikymmeniä vanhalla sanelupolitiikalla ja auktoriteettijohtamisella saa enää mitään hyvää aikaan. Johtaminen on muuttunut, todellisia asiantuntijoita kannattaa kuunnella ja pyrkiä samalla myös itse kehittymään, mahdollisesti myös muuttamaan ajatuksiaan. Vuorovaikutustaitoja pitää olla ja vallasta on turha taistella, sillä häviämisen vaara on niin kovin suuri ja taistelun tuoksinassa saattavat olennaiset asiat jäädä huomaamatta. Loppujen lopuksi kaikki onnistumiset rakentuvat luottamuksen varaan. Kääntäen voisi todeta, että epäluottamus pilaa hyvätkin mahdollisuudet.

 image.jpg

Tälläinen Juhannusilma mahdollistaa toiminnalliset ja runolliset päivät. Eino Leinon sanoin:

Juhannus

Minä avaan syömmeni selälleen

ja annan päivän paistaa,
minä tahdon kylpeä joka veen
ja joka marjan maistaa.
Minun mielessäni on juhannus
ja juhla ja mittumaari,
ja jos minä illoin itkenkin,
niin siellä on sateenkaari.
 

2 kommenttia .

Kesäpaloja

Sunnuntai 1.6.2014 klo 21:39

Alkukesä on ollut ja tulee vastakin olemaan poliittisesti vilkas. Puoluekokouksia pidetään ja käytiinpä välissä vaikeat EU-vaalitkin. Vaikeat siksi, että äänestysprosentti ei noussut päätä huimaamaan ja ehdokkaiden ja puolueiden kannanilmaisuja hillitsivat varmasti lähellä siintävät eduskuntavaalit. Tyrkky, tyrkympi, tyrkyin hävisi nyt asialinjalle, ja se luo taas uskoa politiikantekoon. Kovetulla kampajanlla tai muokatuilla kuvilla ei peliä voiteta, jos uskottavuus ei riitä.

* * * *

On sopivaa tai ei ottaa kantaa kilpailevan puolueen puheenjohtajavalintaan, mutta teen sen kuitenkin. Syitä on kaksi: kyseisestä henkilöstä tulee myös maamme pääministeri ja saan ilmaista tukeni vaativaan tehtävään jälleen kerran pohojalaaselle naiselle. Seurasin Kokoomuksen pj-keskustelua menneellä viikolla, ja vilpittömästi, mielestäni Risikko on ehdokkaista paras! Viilipyttymäinen esiintyminen, harkittu, varovainenkin ja riittävän kokenut sen olla pitää. Eurohypetys on eri asia kuin pääministeriys.

* * * *

Jalasjärvellä on päätös sosiaalipalveluiden siirtämisestä JIKin alaisuuteen vuoteen 2015 mennessä. Valmistelut ovat toivottavasti jo käynnissä, vaikka en ole niistä kuullutkaan. Aloite siirtämisen kiirehtimisestä hautautui taannoin jonnekin, ehkäpä runsaiden aloitteiden joukkoon, mutta nyt alkavat viimeiset hetket olla käsillä. Sosiaalipalvelut ovat yksittäisen kunnan tuottamina kovin haavoittuvaiset. Asiakkaiden parasta tässä ajatellaan, ja samalla vahvempaa ammattilaisten keskittymää. Nuorten syrjäytyminen ja vammaisperheiden asiat on kiireesti saatava sosiaalityön keskiöön ja kaikkien hallinnonalojen aidon yhteistyön ytimeen! Sellainen kunta ei ole mikään kunta, joka ei pysty heikoimmistaan huolehtimaan. 

* * * * 

Tulevat parit viikot ratkaisevat Jalasjärven kuntaliitossuunnan. Huhujen mukaan valtioneuvosto tekee päätöksensä mahdollisesti ensi- tai seuraavalla viikolla. Ja hyvä olisi kun tekisi, loppuisi tämä löyhässä hirressä roikkuminen viimein. Hälyyttävät tiedot Seinäjoen taloustilanteesta on saanut yhä voimakkaammin toivomaan, että järki voittaisi ja sallisi Seinäjoen rauhassa vahvistua maakuntakeskuksena.

kesa_2012_0072.jpg 

Meidän ei kannata mennä eteenpäin selkä edellä. Eikä myöskään turhantärkeinä jarrutellen. Päättäjien tärkein homma on tehdä päätöksiä. Ei kuitenkaan mitä tähansa päätöksiä, vaan tarkkaan on pohdittava, mikä vaikuttaa mihinkäkin. Kokonaisuuksien hahmottaminen ei ole helppoa, varsinkaan, kun on monta tahoa vetoamassa omine mielipiteineen.

Onnellisia päiviä!

9 kommenttia .

Something Better

Sunnuntai 11.5.2014 klo 13:20

Otsikon sanat ovat varsin merkitykselliset. Viime aikojen tapahtumista voi löytää viisubiisin nimen kanssa monta yhteyttä. On pyritty parempaan monella sektorilla. Henkilökohtaisessa elämässä yrittämisen, työn ja opintojen kautta ja päätöksenteossa kaikkien jalasjärveläisten puolesta, suuntaamalla katse tiukasti tulevaisuuteen. Eteenpäin pitää mennä, mutta rohkeasti ja valppaana katsella tulevaan.  

Tänä vuonna viisut kiinnostivat erityisesti, sillä sukulaisnuori oli valloittamassa Köpistä ja Eurooppaa Softenginen basistina. Sivusta seuranneena ei tietenkään pysty hahmottamaan sitä työn määrää mikä on nuorelta mieheltä ja koko perheeltä vaadittu jo pelkästään soittotaidon oppimiseen ja kaikki muu siihen päälle! Luontainen lahjakkuus auttaa ilman muuta, mutta että itseään voi toteuttaa, on huollon pelattava ja henkisen puolen oltava kunnossa. Kasvupohjan luomiseen on tarvittu ja tarvitaan jatkossakin erityisesti omaa porukkaa, äitiä, isää ja sisaruksia.

Lämpimät onnittelut vielä Suomen ja Seinäjoen Softenginelle! Tulos oli hieno, soittonne sellaista helmeä, jota me tavalliset pulliaiset, iskelmäkanavan kuuntelijat emme varmasti osaa kylliksi arvostaa. Siispä onnea jatkoon!

Palaan lyhyesti pian parin viikon takaiseen Jalasjärven kuntaliitospäätökseen. Selvin luvuin tekemämme päätös on mielestäni paljon isompi päätös kuin pelkkä Jalasjärvi-Kurikka -kuntaliitos. Nähtäväksi jää nyt, kuinka aidosti Valtioneuvostossa arvostetaan demokratiaa, kunnan itsemääräämisoikeutta ja vapaaehtoisuutta kaksinkertaisen pakon sijaan. Talouden realiteetit ja kiinnostus kuntalaisten palveluiden järjestymisestä ovat tässä samassa tärkeiden asioiden nipussa. 

Kasvun paikka tämä on kaikille tässä prosessissa mukana olleille. Poliittiset ryhmät jakautuivat SDP:tä lukuunottamatta enemmän ja vähemmän. Toipumiseen menee aikansa. Hienotunteisuutta tarvitaan kaikilta osapuolilta, myös Seinäjoelta, jonka yhteistyökumppaneina jatkamme tulevaisuudessa nykyistä vahvempina ja paljon oppineina. Mahdollisuus on valita, haluaako hajottaa vai rakentaa tätä maakuntaa. Erityiset kiitokset Jalasjärven asioiden uutisoinnista saa Yle Pohjanmaa. Hämmentäviä ja vastakkainasettelevia mielipiteitä on helppo kirjoittaa, mutta Yle onnistui nostamaan vaikeat ja olennaiset esiin ilman astian makua.

Olen viime aikoina jonkin verran pohtinut päätöksenteon eettistä puolta. Virkamies ja päättäjäkin ovat vain ihmisiä. Moraali ja omat henkilökohtaiset intressit eivät voi olla vaikuttamatta esityksiin ja ratkaisuihin, joita teemme käytännössä. Oikean ja väärän valinnan mahdollisuus on nimittäin fifty-fifty.

kesa_2013_011.jpg

     Itävallan viisuvoittaja puhui voittonsa jälkeen rakkaudesta, vapaudesta ja suvaitsevaisuudesta. Tulkitsen vapaasti, että Something Better, Euroopassakin halutaan päästä eteenpäin ja uudistua, jättäen sivuseikkojen pohtiminen vähemmälle. Ei parta naista pahenna, mutta verkkosukkahousujen käyttöä välttäkää, siskot, viimeiseen asti!

Hyvää Äitienpäivää.

 

  

3 kommenttia .

Kattila kiehuu

Sunnuntai 27.4.2014 klo 21:04

Viime päivinä puhelinliikenne on ollut vilkasta. Ihmiset ovat soitelleet ihmetelläkseen kunnanhallituksen viime tiistaista päätöstä olla hyväksymättä kumpaakaan mahdollista liitossuuntaa. Huoli kuntamme päätösvallan säilymisestä on ollut suuri. Poikkeuksetta on kysytty, mitä tämä oikein tarkoittaa?

Erikoista tässä on, että luottamus kuntamme viranhaltijoiden muotoilemiin päätösesityksiin on kyseenalaistettu. Moni havahtui, kun esitystekstit poikkesivat niin paljon toisistaan Seinäjoen ja Kurikan liitosselvitysten käsittelyssä. Usea pohti, mikä koira tähän on haudattuna?  

Mitäpä tuohon voi muuta vastata, kuin että katsotaan tiistain kokouksessa. Vaikea on uskoa, että näin paljon työtä vaatinutta prosessia haluaisivat ainakaan viranhaltijat vaarantaa. Siinähän menisi ura ja uskottavuus.

Emeritusprofessorikin oli eilisessä maakuntalehdessä innostunut kommentoimaan kuntamme prosessia. Hän rohkeni ottaa kantaa vielä päätöksen kalkkiviivoilla, vaikka varauksella, ettei tunne kaikki yksityiskohtia. Niinpä. Silloin on helppo härventää, kun sanoutuu irti kokonaisuudesta. Kattila kiehuu kuumana: Seinäjoki, Kurikka vai kolmas tie, jota ei missään vaiheessa ole valtuustotasolla vakavana vaihtoehtona esiin tuotu. Siirtääkö kunnan päätöksentekoa senkin uhalla, että muut päättävät sitten puolestamme Seinäjokiliitoksesta.     

Linjaani on vaikea vaikuttaa näin tärkeässä asiassa viime hetken ulostuloilla. Vaikka tekeehän tämä epävarmaksi. Jos tässä jotakin on kuluneiden vuosien aikana oppinut, niin sen, ettei pidä olettamuksiin, tulkintoihin ja toisen käden tietoihin liikaa nojata. Minullakin on kysymys luottamuksesta, luottamuksesta Suomen valtioon. Seurataan rauhallisina tilanteen kehitystä.

img_0285.jpg

Seinäjoen valtuutettujen mielipiteet ja painotukset kiinnostuksesta meihin olivat mielenkiintoista luettavaa. Mieltä lämmitti, kun joku pyrki asettumaan jalasjärveläisen asemaan. Yksi oli kiinnostunut sijainnistamme ja veronmaksukyvystämme ja toinen painotti kaupan palveluiden merkitystä ja elinkeinoelämän vahvistumista kuntaliitosperusteena.

Kuntalaiset olisivat kuitenkin menossa Kurikkaan. Juttelin perjantaina yliopiston tutkijan kanssa, ja hän antoi täyden tunnustuksensa maaliskuussa tekemällemme mielipidekyselylle. Tulkitsi, että vähättely on kateellisten panettelua ;) 

4 kommenttia .

Kasvukipuja

Lauantai 22.3.2014 klo 23:08

Aika kuluu siivillä. Paljon on tapahtunut sitten viime kirjoituksen. Henkilökohtainen minäni on ollut melkoisessa lirissä opinnoissa, mutta suma on selviämään päin. Suokaa anteeksi lukijat ja kommentoijat, vastuu sivujen hengissä pysymisestä on jäänyt teille.  

Olemme eläneet Jalasjärvellä sellaisia kuukausia, ettei ikinä-koskaan-ennen-eikä-tämän-jälkeen. Sipilän sloganista "Tästäkin selvitään" löytyy lohdun siemen, vaikka lausuttuna hieman erityyppisessä tilanteessa.

Kuntajakoselvittäjät saivat helmikuun lopussa valmiiksi tilaustyönsä Seinäjoen hyväksi. Eihän siinä mitään. Ei ainakaan yllätystä. Kovin suorin ja monipuolisin sanakääntein pyrkivät herrat perustelemaan raportissaan, miksi Seinäjoki-liitos olisi meille Kurikkaliitosta kannattavampi. Konsernimme kokonaisuuteen perehdyttiin viiden asiantuntijan voimin. Ohjausryhmäkin on kokoontunut jonkun kerran, lähinnä ehkä informaatiota saamaan.

On harmillista, että johtopäätökset on tehty vanhoilla tiedoilla. Vuoden 2012 tilinpäätöksestä on jo aikaa ja paljon on ehtinyt kunnissa tapahtua. Velkamäärät ovat ainakin lisääntyneet ja talouden syöksykierre kiihtynyt kaikissa puheena olevissa kunnissa. Järkeeni ei mahdu, että JIK oltaisiin valmiita pistämään helposti lihoiksi, vaikka sen onnistuminen palveluntuottajana tunnustetaankin. Eri kuntien kustannuksia on vertailtu, mutta miten selvittäjät ovat pystyneet arvioimaan palveluiden tasoa? Eivät mitenkään.  

Mutta oli asiakirjassa ansiokaskin löytö. Eero Laesterä oli laskenut, että kuntamme nettohyöty JAKKista on ollut vain reilut miljoona euroa, työntekijöiden maksamat verot huomioiden. Tuota laskelmaa ei siis ole osattu/haluttu aiemmin ministeriössä tehdä!?

Samaan aikaan toisaalla Räsäsen toimesta selvitettiin Kurikka-Jalasjärvi-liitosta. Moniammatilliset työryhmät höystettyinä luottamushenkilökaartilla kokoontuivat tiiviisti selvitystyön merkeissä. Todettiin, kuinka vaikeaa on ennustaminen edes muutaman vuoden päähän. Viimeisin vitsi on ollut se, että selvitystä on yritetty mitätöidä puhumalla Tyrväisen ja Räsäsen kaveruudesta. Kuitenkin kuntien nimeämillä henkilöillä ja työryhmillä oli valta vaikuttaa lopputulokseen. Selvittäjä oli kokouksissa melkeinpä sihteerin roolissa.

Lopullisten liitossopimusluonnosten erot ovat marginaaliset. Molemmista löytyy huomautettavaa ja kysymysmerkkejä. Kuntaliitosasia on monitulkintainen eikä sitä yksinkertaisesti voi ratkaista tuijottamalla vain lukuja ja ennustuksia tämän epävarmuuden keskellä. Kasvukipuja on kummallakin. Isommalla enemmän. Väentönkasvuun pitää vastata rakentamalla toimitiloja elinkaaren molemmissa päissä. Päiväkoteja, kouluja ja palveluasuntoja. On aiheellista kysyä, paljonko Seinäjoen kasvu sykkisi meille saakka. Sen sijaan Kurikan palvelutarve on tasainen ja tilanne kehittyy maltillista vauhtia.

img_0254.jpg 

Tunne ja järki. Jonkun mielestä henkimaailman asioita. Kuntaliitosselvitysten asukasillat vetivät salit täyteen väkeä. Ei suuressa maailmassa turhaan puhuta kansalaisvaikuttamisen puolesta. Sitä meidänkin on opeteltava ja muistettava, että kunta on kuntalaiset. Ja mielipiteitä on, kun niitä vain kysytään. 

Jalasjärvellä kysyttiin viikko sitten, Kurikka vai Seinäjoki? Vastauksia kertyi 1956 kappaletta ja kuntalaisten viesti tuli selväksi. 1601 valitsi Kurikan, 335 Seinäjoen ja 20 kertoi kantansa muuten vain. Antikainenkin jo totesi, että vaikea valtuustojen yli on kävellä, jos liitossuunta ratkee vapaaehtoisesti. Vapaaehtoista pakkoliitosta minä ainakin toivon. En kaksinkertaista pakkoa.  

 

24 kommenttia .

Perustetaan kuntalaisliike!

Lauantai 11.1.2014 klo 17:30

Takana on pari huonosti nukuttua yötä. Kotikuntamme kyykyttäminen valvottaa. Ministeriö päätti, että kuntajakoselvitys Jalasjärven ja Seinäjoen välillä tehdään ja työ alkoi entisin voimin eilen. Valmista pitäisi olla jo helmikuun lopussa. Kuntamme kohtalo sinetöitäisiin sitten kevään aikana ja ensi vuoden alusta totuttelisimme elämään uuden kuntalipun alla.

Kurikan kanssa tehtävää omaehtoista, kahdenvälistä selvitystä ei ministeriö käynyt sentään kieltämään. Eikä se oikein olisi ollut lain mukaistakaan. Kuntaliitosselvitys on tehtävä Kurikan kanssa, aidosti ja oikeasti. Kunnanhallitus valitsi viime viikolla Kurikka-selvitystyöhön Seinäjoki-Jalasjärvi-Kurikka- selvitystä ohjanneen kokoonpanon: kunnanjohtajan, talous-ja hallintojohtajan, valtuuston pj:n, kunnanhallituksen pj:n ja hallituksen II varapj:n. Muut ryhmät nimettäisiin myöhemmin. Sovimme yhteistuumin, että tiedotus on aktiivista ja väliaikatietoja ja selvityksen suunnittelua tehdään kunnanhallituksessa. Sitten, heti seuraavana päivänä jalasjärveläiset peruuttivat kokouksen kurikkalaisten kanssa viime hetkillä. Erikoista kuntaselvitystä, vaikka asialla on tulipalokiire.

Kuntamme tilanne on erikoinen siksi, että meillä kriisikuntana on oikeasti kaksi liitosvaihtoehtoa, joista ministeriö haluaa tunnustaa vain toisen. Kunnilla on erilaiset vahvuudet, sitä en käy kiistämään. Kahdenvälinen selvitys toisen naapurin kanssa nousee entistä tärkeämmäksi kuntajakoselvittäjän keskittyessä Seinäjokeen.

En kuitenkaan kävisi tuhlaamaan energiaa enää maamme hallituksen tai puolueiden moittimiseen, vaan vaikuttamisen voimavarat on suunnattava lähemmäs, oman kuntamme päättäjiin niin valtuustossa kuin hallituksessakin. Harmillista, kuinka hiljaista valtuutettujen suunnalla on ollut, vaikka olemme kaikkein suurimman uhkan edessä. 

Ongelmallista on, että valtuusto on voimaton. Ehkei oikein uskalleta sanoa mielipidettä, jos veikkaus meneekin vikaan? Ellei valtaa käytä valtuusto, sitä käyttää puolestamme joku muu.

Demokratiassa saa sanoa mielipiteensä ja vaaleilla valittujen päättäjien pitää ohjata kunnan toimintaa. Toivon rohkeutta tässäkin asiassa. Muistetaan, että lemme tilanteessa, jossa oikeita vastauksia ei ole. On vain järkiperusteet liitossuunnalle, joihin itse, päättäjinä tai kuntalaisina olemme päätyneet. Sydämen ääntä pitäisi nyt kuunnella ja tehdä tekoja sen mukaan, minkä uskoo itse oikeaksi. Aina ei voi voittaa, mutta kun on puhtain keinoin kaikkensa tehnyt, voi huonojenkin päätösten kanssa elää. Sekin on demokratiaa.

kes_2011_059.jpg

Minun sydämeni sanoo, että Jalasjärven puolesta tarvitaan kuntalaisliike. Annetaan äänemme kuulua siitä, mikä olisi Jalasjärvelle paras. Aikaa on vähän, mutta riittävästi. Ensi viikolla olisi hyvä jo laittaa tuulemaan :)

 

 

52 kommenttia .

Tätä tarvittiin

Maanantai 6.1.2014 klo 12:27

Meitä on hellitty viime ajat vuodenaikaan nähden poikkeuksellisella, erityisen leudolla säällä. Vaikka kolikolla on toinenkin puoli, sanon silti, että hellitty, sillä viivan alle jää taatusti enemmän hyviä kuin huonoja puolia. Sähköjä ja puita katkoneissa myrskyissä oli aivan tarpeeksi jännitysmomenttia tälle talvelle.

Tuntuu, että hurjaan arktiseen selviytymistaisteluun tuli pikkuinen tauko, kun lumen, pakkasten, kylmän ja liukkauden kanssa ei ole tarvinnut muutamaan viikkoon päätään vaivata. Kuljetusyrittäjälle eivät olleet herkkua joulun alla lipiliukkaat nevatiet, joihin kalustolla oli menemistä vain ketjut pyörissä. Erityisesti maataloudessa tanitaan pakkasilla lämmityksen ja jäätyneiden vesiputkien kanssa, lisäksi jo pelkkä lämmönsäätely, lämpimänä pysyminen vie energiaa ja vaatii antamaan elikoille enemmän ruokaa.

Yhteiskunnallisesti ajatellen, talvisen energiankulutuspiikin tasaantuminen teki mannaa yksityistalouksille ja teollisuudelle. Ja vaikka heti huomenna tulisivat tulipalopakkaset, on hyötyä jo syntynyt. Lipiliukkauksista vielä, moneltako liukastumiselta, lonkkamurtumalta, rannekipsiltä, paleltumalta, sairaslomalta ja päivystysreissulta on tähän mennessä vältytty? Sitä tuskin saamme tarkasti ikinä tietää, mutta väitän, että monelta. Tätä taidettiin tarvita.

On kuitenkin jotakin, jota ei tarvittaisi. Nimittäin sosiaalipornoa. Sana palautui mieleeni päivän Ilkasta. Mielestäni meille ei tee hyvää lukea tiedotusvälineistä tarkkoja kuvauksia yksittäisten ihmisten kurjuudesta ja henkilökohtaisista katastrofeista, tragedioista, rasismista, idioottimaisista ihmisarvoa alentavista mielipiteistä, perhesurmista ja pikkulasten heitteillejätöistä. Vaikkakin, niistä monella on onnellinenkin loppu. Enkä nyt tarkoita, että toivon sensuuria. Se, mitä edellytän, on asioiden mittakaavaan laittamista, mässäilyn hillitsemistä ja tason nostamista uutisoinnissa kaiken kaikkiaan. Ihmiset pitää opettaa iloitsemaan toisten onnistumisesta eikä tuntemaan tyytyväisyyttä omaan tilanteeseen kanssaihmisten kärsimyksen keskellä. Pelkään, että otsikot ruokkivat joistakin meistä toteuttamaan itseään vallan väärissä asioissa.

syksy2012_005.jpg

Metsän eläimilläkin on ollut nyt hetki helpompaa. Vaikka tähänastinen talvi peruttiinkin, pitkä sesonki laskettelurinteille olisi tehnyt hyvää, Maakuntaviesti olisi pitänyt voida hiihtää tänään eikä myöhemmin Jalasjärvellä, talvikauden vaatteet ja välineet olisivat saaneet käydä kauppansa ja aurauskalustolle olisi voinut tiputella sopivasti töitä.

jk. Luin pikaisesti jostakin Valtiovarainministeriön avaamasta kuntakokeilusta. Perehtymättä sen paremmin yksityiskohtiin ja sen vaatimuksiin, pohdin, olisiko tässä JIK-kuntien mahdollisuus sittenkin? Kokeiluna, kuntapalveluita yhdessä uudistaen, monen vuoden yhteisen JIK- peruspalvelukuntayhtymähistoriaan nojaten tutkiskella, mitä saataisiin aikaan? Olemme jokainen kunta, jonkinlaisen pakon edessä, kai.    

3 kommenttia .

Uuteen vuoteen

Tiistai 31.12.2013 klo 20:00

On aika hyvästellä kulunut vuosi ja kääntää katse kohti uutta ja toivottavasti parempaa. Kolmetoista on epäonnen luku ja sellaisena pysyy edelleen. Ajattelin viestiä nyt runojen säkein. Vanhoja tuttuja kaikki tyynni, mutta koskettaneet tavallaan jokainen.

Voimaksi, lohduksi, kiitokseksi - evääksi uuteen vuoteen. Vakavasti ja pilkettä silmäkulmassa.

IHMINEN
Mikä olen? Tähdenlento
Luojan ikuisessa yössä,
tomujyvä aavan aineen
lakkaamattomassa työssä.
 
Mutta sentään! Tahdon antaa
hehkun hetkelleni tälle,
tahdon loistaa, tahdon laulaa
kiitoslaulun elämälle.
 
Tahdon laulaa: mitä siitä,
jos ma lopuin, kussa aloin,
mutta silmänräpäyksen
valokaarin yössä paloin!
 
Hetken sykin, liekkisydän,
aurinkona maailman oman:
tunsin kauneuden kaipuun,
rakkauden rajattoman.
 
Alistukaa, avaruudet,
pienen tähden välkynnälle!
Tahdon loistaa, tahdon laulaa
kiitoslaulun elämälle.
- L. Onerva-
img_0190.jpg

Naise elämää?

Jos sää ole itsenäine, sää ole pelottava.
Jos sää ole ystävälline ja ymmärtäväine, sää ole liian kiltti.
Ku sää sano, mitä sää ajattele, sää ole rääväsuu.
Jos sää ole hiljaa, on sus jotta kummallist.
Jos sää anna, sää ole helppo nakki.
Jos sää pihtaat, haeta joltain muult.

Yritä täsä sit olla.
Jua pari lasi kuaharii.
Venytel tualis semmottos,
et pää menee taakse ja kattelet maailmaa ylösalasi.
Hiukka hianon näköst. Ei iloseks tulemiseks enemppä tarvita.
Pan lähettäen kaikil, joil o väsymyst ja kaikil,
joil ei ol ja si kaikil, joil halut viesti laitta.
Kyl o helppo ol naine!!!     - Karoliina Koskinen-

img_0201.jpg

Hymyilevä Apollo (katkelma)
Oi, onnellinen, joka herättää
niitä voimia hyviä voisi!
Oi, ihmiset toistanne ymmärtäkää,
niin ette niin kovat oisi!
Miks emme me kaikki yhtyä vois?
Ja yksi jos murtuis, muut tukena ois.
Oi, ihmiset toistanne suvaitkaa!
Niin suuri, suuri on maa.
                        - Eino Leino -
 
          Hyvää Uutta Vuotta!

3 kommenttia .

Taukoa kiire

Sunnuntai 22.12.2013 klo 20:29

Vilkas vuosi ja erityisesti syyskausi alkaa olla takanapäin. Kuntapoliitikkoa on työllistänyt kuntatalouden tasapainottamistyö ja kunnanhallituksen ennätyksellinen kokoustahti. Normaalisti kokouksia on joka toinen viikko miinus loma-ajat. Tänä vuonna kh:lla oli tasan kolmekymmentä kokousta. Jalasjärven kokoiselle kunnalle se on merkittävä määrä kokouksia, mutta tukala tilanteemme on sen vaatinut. 

Valtuuston kokous oli viime torstaina. Talousarvio hyväksyttiin ja kriisityöryhmän arviointiraportti niin ikään. Samalla päätettiin, ettei SJK- selvitystä jatketa, vaan paneudutaan kahdenvälisiin selvityksiin Kurikan ja Seinäjoen kanssa. Tuo päätös oli aivan välttämätön. Meidän pitää päästä eteenpäin ja alkaa syvällisemmin fiilata mahdollista uutta kuntaa palveluineen. Asiat pitää puhua niin selviksi, että tiedämme miten meille käy, kun Jalasjärvi loppuu ja liitos toteutuu. Valtuutetuilla on maaliskuuhun saakka aikaa muodostaa mielipide jos sitä meiltä ylipäätään enää kysytään. Kuitenkin, näen tärkeänä että olemme itse aktiivisia ja kunnassa päätämme mitä tavoittelemme ja sanomme sen myös ääneen.

Tästä eteenpäin ei enää tehdä perustietojen selvitystä, vaan suunnitellaan uuden kunnan palvelurakenne mahdollisimman valmiiksi. Valtiovarainministeriön kuntajakoselvittäjä määrättäneen vielä tämän vuoden puolella, mutta hän tehköön omaa työtään tilaajan ohjeiden mukaan. Tunteilulle ei paljon sijaa jää.

Ikinä en ole saanut näin paljoa palautetta kuntalaisilta kuin nyt on tullut. Jokainen kuntalainen, joka minua on hidasta tarttunut, on toivonut, että voisimme tässä pakkoraossa liittyä Kurikkaan. Seinäjoki on Seinäjoki, mutta kuntapalveluiden järjestäjänä siihen ei uskota. Kukaan ei toki sen merkitystä kaupan palveluissa ja virastojen keskuksena kielläkään. 

Mielenkiintoiset asiat valtuustossa eivät jääneet vain edellä mainittuihin. Jouduin uimaan vastavirtaan tonttikauppa-asiassa, sillä ehdotin, ettei olisi vielä myyty tonttia vanhusten palveluasumisyksikön rakentamista varten. Valtuuston enemmistö päätti toisin. Niin tervetullutta kuin yksityinen palvelutuotanto onkin, olisin toivonut, että odotetaan pari kuukautta, kun saadaan uuden Iloniemenkodin rahoituspäätös ARAsta. Tarvittava paikkamäärä olisi tarkentunut ja kiireessä valmisteltu esitys olisi voitu pohjustaa huolellisemmin. Niin kiire ei pitänyt olla, ettei kaikkien tarjouksen jättäneiden kanssa olisi ehditty keskustella. No, pulinat pois, mutta tarkkana pitää olla, kun vauhdilla edetään.

image3.jpg

Tahtoisin toivoa Sinulle, jotakin oikein hyvää. Enkelin siipien havinaa, iloa, onnea syvää.

Siihen se on kiteytetty, mitä sisältyy tänä vuonna Hyvän Joulun toivotukseeni. Tyyneyttä ja tasapainoa, turvallisuutta, lämpöä ja rauhaa. Kelpaamisen kokemusta ja luottavaista mieltä, uskallusta ja rohkeutta unelmien edessä.

Hyvää Joulua!

3 kommenttia .

Itsenäinen ja vapaa

Perjantai 6.12.2013 klo 19:55

Ikää kun kertyy, huomaa entistä selkeämmin, mistä itsenäisyydessä on kysymys. Ajatelkaa, kuinka paljon se sisältää! Työn ja toimeliaisuuden, yrittämisen, sananvapauden, osallistumisen, tasa-arvon, yhteisöllisyyden, demokratian, ihmisten hoivan ja huolenpidon, turvallisuuden, lait, oman maan puolustamisen ja koulutuksen. Oikeuksia ja velvollisuuksia niin paljon, että joku tärkeimmästä päästä jäi varmasti mainitsematta.

Tänä itsenäisyyspäivänä meikäläistä on puhutellut erityisesti vapaus. Kuinka tärkeää vapaus onkaan sekä henkilökohtaisella että yhteiskunnallisella tasolla. Vapaus on ennen muuta päätösvaltaa omissa asioissa. Vapaudesta seuraa välittömästi toki vastuu itsestä ja kanssaihmisistä.

Uutinen Nelson Mandelan kuolemasta ohjasi ajatuksiani. Hän oli vapaustaistelija, joka ei alistunut sorron ja mielivallan alla. Hänen tarinansa valaa uskoa jatkaa työtä oikeaksi tuntemien asioiden puolesta myös pienemmissä ympyröissä.

* * * *   

Pakko se on ymmärtää, että Jalasjärven kohtalo on nyt sinetöity, ja kuntaliitosselvittelyt alkavat. Päättäjille se tarkoittaa entistä aktiivisempaa roolia vaikuttajina ja vallan ja vastuun jakautumista jatkossa laajemmalle alueelle. Menetämme siis kuntana itsenäisyytemme ja päätösvaltamme. Raskaita asioita. Jatkossa päätöksiä uudessa kunnassa tekevät sellaisetkin, jotka ovat kaukana meistä ja meille tärkeistä painotuksista. Samoin meidän alueemme päättäjiltä vaaditaan näkemystä laajemmasta alueesta ja mukautumiskykyä uudessa tilanteessa.

Muutos on totta ja jokapäiväistä. Voiko oikeastaan tuudittautua enää mihinkään? 20-30 vuoden päähän ei kannata tähyillä, vaan lähemmäs tulevaisuuteen. Maailma muuttuu ympärillämme niin hurjaa vauhtia, että ainut mitä voimme, on yrittää pysytellä mukana. Vastustaminen, kyseenalaistaminen ja torppaaminen ei meitä palvele vaan on pantava paremmaksi! Siis osaaminen, avoin vaikuttaminen ja taitava vuorovaikutus arvoonsa. On pystyttävä näkemään metsä puilta.

img_0178.jpg

Olkoon tuli yksi itsenäisyyden ja vapauden ikoni. Kuvatkoon se sitä paloa, jolla meidän kannattaa suhtautua tulevaisuuteen omassa elämässä, Jalasjärvellä ja Suomessa.

" Rohkea ihminen ei ole hän, joka ei pelkää, vaan hän, joka voittaa tuon pelon".

- Nelson Mandela 1994-

 

8 kommenttia .

Sanasta naista - sarvesta härkää

Sunnuntai 10.11.2013 klo 10:09

Joku purkautui edellisen blogini kommenteissa vaatien minulta suoraselkäisyyttä. Sama kirjoittaja oli sitä mieltä, että olen kaivanut maata oman kunnan alta jo pitkään. Tuo kannanotto oli tunteellisuudessaan arvokas varsinkin, kun se viritti monipolvisia kommentteja puolesta ja vastaan;) Keskustelu on hyvästä, mutta sen pitää pysyä hyvän maun rajoissa ja asiallisena. Muuten emme pääse eteenpäin. 

On ehkä syytä kirjoittaa, miksi ajattelen niin kuin ajattelen. Viime aikoina olen erityisen paljon miettinyt sitä, mitä tarkoittaa kunnan etu? Mikä se kunta oikeastaan on? Onko se valtuuston kokous, jossa tehdään päätöksiä kunnan edun nimissä? Entä onko kunta kunnantalo tai kunnanhallituksen huone? Onko kunta kunnanjohtaja ja johtavat virkamiehet? Vai onko se suuri luottamushenkilöiden joukko, jotka kokoontuvat lautakuntiin ym. elimiin tekemään päätöksiä yksittäisistä asioista, jotka kuitenkin kaikki vaikuttavat kokonaisuuteen?

Suokaa anteeksi jos hieman provosoin, mutta on aika vaihtaa moniteholasit päähän. Kunnallispolitiikan professori Arto Haveria lainatakseni: "Kunta ei ole - tai ainakaan sen ei pitäisi olla - vain palvelukone, vaan ensisijaisesti väline, jonka avulla kansalaiset voivat päättää lähellä olevista asioista, kokea osallisuutta, toteuttaa omaehtoisia kehityspyrkimyksiä ja näin edistää oman alueensa ja koko yhteiskunnan kasvua ja kehitystä." Jotta tuohon tavoitteeseen päästään, pitää demokratian toimia. Tämä tavoite ei onnistu, jos emme ala ajatella rohkeammin ja suostu avoimempaan keskusteluun, vaikka osoittautuisi myöhemmin, että olimme väärässä. Itsensä pitää vain laittaa peliin. 

Onnekseni olen saanut keskustella myös itseäni viisaampien ja kokeneempien ihmisten kanssa enkä ole jäänyt kylmäksi kuntalaisten mielipiteellekään. Nimiä en nyt viitsi mainita, mutta taholta kuin taholta ikäluokkaan katsomatta on löytynyt yllättävää valmiutta tässä pakkoraossa määritellä uudelleen kunnan asema ja toimia sen mukaan. Kaikilla on ollut mielipide ja asioille tärkeysjärjestys. Tärkein viesti on ollut, että kuntalaisten palvelut on saatava turvattua. Olen tulkinnut niin, että sosiaali- ja terveyspalvelut, päivähoito, koulut, vanhuspalvelut ja monipuoliset kaupan palvelut halutaan säilyttää lähellä. Olemme valintojen edessä, vaikkei se kivalta tunnu.

Nyt kun Jalasjärvi on tälläisessä tilanteessa, että valtiovarainministeriön arviointiryhmä on puhunut ja kuntajakoselvittäjää odotellaan, en näe muuta mahdollisuutta, kuin kuumeisesti pohtia, mitä vielä voisi tehdä. On hyvä asia, että jättimaksulle tuli kahden vuoden pidennyt maksuaikatauluun. Mutta missään nimessä se ei tarkoita, että voisimme hengähtää! Kuntajakoselvittäjä on edelleen tulossa ja asiat etenevät portaissa. Kahta kovemmin on siis tehtävä töitä.

Valtuusto on kunnan ylin päättävä elin, jonka tehtävänä on päättää suurista linjoista ja tehdä strategisia valintoja asioissa etenemisen suhteen. Voidakseen vaikuttaa demokratian keinoin, kuntalaisten pitää tietää mitä valtuutetut ajattelevat.

Tämäntasoisia asioita ovat mm. kuntarakenneasiat, kunnan sisäiset palvelurakenneasiat ja kuntien välisen yhteistyön määrä ja laajuus. Valtuustolle kuuluu myös yksityisten ja julkisten palveluiden välinen suhde. Eli, jos haluamme ottaa mukaan yksityistä palvelutuotantoa julkisen palvelutuotannon oheen, on se linjaus syytä tehdä valtuustossa.   

Tässä ajatuksia, joita ei ikinä pysty tyhjentävästi esittämään. Mutta jatketaan hyvää keskustelua.

Lopuksi vielä onnittelut kotikylälle, Jalasjärven Keskikylälle vuoden etelä-pohjalaisen kylän tittelistä. Arvostan työtänne yhteisen hyvän ja yhteisön eteen!

ipadin_kuvat_2013_045.jpg

Kuvassa kaksi isää ja pikkuinen toisiaan ihmettelemässä. 

Hyvää isänpäivää!

15 kommenttia .

Elämä jatkuu

Sunnuntai 20.10.2013 klo 15:51

Kriisikuntamenetttelyyn kuuluvan, valtiovarainministeriön asettaman arviointityöryhmän kokous oli kuluneena maanantaina Jalasjärvellä. Samalla meille valtuutetuille pidettiin tilaisuus, jossa kerrottiin työryhmän johtopäätöksistä. Tilaisuus oli lyhyt ja kertoma korutonta. Lopputuloksen tietävät jo kaikki: kuntamme ei tule selviämään taakoistaan yksin. Syvä huokaus.

Olihan tuo uutinen, vaikkei mikään yllätys. Teimme paljon töitä löytääksemme taloutta helpottavia mahdollisia toimia, mutta kirimme ei riittänyt. Yli 20 kohtaa sisältänyt lista oli synkeää luettavaa. Sitä kun luki, pani miettimään väkisinkin, onko näissä toimissa mitään järkeä. Talouden takamatkaa oli kertynyt niin paljon, ettei sitä kuroisi kiinni näillä lihaksilla, tekisipä melkein mitä vain. 

Veroprosentista ehdimme jo tehdä alustavan päätöksen, että Suomen ennätystä sivutaan ensi vuonna. Maanantainen pommi ei voinut olla vaikuttamatta valtuutettujen intoon tehdä taloutta korjaavia tiukennuksia. Silti olen sitä mieltä, että kriittistä talouden tarkastelutyötä on jatkettava ja pelastettava se mitä pelastettavissa on. Katkeruuden ei tule antaa vyöryä realismin yli.

Nyt on muutama päivä kulunut ja kun tieto on saavuttanut kaikki, on yhteydenottoja tullut jonkin verran. On ollut hieno huomata, kuinka analyyttisesti juuri palveluiden säilymisen näkökulmasta kuntalaiset asioita pohtivat. Lähipalvelut halutaan pitää oikeasti lähellä. Sairaille, vammaisille ja vanhuksille täytyy löytyä apua ja päivähoidon ja koulutyön pitää sujua. Eilenkin eräs rouva kehui kaupan kassalla vuolaasti JIKin palveluita, sanoi olevansa todella tyytyväinen jalasjärveläisten terveyspalveluiden nykytilaan. Valtuutettuna ymmärrän tämän niin, että meidän tulee todella keskittyä puolustamaan kuntalaistemme palveluita ja edetä asioissa kuntalaisten etu kärkenä. Huonompaan päin ei ainakaan saisi palvelutasollisesti mennä!

Jalasjärvi ei ole nyt siis pakon edessä solmimassa rakkausavioliittoa. Siksi voimme keskittyä tavoittelemaan puhtaasti järkiliittoa ja pyrkiä vakuuttamaan kuntajakoselvittäjä meille mieluisemman kumppanin hyvistä puolista. Seinäjoki-Jalasjärvi-Kurikka kuntarakenneselvityksen loppuraportti on valmistunut. Luottamushenkilöt ja asukkaat pääsevät kuulemaan omissa illoissaan selvityksen tuloksia lähiaikoina ja siitä sitten jatketaan.

img_0171.jpg 

Selvitetään ne asiat mitä pitää vielä selvittää ja katsotaan eteenpäin! Elämä jatkuu. Minun jalasjärveläisyyttäni ei saa pesemällä eikä kuntarajoja muuttamalla pois. 

Toivon vilkasta keskustelua :)

30 kommenttia .

Hukatut resurssit

Sunnuntai 13.10.2013 klo 12:57

Uutisissa oli puhetta kehitysvammaisista. Kunnille ollaan asettamassa nyt kovia tavoitteita kehitysvammaisten asumispalveluiden suhteen. Se tarkoittaa, että lähivuosien aikana tulisi kehitysvammaisten laitoshoito purkaa kokonaan ja luoda mahdollisuudet kotona asumiseen, inhimillisempään elämään.  

Lisäksi työllistymiseen on kiinnitettävä huomiota, sillä on selvää, että vammaisissa piilee suuri resurssi, joka on lähes täysin hukattu työmarkkinoiden ulkopuolelle. Vain marginaalinen joukko esim. kehitysvammaisista on työllistynyt. Hyviä ja tärkeitä avauksia viimeinkin!

Vanhuksista se alkoi. Tavoitteet laitoshoidon vähentämisestä lausuttiin julki muutama vuosi sitten ja loppu on historiaa. Samalla on vauhtiin päässyt laajempi keskustelu omaishoitajuudesta ja omaishoitajien asemasta. Tuskin vieläkään ymmärretään, kuinka tärkeää työtä omaishoitajat tekevät turvatessaan omaistensa kotona asumista kymmenesosalla siitä hinnasta, jonka kuukausittainen laitoshoiva maksaisi. 

Erilaisten palveluasumismuotojen kehittäminen pääsee kunnolla liikkeelle vasta, kun tavoitteet määritellään sekä numeerisesti että laadullisesti. Todetaan ensin, ettei laitos voi olla kenenkään koti, mutta että tietyt edellytykset tulee olla, että hoidollista apua voidaan tarjota tarpeen niin vaatiessa. Sitten määritellään se, mihin suuntaan palveluita halutaan kehittää ja missä aikataulussa. 

Vanhukset ja vammaiset ovat erityisryhmänsä, joiden tarpeiden ymmärtäminen vaatii erityistä perehtymistä. Kunnissa on toki vielä joukko väliinputoajia, joiden tarpeet eivät ole oikein nousseet esille. Mielenterveyskuntoutujat ja päihdehuollon asiakkaat näistä esimerkkeinä, mutta sitten on yhä kasvava joukko nuoria, syrjäytymisvaarassa olevia aikuisia, joiden ennaltaehkäisevien palvelutarpeiden määrittelyssä ollaan pienemmissä kunnissa vielä vielä sormi suussa. Ellei jotakin tehdä, hukkaantuu monta elämää ja euroja senkin edestä. 

Kovin on karua puhua ihmisistä ja muistuttaa samassa lauseessa euroista. Mutta niin se vain taitaa olla, että elleivät erityispalvelut muuten liippaa läheltä, ymmärrämme ja kuulemme vain kun raha puhuu ja alamme kehittää vasta, kun ohjaus tulee riittävän ylhäältä. Toisinkin voisi olla.

img_0165.jpg

Meille kaikille

Maailma on kaunis ja hyvä elää sille
Jolla on aikaa ja tilaa unelmille
Ja mielen vapaus ja mielen vapaus

On vapautta kuunnella metsän huminoita
Kun aamuinen aurinko kuultaa kallioita
Ja elää elämäänsä ja elää elämäänsä

On vapautta valvoa kesäisiä öitä
Ja katsella hiljaisen haavan värinöitä
Ja elää elämäänsä ja elää elämäänsä

On vapautta istua iltaa yksinänsä
Ja tuntea, tutkia omaa sisintänsä
Ja elää elämäänsä ja elää elämäänsä

On vapautta vaistota viesti suudelmasta
Ja olla kuin kaipua aina jatkumasta
Ja elää elämäänsä ja elää elämäänsä

  - Vexi Salmi-

3 kommenttia .

Merkittävä päivä

Sunnuntai 6.10.2013 klo 10:13

Tänään on valtakunnallinen Vanhusten päivä ja koko ensi viikko on nimetty Vanhusten viikoksi. Vaikka toisin voisi kuvitella, meikäläisen ikäluokkaa alkavat nuo vanhusten asiat kiinnostaa.

Kun on vanhempansa saanut tähän saakka pitää, heidän lisääntyvät tarpeensa hoidon ja huolenpidon suhteen koskettavat myös tyttäriä ja poikia. Toivottavasti viikon aikana keskustelu viriää vanhusten asioista muuhunkin, kuin kauhukertomuksiin laitoshoidon heikosta laadusta ja yhteiskunnan palveluiden moittimiseen. Vanhusten viikko on tehtävässään onnistunut, jos se saa meidät pysähtymään ja pohtimaan, mikä tässä kaikessa oikeastaan onkaan tärkeintä. Parhainta olisi, jos pystyisimme katsomaan oman vanhusläheisemme elämää ja tarpeita uusin silmin ja toimimaan sen mukaisesti.

Omien vanhempieni kohdalla toimintakyvyssä vallitsee melkoinen epäsuhta. Isäni avuntarpeet ovat suurensuuret - päivittäiset toimet mukaan lukien. Tunnen syyllisyyttä siitä, että niin nopeasti vain aina käyn ja poikkeen, kun pitäisi pysähtyä ja keskittyä tarkkailemaan, onko kaikki oikeasti hyvin. Tarvitaanko jotakin? Olisiko syytä hakeutua lääkäriin? Onko toimintakyky kotona muuttunut oleellisesti? Pärjätäänkö entisillä apuvälineillä? Sillä kaikkea ei voi jokapäiväisestä huolenpidosta vastaavan omaishoitajankaan vastuulle jättää. Siihen tehtäväänkin turtuu, jolloin kynnys hakeutua palveluiden piiriin helposti kasvaa. Huomioita tulisi myös kiinnittää omaishoitajan jaksamiseen. Kumpaakaan osapuolta ei saa jättää heitteille.

Tässä syksyn aikana panin merkille, että isän askel on lyhentynyt huomattavasti. Onhan hän siitä moneen otteeseen maininnut, että jalka vaivaa, mutta tilanteeseen on koitettu etsiä sen hetkistä helpotusta. Kuitenkin, varasin ajan diabeteshoitajalta. Muistaakseni, erittäin kohtuullisessa ajassa, alle parin viikon odotusajalla käynti toteutuikin. Sovittiin kokeista ja jo viikon kuluttua tuloksia ja äijän kokonaisuutta tarkasteli diabeteslääkäri. Kyllä se niin on, että monimutkaisissa kokonaisuuksissa tarvitaan asiaan vihkiytynyt lääkäri. Jatkoja seuraa edelleen, on röntgentä ja holtteria suunnitellusti ja ajanvarauksella. Hyvä niin, sillä jalat on niin tärkeät kotona elämisen edellytyksistä!

Jos tässä jotakin parannusehdotusta esittää, niin sitä voisi toivoa, että juuri kotona asuvien vanhusten tilannetta seurattaisiin tarkemmin. Palveluasumisen piirissä olevat ikäihmiset ovat tarkan huolenpidon piirissä ja hyvä niin. Olen varma, että pienillä asioilla voitaisiin kotivuosia lisätä merkittävästi, jos ennakointi onnistuisi jouhevammin. Vanhuspalvelulain mukaisen palvelutarpeen arvioinnin myötä saamme tähän ehkä parannusta, sillä kaikki eivät osaa pyytää, vaikka tarvitsisivatkin.

Toinen asia on, että painopiste pitää nykyistä enemmän siirtää kiireettömään hoitoon. Siinä THL on täysin oikeassa! JIKin alueella päättäjien fokus on vuosikausia ollut päivystystoiminnassa. Siihen ei ole saanut koskea, ei sitten millään. Keikkalääkärit päivystävät meilläkin viikonloppuisin muutaman tunnin. Sitten on Kurikan ja Ilmajoen päivystykset ja lähellä vielä keskussairaalan ympärivuorokautinen päivystyskin. Puhumattakaan ensihoidosta, josta maksamme kovan hinnan. Ambulanssi tuo hoidon kotiin saakka, jos hätä on.

mopo_ym_006.jpg

  Käsityöläisystäväni näkemys kodista kaikilla mausteilla. Täälläkin touhuaa aktiivinen asukas.

Hyvää vanhustenviikkoa. Laitetaan asiat tärkeysjärjestykseen. 

4 kommenttia .

Valon sotureita

Perjantai 27.9.2013 klo 8:41

Jalasjärven kunnanvaltuusto kokousti eilen illalla. Varsin keskustelullisen kokouksen kärkeen nousivat kaksi asiaa ylitse muiden: kiinteistöasiat ja ensi vuoden tuloveroprosentti. 

Sekä JIKillä että kunnalla on tarpeensa uusien toimintojen kiinteistöjärjestelyjen suhteen. Uudisrakennus ikäihmisten hoivan paikkamäärän ja laadun kasvattamiseksi on ollut tapetilla jo vuosia, mutta edetty on etanan vauhtia. Moni siirto tuntuu nyt kulminoituvan kauan odotettuun Iloniemenkotiin, jonka rakentamisaikataulusta ei varmaa tietoa ole saatavissa, niinkuin ei rahoituksestakaan.

Tällä hetkellä tuntuu, että toimien marssijärjestyksestä ollaan montaa mieltä. En oikein itsekään tiedä, määrääkö suunnittelun kärjessä olevia ja toteutettavia toimenpiteitä nyt kiireellisin tarve vai toteutuksen helppous? Joku kuntalainen ihmettelikin sarkastiseen sävyyn, että uusi paloasema rakentuu jo suojaksi paloautoille, mutta ihmisten hoivan kiinteistöt odottavat. Akuutteja tilatarpeita on lisäksi myös hammashoidossa ja mielenterveyden avopalveluissa. Näissä palveluissa työskentelyolosuhteet pitäisivät saada kiireesti edes siedettävälle tasolle. 

Valtuusto hyväksyi äänestyspäätöksellä alustavan linjauksen tuloveroprosentiksi Suomen korkeimpiin kuuluvan 22%. Kriisityön arviointiryhmä tarvitsi työskentelyynsä tiedon siitä, onko valtuusto valmis sitoutumaan menoleikkausten lisäksi myös kunnan tulotason nostoon. Olihan se valmis, leukaperiä kiristellen. Nimittäin, eihän tämä vielä takaa mitään. Ei palvelutason säilymistä sen paremmin kuin itsenäisyyttäkään. Lisäksi tulevat juustohöylätyt palvelut, kun rakenteellisiin muutoksiin tuntuu kynnys olevan kovin korkea. 

Kyllä, kyllä, veronmaksajahan tämän kaiken maksaa, tuotettiin toiminta minkä lipun alla tahansa. Kuitenkin tuottavuutta, tehokkuutta ja laatua silmällä pitäen muutokset voisivat kannattaa monessa kohdin. Pienyrittäjänä ihmettelen, kuinka kevyesti kunnalle tai kunnan yhtiöille ollaan valmiita ottamaan velkaa ja sitoutumaan velanmaksuun vuosikymmeniksi. Entäs sitten, kun korot lähtevät nousuun?

Olisin valmis lisäämään yksityistä palvelutuotantoa. Yksityisiä palveluntuottajia, jotka rakentavat omalla riskillä ja omalla lompsalla, on ollut meilläkin liikkeellä, mutta kukaan ei ole ottanut niistä koppia. Kun katsoo mihin tahansa naapurikuntaan, on esim. muistisairaiden, mielenterveyskuntoutujien, ikäihmisten hoivan ja asumispalveluiden, kehitysvammaisten palveluasumisen ja uusimpana myös päivähoidon puolella yksityisiä toimijoita, jotka yrittäjäriskillä toimien tuottavat niitä palveluita, joita kunnan on tehtävä järjestää.

Valtuutettu on vastuussa paljosta, jos valtuusto saa päättää sille kuuluvista asioista jatkossakin ja määritellä kuntalaisten kantokyvyn mukaiset toimet, olivat ne sitten maltillisia tai radikaalimpia. Uutta ketteryyttä ja nopeutta pitää kasvattaa, jotta jalasjärveläisten tulevaisuus näyttäisi valoisammalta. 

syyskesa11_047.jpg

Aika ajoin palaan yhteen lempikirjoistani, Coelhon Valon Soturiin. Nyt oli jälleen sen aika. 

" Valon Soturi seisoo ovella, jonka aikoo avata, ja katselee sen molemmin puolin olevia pylväitä. Toisen pylvään nimi on Pelko, toisen Toive. Soturi katsoo Pelon pylvästä johon on kirjoitettu: Astut tuntemattomaan, vaaralliseen maailmaan jossa mistään aiemmin oppimastasi ei ole mitään hyötyä. 

Soturi katsoo Toiveen pylvästä jossa lukee: Jätät taaksesi tutun maailman ja kaikki siihen tallentuneet asiat, joita olet aina rakastanut ja joiden puolesta olet taistellut pitkään.

Soturi hymyilee, sillä häntä ei pelota eikä pidätä mikään. Päättäväisesti kuin ihminen, joka tietää mitä tahtoo, hän avaa oven."

7 kommenttia .

Kuntapolitiikkaa

Sunnuntai 8.9.2013 klo 12:47

Ajat ovat kovat nyt maamme hallituspuolueille. Ne rämpivät kannatuksensa pohjalla opposition porskuttaessa vuorostaan nousukiidossa. Niinhän se on, että vuorovedolla politiikassa edetään. Toisen epäonnistuminen on toisen onni. Kannatuksesta kamppailu on kovaa leikkiä vakavilla asioilla.

Huolehtiakseen menestyksestä maakunnissa, puolueet evästävät omien linjaustensa mukaisesti valtuutettuja. Olo voi olla usein ambivalenttinen, sillä puolueuskollisinkin valtuutettu joutuu puntaroimaan ehdotusten vaikutukset oman kuntansa tilanteeseen ja toimimaan kotikuntansa asukkaiden edun mukaisesti. Pääkallonpaikoilla puoluetoimistoissa ei tiedetä yksittäisen kunnan parasta, vaan vastuu jää valtuutetulle. Siksi puolueelta tulleiden viestien siirtäminen kritiikittä käytännön kuntapolitiikkaan on joskus suuri riski.

Hallitus sai viimein muotoiltua suunnitelmiaan konkreettisten esitysten muotoon ja keskustelu julkisten varojen käytöstä sai uutta voimaa. Hyvä että jotakin tuli ulos. Tässä alkaa olla ikävä yksituumaisempaa toimintaa niin valtakunnan tasolla kuin kuntapolitiikkassakin. Muuten emme saa päätöksiä aikaan. 

Voisin kommentoida useampaakin hallituksen esittämää uudistusta apilanlehden muotoisten silmälasien läpi, mutta onhan sitä kritiikkiä jo kuultu joka tuutista. Sen sijaan, panin tyytyväisenä merkille keskustelun kuntien tehtävien helpottamisesta. Tarve normien purulle on ilmeinen ja kiireellinen. Haaveet eurooppalaisesta pikkukunnat säästävästä politiikasta vesittyvät maamme tiukkojen sääntöjen myötä. Valvovat viranomaiset, aluehallintovirastot kera Valviran saavat kunnan kuin kunnan kontilleen tulkitessaan mitoitukset ja kiinteistövaatimukset raskaimman kautta. Olisiko viimein aika vaihtaa näkökulmaa opitimaalisesta maksimista välttämöttömään ja riittävään? 

Tutustuin Seinäjoki-Jalasjärvi-Kurikka kuntarakenneselvityksen väliraporttiin, jossa Seinäjoen vahvuudet korostuivat monella tasolla. Jo raportin laatimisen aloituksessa oli selvää, että tulos olisi Seinäjoen kasvulle ja menestyksen pönkittämiselle meitä muita kuntia velvoittava. Raportin ei kuitenkaan tulisi antaa hämätä.

Jatkokehittely on tehtävä kunnissa. Meidän tulisi nopeasti määritellä lakiehdotuksissa ja selvitysraporteissa vilahtelevat rakennetermit jalasjärveläisittäin. Mikä meille on tärkeää ja kuntalaisen menestymisen kannalta ehdoton vähimmäisvaatimus palveluissa? Asetelmasta, jossa luottamushenkilö kysyy ja viranhaltija vastaa, pitäisi päästä pois ja laajentaa keskustelua kaikkia kuntalaisia koskevaksi. 

Kuntamme on sellaisessa talouskriisissä, että hyvät neuvot ovat nyt kalliit. Viranhaltijat ovat säästöehdotuksensa alustavasti esitelleet, mutta työ toivottavsti jatkuu luottamushenkilöiden taholla. Vähintään neljän prosentin kiriminen kunnan käyttötalousmenoista on mahdoton tehtävä ilman radikaaleja päätöksiä. 

Onnistuisiko muutosten toteuttaminen, jos löytäisimme yhteisen linjan? Onko kuntaliitos täysin mahdoton ajatus ja toisiko se tilanteeseemme mitään apua?

rallia2011_019.jpg

Helianthus annuus

Alla on muutama asiakysymys. Toivoisin näihin kommenttejanne :)

Mistä koostuu jalasjärveläinen kilpailukyky?

Välttämättömät jalasjärveläiset sote-palvelut?

Jalasjärveläisten asiointisuunta? (valtion virastot, kaupan palvelut, kunnalliset palvelut ja kuinka paljon niitä tarvitaan?

Jalasjärveläiset lähipalvelut?

Jalasjärven koulu- ja sivistyspalvelut?

Jalasjärveläisen päivähoidon malli?

Jalasjärveläisen hyvinvointi?

Yhteisöllisyyden merkitys jalasjärveläisille?

 

25 kommenttia .

Minulla on unelma

Sunnuntai 1.9.2013 klo 19:23

Viime keskiviikkona tuli kuluneeksi 50 vuotta Martin Luther Kingin Washingtonissa pitämästä, koko kansakunnan seisauttaneesta puheesta. Kaikkien aikojen parhaaksi puheeksi tituleerattu julistus herätti meikäläisenkin. Perehdyin puheeseen, sen esitystapaan ja puhujan karismaan alkuperäistaltioinnin avulla. "I have a Dream" oli monipuolinen puhe mustien ihmisoikeuksien, vapauden, väkivallattomuuden ja tulevaisuuden puolesta. Sykähdyttävä esitys.

Voit ajatella, että silloin oli silloin ja nyt on nyt. Ajan kuluminen ei kuitenkaan ole muuttanut meitä ihmisinä paljoakaan. Tarvitsemme yhä uhrautuvaa mieltä ja rohkeita soihdunkantajia kulkemaan etunenässä paremman maailman ja yhteisten asioiden puolesta. Pelkäämättömiä ihmisiä tarvitaan sanomaan ääneen asioita, jotka monet tiedämme, mutta joista hiljaa vaikenemme. Puuttumisen kynnys on monilla korkea, sillä harvoinhan siitä mitään hyvää seuraa, ei kiitosta ainakaan. 

Opiksi otettavaa meillä on paljon. On muistettava, että unelmat kuuluvat myös minulle, meille jalasjärveläisille, etelä-pohjalaisille ja suomalaisille. Enemmän pitäisi unelmoida, sillä unelmat pitävät meidät liikkeessä. Sitkeämmin vielä pitäisi taistella hyvien asioiden puolesta, eikä lannistua vaikka yritetään lannistaa. 

Unelmilla on monta tasoa. Henkilökohtaisessa elämässä tietysti terveys, työ, taloudellinen menestys, ihmissuhteiden mutkattomuus, rakkaus, läheisten hyvinvointi, ystävät.

Viime aikoina olen unelmoinut myös yhteisöllisistä asioista melkein enemmän kuin omistani. Kotikuntamme tilanne huolestuttaa ja on valvottanutkin useamman yön. 

Kamppailu kurjan kuntatalouden, rahan puutteen vuoksi on alkanut. Etsimme viisasten kiveä, joka meidät tästä kurimuksesta vapauttaa. Tässä kohdassa kunta ja yksityinen talous eivät eroa toisistaan yhtään. Kun rahaa ei ole, on puntariin pantava kaikki mahdollinen ja puhuttava asiat halki, jotta menoja voidaan karsia ja tuottavuutta lisätä yksissä tuumin.

Äänestäjiä kalastelevan valtuutetun vastaukset ovat erilaiset kuin kuntalaisten etua perin juurin pohtivan valtuutetun. Lähiviikkojen aikana joudumme ratkaista suuria kysymyksiä mm. kunnan omaisuuden (jota ei järin paljon ole) myynnistä, henkilöstön lomauttamisesta ja palvelutason karsimisesta edelleen. Olemme sopineet, että kaikki kivet käännetään. Siksi myös kuntaliitoksesta on puhuttava vakavasti yhtenä vaihtoehtona. Kuinka syvälle olemme valmiita menemään pelkän itsenäisyyden vuoksi, ja onko sen säilyttäminen Jalasjärven tilanteessa edes mahdollistakaan?

500px-jalasjarvi.vaakuna.svg2.png

Unelma jalasjärveläisten palvelutason turvaamisesta ajakoon meitä rohkeasti eteenpäin.

Tällä hetkellä moni asia puoltaa Kurikkaa kuntaliitoskumppanina. Kuntarakennelaissa vaadittu 20 000 hengen väestöpohjaraja täyttyisi, ja mahdollisuus järjestää sote-palvelut säilyisi kunnalla. Pidän tätä yhtenä tärkeimmistä perusteluista kuntien yhdistymiselle ja jos, niin erityisesti Kurikan kanssa. Lisäksi tulevat muut perustelut. Ei se Seinäjoki valtionhallinnon palveluineen tuosta krannista mihinkään katoa.  

"Elämämme alkaa loppua sinä päivänä, jolloin vaikenemme asioista, joilla on merkitystä."           - Martin Luther King, Jr.1 kommentti .

Heikoimmat karusellissa

Maanantai 19.8.2013 klo 22:41

Pitihän tämä arvata. Ajat kun tiukkenevat, ne tiukkenevat ensin ja rajuimmin niillä, joilla eläminen muutenkin on hankalaa. Merkkejä on ilmassa todellisesta sosiaalisesta lamasta, jossa kaikkien haavoittuvimmat joutuvat uhreiksi. Vammaiset, lapsiperheet ja pitkäaikaissairaat. Heidän yksilöllisistä palveluistaan on jo nyt karsittu, eikä pohjaa ole vielä saavutettu.

Lapsiperheiden kohdalla tuesta puhuminen on vain sanahelinää. Eilinen lehtikin sen taas vahvisti, että niukkuutta jaetaan joka puolella ja palveluissa on kunnittain todella suurta hajontaa. Ovathan mm. hyvin toimivat lapsiperheiden palvelut kunnalle imagotekijäkin, mutta melkein vihaksi pistää, kun kuulee palvelutarjonnasta, jossa kuntalaista tarpeineen yritetään istuttaa sopivaksi jo olemassa oleviin palvelumalleihin, vaikka jo alunpitäen olisi tiedossa, ettei kysessä ole asiakkaalle optimaalinen polku. Sosiaalipalveluiden kohdalla käy helposti näin. Toinen ilmiö on, että yritetään pelata aikaa, eikä palveluita vain järjestetä. 

Vähän karrikoiden väitän, että kankeat perhepalvelut kunnissa kielivät pysähtyneisyydestä ja kehittämisvelasta. Samoin on vammaispalveluiden kohdalla. Joku asiantuntija kerran sanoi, että kuntien väliset paremmuuserot nousevat esiin juuri erityispalveluiden kohdalla. Niihin joko pystytään vastaamaan tai sitten ei.

Olisiko tuossa yksi sopiva kriteeri kuntarakenneselvitysten kynnyksellä? Suomalaisessa hyvinvointiyhteiskunnassa ei nimittäin enää riitä, että peruspalvelut tuotetaan hyvin, vaan kuntien tulisi pystyä vastaamaan myös asukkaansa lakisääteisiin erityistarpeisiin - niin kuin säädetty on.

Kurssia pitäisi nyt kiireesti tarkistaa. Hyvä esimerkki on lääkärin vastaanotto. Päättäjältä kun kysytään, kaikki elämä kulminoituu päivystystoiminnan ympärille. Toisin sanoen, päivystys on oltava, vaikka mikä olisi. Mutta kolikolla on toinenkin puoli.

Terveyskeskusten päivystykset hoitavat paljon potilaita - sellaisiakin, joiden asia ei vaatisi kiireellista lääkäriin pääsyä. Kertooko vahva panostus päivystykseen keikkalääkärien tuella siitä, että pitkäaikaissairautta aiheuttavat kansantautimme jäävät huonommalle hoidolle? Nuhakuumetta potevalle aika järjestyy pikimmiten, mutta diabeetikko tai verenpainetautinen saavat odottaa joskus viikkojakin, lonkkakipuisesta puhumattakaan.

Kannattaisiko sittenkin panostaa päivävastaanottoon, terveyden edistämiseen ja vaikka ikäihmisten luona kotikäynteihin - ja jättää päivystäminen vähemmälle, kuitenkin lähelle? Harva meistä päivystystä niin usein tarvitsee, että terveyskeskuslääkärin läheisyydestä tulee merkittävä etu. 

ipadin_kuvat_2013_094.jpg

 Kuvassa on ystäväni artesaaniopintojen päättötyö. Vaihtuvat värivalot, pyörivä liike ja valetut hevoset. Huikea osoitus luovuudesta ja kekseliäisyydestä.

Kunpa luovuus saisi sijansa myös julkisten palveluiden suunnittelussa ja päätöksenteossa. Aivan ensimmäiseksi tarvitaan sääntöjen ja normien purkua. 

1 kommentti .

"Vaikeampi ja vakavampi"

Torstai 8.8.2013 klo 0:01

Otsikon sanat ovat suoraa lainausta valtiovarainministerin tämän päivän lausumasta. Kyllä, Suomen talouden tilanne näyttää nyt todella valjenneen myös ylimmille päättäjille. Näytti ensimmäistä kertaa siltä, että rahaministerimme teki mieli huutaa kameroiden edessä: "Tajutkaa nyt ihmiset, hitto vie, aikaa ei ole hukattavaksi!" 

Televisiossa ei tänään esiintynyt enää itsevarma rohkelikko, vaan enemmänkin hätääntynyt poliitikko, jota vastuu painaa ja josta puolueen heikko menestys gallupeissa on huonoa tuuria ja laman vika. Sen sijaan pääministerin puvuntakin hihansuut eivät suuremmin tahriintuneet. Yhteisrintamassa olisi ehkä kuitenkin kannattanut esiintyä. 

Ymmärrän tuskan. Suomen talous murenee ja vienti hiipuu. EU:n kohdalla on sama tilanne. Ja maamme kuntien. Ja erityisesti Jalasjärven. Uskominen ja toivominen ja rakastaminen eivät enää riitä, vaan pitää valita linja ja tehdä sen mukaisia päätöksiä. Avainasemassa ovat päättäjät, mutta ensisijaisesti esityksiä tekevät virkamiehet.

Toistan noin sadannen kerran: virkamiehiltä pitää tulla esityksiä, jotta voidaan tehdä päätöksiä. Päätöksistä tulee auttamatta huonoja ja vaikuttavuudeltaan vähäisiä, jos asiantuntijoiden valmistelemat esitykset ovat huonoja ja riittämättömiä. Huoli päätöksenteosta on yhteinen valtiolla ja kunnissa. Virkamiesten asia ei ole politikoida.

Pientä tupakeittiöanalyysiä: Onko nyt käynyt niin, että Suomen linja on turhan vaikeasti hahmotettavissa liian pikkutarkassa ja välitarkastelua vailla olevassa parin vuoden takaisessa hallitusohjelmassa? Sehän on, kuin ei olisi linjaa ollenkaan. Vai onko niin kuin monessa kunnassa, että strategialäksyt ovat jääneet tekemättä, jolloin virkamiehet ja luottamushenkilöt ajelehtivat viikosta toiseen ilman yhdessä määriteltyä tavoitetta ja suuntaa?

Kotikuntamme on kriisikunta, mutta keskeisten virkamiesten ja päättäjien pysäyttäminen tulevaisuustyöhön antaa edelleen odottaa itseään. Epäitsekkäitä päätöksiä tarvitaan, vaikka ne myrkkyä olisivatkin. Vaikean päätöksen hetkellä auttaa, kun muistaa, että luottamus on vaaleissa saatu. 

Toivottavasti uuden kunnanjohtajan myötä saamme myös tähän, vuosia ruomenessa olleeseen strategiatyöhön uutta potkua. Yhteisen näkemyksen muovaaminen vaatii aitoa vaihtoehtojen punnitsemista. Kunnan tulevaisuus on kaikkia kuntalaisia koskettava ja täysin julkinen alusta alkaen! Hiljaisuus hämmentää, vaan ei avoin keskustelu.

Keskustalla on suurin valtuustoryhmä. Koen, että meillä on myös suuri vastuu kuntalaistemme edun toteutumisesta. Kuntalaisten etu pitää pystyä hahmottamaan paikallisesti ja omaan asiantuntemukseemme luottaen. Puolueen linjaukset antavat ratkaisuille viitekehyksen, jota sitten sovellamme paikalliset olosuhteet ja tarpeet ja realiteetit tuntien. Niin puolueet kuntapolitiikassa toimivat.

aheinakuu13_014.jpg

Polkupyörätrapetsilla ja julkisen talouden trapetsilla on sellainen ero, että viimeksi mainitulla on vapaa pudotus, eikä turvaverkosta tietoakaan.

Ei ole samantekevää, kuinka velkainen julkinen taloutemme on. Fakta on, että vieraan rahoitusrahan hinta nousee, jos luottoluokituksemme heikkenee. Pahimmassa tapauksessa kysymys on myös päätösvallan vähenemisestä omissa asioissamme. Siksi maamme hallitus ja kaikki julkisen sektorin toimijat tarvitsevat kannustusta ja tukea enemmän kuin poliittisia välistävetoja. 

* * * * * *

Mukaviin asioihin on hyvä lopettaa: Päivän Ilkkassa oli hyvä esittely Suomen MM-joukkuueen jäsenistä. Ajatelkaa: 11 tiukalla seulalla valitun huippu-urheilijan joukossa oli 2 jalasjärveläislähtöistä nuorta miestä: Eero Haapala ja Jarkko Kinnunen! Kyllä ylpeitä ja kiitollisia saamme kasvattajakunnassakin olla. Onnea matkaan! 

3 kommenttia .

Fällyjä!

Lauantai 27.7.2013 klo 10:17

Isäni syntymäkylä on Jalasjärven Yli-Valli. Kyllä, sama kylä, jossa on Pirunpesä ja Navettavuori ja junanrata ja Kolhonjärvi ja Seurala ja Fällyteatteri. Mutta kauppaa ei enää ole, eikä kouluakaan. Kylässä ei ole jääty tuleen makaamaan, vaan tehdään se mitä tehtävissä on, niillä eväillä mitä repusta löytyy. Ja niitähän löytyy!

Jotenkin tunnen kai erityistä kiintymystä tuohon kylään parisenkymmentä kilometriä kirkolta kunnan eteläosaan. Lapsuusmuistojakin sieltä on ripakopallinen, mutta tie vie edelleen pääsiääsvalakialle ja Fällyteatterin näytöksiin. Yli-Valliin on helppo mennä.

Fällyteatteri juhlii tänä kesänä 20-vuotista toimintaansa. Näytelmän, Mummukuumetta, oli kirjoittanut jälleen Fällyteatterille kylän oma kasvatti Suvi Valkama, jolle tämä käsikirjoitus oli ainakin neljäs. Nykypäivän komedioista poiketen, en kuullut esityksessä ainuttakaan alatyylin ilmaisua, pissa-kakka-huumoria, enkä sanaakaan sadatusta. Jotakin sentään näytettiin: pientä herkkää parien keskinäistä ujoa hellyyttä, hyvin toden tuntuista ja erinomaisesti näyteltyä:)

Mutta vakavasti puhuen: uskon, että Yli-vallilssa on ymmärretty mitä yhteisöllisyys on ja sen nimissä myös toimitaan. Pari esimerkkiä: Fällyteatterin toiminnassa tarvitaan kaiken ikäisiä ja kaikille löytyy tehtävä. Nuoret myivät limua ja jäätelöä, näyttelijät (myös muista kylistä vierailevat) näyttelivät ja pelimanni pelasi haitarilla näytöksen lämmittelyksi ja väliajalla. Kahvit ja kaakut tarjoilivat MLL:n Jalasjärven osaston väki, jonka toimintaa Fällyteatteri tukee vuosittain.

Hienoja yhteisöllisyyden ulottuvuuksia löytyy vaikka kuinka monta!

aheinakuu13_021.jpg

  Pelimanni

aheinakuu13_025.jpg

Parijumppaa

aheinakuu13_027.jpg

Kiitokset ja kehut

Fällyteatterilaiset jakoivat vuolaasti kiitoksia toisilleen ja yleisölleen. Tässä näytöksessä kukitettiin monia kantavia voimia ja moottoreita mutta muistettiin ruusuin myös vuosien aikana teatterin riveissä näytelleet. Näytelmän teko on sellaista joukkuepeliä, jossa yksin ei kukaan ole mitään, mutta kaikkia tarvitaan.

Jalasjärvellä tarvitaan nyt myös yhteisöllisyyden vahvaa lisääntymistä. Tunnustetaan kaikkien ihmisten arvo ja yhteisöjen merkitys osana kokonaisuutta. Tiivistetään rivejä ja pusketaan eteenpäin. 

 Hyvä Me!

6 kommenttia .

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »