Uusimmat blogit

Yhteystiedot

Anne Ojajärvi JALASJÄRVI
 anne.ojajarvi@netikka.fi 0500-797 600

Ennakointia ja huolehtimista

Share |

Tiistai 6.1.2015 klo 21:19


Ei ole valtakunnassa kaikki hyvin. Yhteiskunnan menosta on viimeisten kuukausien aikana välittynyt jotenkin hallitsematon kuva. Vaaleja odotetaan, eikä kukaan oikein nyt hengitä - ei hallituspuolueiden leireissä eikä oikeastaan oppositiossakaan. Virheiden mahdollisuus tiedostetaan ja ne halutaan pitää minimissään.

Olen ollut jo vuosia hyvin kiinnostunut kansallisesta huoltovarmuudesta ja sen ylläpitämisestä. Myönnän, etten varmasti edes ymmärrä huoltovarmuuden kaikkia osia, mutta otsikkotasoisesti kiteytettynä se on varautumista huolehtimaan oman maan asukkaiden hyvinvoinnista ja yhteiskunnan toimivuudesta kriisin kohdatessa. Hyvin keskeisiä asioista huoltovarmuudessa ovat energian saannin turvaaminen, lääkintä ja terveydenhuolto, ruokahuolto, logistiikka ja tietojärjestelmien toimivuuden varmistaminen. Mukana on monta eri tason toimijaa, velvoitevarastoja esim. lääkkeistä ylläpidetään kuntakohtaisesti, yritysten työntekijöille on varattuna omia rooleja kriisien ajaksi.

Vuodenvaihde yllätti pankkien tietojärjestelmien osalta. Systeemi onnahti pahemman kerran ja vähän aiemmin tuskailtiin puhelinverkon kaatumisen takia. Kyberturvattomuudesta tuli hetkessä konkretiaa kaikille. Maallikon on huono analysoida, olisiko palvelujenestohyökkäykset olleet torjuttavissa varautuen, mutta hyvää teki huomata, että pankit hetken hämmingin jälkeen reagoivat avaamalla puhelinpalveluita ulkomailla oleville asiakkailleen ja pyrkivät reagoimaan muuttuneeseen tilanteeseen aktiivisesti.

Huh huh, jos e-reseptijärjestelmä tai Kelan verkosto kaatuu. Tai sähkö lakkaa virtaamasta tai tietoverkot jumittuu. Pankki kohteena oli aika paha, epävarmuus lisääntyi, ovatko eurot oikeasti turvassa? Oravannahoillako sitten maksetaan jos tiedostot romahtavat?

wp_20141226_17_30_16_pro2.jpg

Tämä sydänotsainen friisiläisvasu asuu naapurin navetassa. Minäkin käyn näitä joskus hoitamassa. Uskon omavaraisuuden voimaan näinä aikoina entistä enemmän. Maana korkea omavaraisuusaste ruuassa ja energiantuotannossa on kullanarvoista. Sama koskee yrityksiä: ne, jotka ovat ulkopuolisen avun varassa mahdollisimman vähän, ovat vahvempia yhteiskunnallisen hädän hetkellä.

wp_20141220_11_18_24_pro.jpg   

Toinen kuva on joulunalta Santahaminasta, Kaartin jääkärirykmenttiin muuttaneen urheilukoulun pihasta. Huikea alue kaikkineen. Huoltovarmuus ja maanpuolustus kulkevat käsi kädessä ja molemmissa asioissa vaaditaan suurta epäitsekkyyttä. Sitä meidän tulee harjoitella jokaisen, erityisesti politiikassa mukana olevien.

Pidetään liput korkealla!

jk. En päässyt vieläkään siihen, mistä halusin myös kirjoittaa, mutta ehkä ensi viikolla.

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini