Uusimmat blogit

Yhteystiedot

Anne Ojajärvi JALASJÄRVI
 anne.ojajarvi@netikka.fi 0500-797 600

Huolestuttaa

Share |

Sunnuntai 18.1.2015 klo 15:44


Onhan tämä melkoista menoa. Joka puolella tapahtuu sitä sun tätä.

Huolestuttaa. Miten korjataan valtiontalous, julkinen velkaantuminen, kuntien talous, tienhoidon jama, ihmisten jaksaminen, sote-soppa, terrorismin uhat, maailmanrauhan tila, julkisjohtamisen ettinen puoli, kotimaisen ruoan tuottajat, väkivaltaiset teot, lapsiperheiden tilanne, vammaisten kohtelu, lomautukset, tietoverkkojen tila, Venäjänsuhteet, päättämisen vaikeus ja se kun mikään ei riitä.

Päivän ilkan kun avasi, lateli kokenut kuntaselvittäjä Laesterä (joka myös Jalasjärvellä hyvin tunnetaan) synkeitä sanoja kuntien tilanteesta. Hän tarjoili lääkkeeksi kuntaliitoksia tulokriisiin, siihen, kun rahat eivät riitä. En kyllä vieläkään ymmärrä, mitä autuutta kuntaliitos tuo tuohon asiaan. Toinen ehdotus oli kuntalakiin lisättävä velkakatto. Siinä olen kyllä samaa mieltä, että meillä kuntatoimjoilla karkaa helposti mopot käsistä, kun aletaan suunnitella jotain uutta ja ihanaa. Halutaan panna paljon kerralla kuntoon, vaikkei niin suurta tarvetta olisikaan. Ja tähän kun lähtevät virkamiehet mukaan omaa suosiotaan varmistellakseen, tulee tilaanteesta patti. Mutta velkakattoko on ainut tie, jolla kuntien menot suitsitaan? Olen pettynyt jos emme päättäjinä parempaan pysty.

Nyt on nähty isompi kunta, oikein maakunnan keskus, joka ei sekään voi hyvin, vaikka kuntaliitoksia on tehty useampikin. Reilua oli kyllä viimeinkin tunnustaa julkisesti Seinäjoen kasvukivut, jossa ei sinällään ollut yhtään mitään uutta.

Kasvukivut ovat tuttuja myös yrityksessä. Tiedetään, että kun pieni nyrkkipaja yrittää kasvaa isommaksi, joutuu talous kuralle melko helposti. Siksi vastuun sysääminen yrityksille työllistäjinä ja yhteiskuntavastuun kantajina tuntuu epäreilulta. Paradoksi on selvä. Firmat panevat likoon omia rahojaan ja riskeeraavat, kuntien elinkeinovirkamiehet intoilevat muiden rahoilla.  

Olin kuluneella viikolla pankin tilaisuudessa, jossa pankinjohtaja korosti, että kulupuolen kuri takaa kilpailukyvyn parhaiten. Minun ehdotukseni on, että kunnissa pitäisi harjoitella notkeutta ja nopeutta etsiä uutterasti joka päivä uusia tapoja tehdä asioita. Keskittyisin kunnissa perustehtävään, ihmisten elinolojen ja lakisääteisten palveluiden hiomiseen. Ja kun väestörakenne muuttuu, tehdään suosiolla ja heti muutoksia.  

img_1378.jpg

Tulevaisuus on Rocky Road, ei niin pahaa, jottei vähän hyvääkin ;) 

On aika keskittyä pitämään omista huolta.

 


Kommentit

27.2.2015 20:51  rognoosia

Uutta jo putkeen. Mikä on vaalitilanne?
Kuka pääsee läpi? Onko yhtään naista E-P-ltä eduskunnassa?


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini