Uusimmat blogit

Yhteystiedot

Anne Ojajärvi JALASJÄRVI
 anne.ojajarvi@netikka.fi 0500-797 600

Hela Kela

Share |

Torstai 14.5.2015 klo 9:40


Äitienpäivän Ilkassa oli iso juttu Kelan hoitoon v. 2017 alkaen siirrettävästä toimeentulotuesta ja alkuviikosta vielä isompi juttu alueemme kuntien omaishoidontuesta. Hyvä kun kirjoitetaan! Kovetut ovat suunnitelmat Kelan suhteen. Tulkkipalvelut siirtyivät jo 2010 ja puolueet lienevät liikuttavan yksituumaisia myös omaishoidontuen siirtämisestä Kelan valtaan niin pian kuin mahdollista. Asiakaskuntaa kun kuuntelee, alkaa tuntumaan, että ollaan haukkaamassa liian suurta kakkua.

Voi voi :( . Olen huolissani tukeen oikeutettujen asiakkaiden puolesta, lasten ja aikuisten omaishoidettavien perheistä. Usean vuoden ajan, johdonmukaisesti ja aina kun on ollut mahdollista, olen vastustanut hinkua siirtää omaishoidontuen maksamista pois kunnilta. Kulmat ovat kohonneet valtakunnantason poliitikoillakin, kun en ole yhtynyt heidän jaloihin puheisiinsa tasapuolisuudesta ynnä muusta hötöstä omaishoidontuen maksamisessa. Muistan keskustelleeni asiasta myös Paula Risikon kanssa, joka ymmärsi pointtini, Keskustankin joukoista on nyökytelty ymmärtäväisesti, mutta se siitä.

Ai miksikö pidän parempana pitää omaishoidontuen (ja nyt myös perustoimeentulotuen) maksamisen kunnilla? Lyhyen kaavan mukaan: saajalle on aivan se ja sama mistä raha tulee, kunhan se tulee ja on kriteerien mukaan oikein myönnetty. Olen toki sitä mieltä, että kriteerit tukien myöntämiseen on yhdenmukaistettava, mutta siihenkään ei tarvita Kelaa ja kalliita tietojärjestelmien muokkauksia, vaan yhtä hyvin homma voitaisiin ohjeistaa uudelleen kunnille.

On muistettava miksi omaishoidontukea ylipäätään maksetaan? Tavoitehan on, että omaisia tuetaan hoitamaan läheistään kotona kalliiden palveluyksikkö - ja laitoshoidon sijaan. Omaisille asia on ennen muuta arvovalinta ja niin soisi olevan kunnillekin. Eli määrärahat riittäviksi kuntien budjetteihin ja kuntayhtymille haaste tehostaa jostakin muusta! On suorastaan naurettavaa luekea perusteluna, että raha ei riitä tähän! Suhteutettuna kalliisiin laitosrakennusinvestointeihin ympäri maata omaishoidontuessa puhutaan valtakunnan tasolla pikkusummasta, vaikka määrät nykyisestäänkin tuplaantuisivat. 

wp_20150514_09_18_52_pro.jpg

Järjestelmässämme kunnan käsi on aina alimpana vanhusten, sairaiden ja vammaisten hoidossa. Kunnan vastuulle asiat kiertyvät joka kautta ja siksi kunnalla pitäisi olla myös työkaluja palveluiden säätelyyn. Kuntoon saatettavaa siis olisi: omaishoidontukea ei pitäisi joutua jonottamaan ollenkaan. Tukipalvelut, omaishoitajat vapaapäivien turvaamiseksi pitäisivät olla kunnossa, omaishoidontuen tason arvionti ja omaisen ohjaus pitää pysyä kasvollisena, ei missään tapauksessa kirjallisena menettelynä, joka Kelan palveluissa ainakin nykyään on vallitseva käytäntö. Tasapuolisen huonoksi palvelujärjestelmä on helppo muuttaa. UGH. 

wp_20150514_08_30_13_pro.jpg


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini