Uusimmat blogit

Yhteystiedot

Anne Ojajärvi JALASJÄRVI
 anne.ojajarvi@netikka.fi 0500-797 600

Ei jäädä lumeen makaamaan

Share |

Sunnuntai 17.1.2016 klo 17:16


Seinäjoen kaupunki julkisti perjantaina sivuillaan pari uutista, jotka antavat luvan odottaa uutta potkua kaupungin kehitykseen ja kiinnostavuuteen. 

Vihdoinkin. Julki lausutut yhteiset tavoitteet Vaasan kaupungin kanssa kasvukäytävän muodostamisesta alkaen Uumajasta Vaasan, Seinäjoen ja Tampereen kautta Helsinkiin ovat sellaista uutta, jota nyt kaivataankin. Otsikkotasolla kasvukäytävän pääpointit ovat logistiikassa ja liikenteessä, työllistämisessä ja yliopistoyhteistyössä. Kaupunkien tavoite on kehittää ja kehittyä erityisesti em. alueilla yhtä jalkaa ja vuorovaikuttaen. 

Toinen uutinen edusti kaupunkimasokismia. Piiska heiluu ja hiillostusta halutaan, itsensä haastamisen nimissä. Kriittisiä mielipiteitä ja suoraa puhetta suorastaan kaivataan strategiatyön tueksi. Ovatko seinäjokelaiset todella ymmärtäneet ja hyväksyneet sen, ettei pelkällä mukavuusalueella  ja samanmielisten kanssaihmisten kanssa keskustelemalla saa aikaan oikein mitään uutta? 

Niin. Kurikka on Etelä-Pohjanmaan toiseksi suurin kaupunki. Logistinen sijaintimme on oivallinen. Maataloutemme on maan vahviempien joukossa, teollisuutta ja yrityksiäkin löytyy, ynnä muuta ynnä muuta. Meillä on kaikki lähellä. Kolmostie, yksi maamme valtasuonista, halkoo uutta kaupunkia kymmenien kilometrien matkalta ja sen varrelle mahtuu kaksikin palvelukeskusta, Jalasjärvi ja Kurikka. Se on suorin tie Helsingistä Vaasaan ja sitä kautta Ruotsin puolelle.  

Mutta hei, pelkkä vahvuuksien toteaminen tai kuntaliitoksen käynnistymisen seuraaminen ei nyt enää riitä, vaan aktiivisiin, vahvuuksia hyödyntäviin toimiin pitää ryhtyä heti! Kaupunginjohtajan valinnasta tehty valitus oli todella viheliäinen temppu uudelle, vastasyntyneelle kaupungille. Johtajuusvaje jatkuu, kun hallinto-oikeuden päätöstä odotellaan. Todellisuudessa voimme vain arvailla milloin se saadaan. Odottelu on kaikkein kalleinta.

Uuden kuntalain täydelliseen voimaanastumiseen ja sote-alueiden muodostumiseen ei mene montaa vuotta. Kuntien rooli tulee muuttumaan radikaalisti, ja siihen pitää varautua pohtimalla mm. strategiset valinnat uudelleen. Kaupunginjohtajavalinnan ajoittuessa samoihin kuntaliitoksen kanssa, sovittiin yhteisesti, että kaupungin strategiatyö aloitetaan uuden kaupunginjohtajan valinnan varmistuttua. Kun katselen ympärilleni, alan olla toista mieltä. Strategian laatiminen pitää aloittaa välittömästi, muuten jäämme jälkeen muista. Eikä pahitteeksi olisi, jos mukaan huolittaisiin muutama kriitikkokin. 

WP_20160117_14_57_37_Pro.jpg

Ei jäädä lumeen makaamaan. Siinä kohmettuu ja kangistuu. Paras-lain tärkein anti aikoinaan oli kuntien yhteistyövelvoite. Mielestäni uuden Kurikan tärkeimmät yhteistyökumppanit ovat Ilmajoki ja Suupohjan kunnat. Yhteistyössä tulee Kurikan olla aloitteellinen ja avata peli. 


Kommentit

21.1.2016 18:46  Äimä

Hyvä ja kannustava puheenvuoro. Vahinko vain, jos nykyinen virkamies- ja luottamushenkilökarti ei ryhdy hommiin ja heti sittenkin. Hallituksen kokoonpanon osaamis-ja näkemystaso ei silmiä hivele. Jos olen väärässä, olen tyytyväinen,mutta toimia odottaisi jo.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini