Uusimmat blogit

Yhteystiedot

Anne Ojajärvi JALASJÄRVI
 anne.ojajarvi@netikka.fi 0500-797 600

Lainaa vain

Share |

Lauantai 13.12.2014 klo 20:06


Ainokaiseni täyttää nyt 15 vuotta. Rippikoulu on käytynä, ysiluokasta enää puolet jäljellä, toisen asteen opintoihin haku alkamassa. Ja mikä itselleen tietysti tärkeintä, mopokorttikin pian toivottavasti taskussa. Mikä elämäninto!

Väistämättäkin tässä kelaa mielessään kuluneita vuosia. Keskosvauvan syntymää ja alkuaikoja, asioita joita piti kaikkein tärkeimpinä: syliä, säännöllisyyttä ja rintaruokintaa, rikasta vuorovaikutusta ja virikkeiden runsasta määrää. Paljon otin mallia ja sain tukeakin serkuiltani, joiden tapaa toimia lastensa kanssa ihailin.

Vuodet ovat kuluneet siivillä. Päivähoito, alakoulu, yläkoulu ynnä muut elämän nivelvaiheet. Ilman tukea emme olisi mekään selvinneet yrittäjinä ja epäsäännöllisten työaikojen kanssa. Molemmat isovanhemmat ovat olleet kullanarvoisia oheiskasvattajina, kiitokset eivät tule ikinä riittämään. Sitten on kummit, jotka ovat olleet oikeasti läsnä poitsun elämässä. Ympärillä on oikeasti ollut paljon hyvää, naapurustoa myöden on ymmärrystä ja hyvää tahtoa pärinäpoikaa kohtaan löytynyt. 

Vanhemmuus on vaikeaa ensikertalaiselle, muttei yhtään helpompaa monilapsiselle. Kahta tai useampaa ei hoideta samalla kuin yhtä. Jokaiselle lapselle on löydyttävä omaa syliaikaa ja ikätasoista virikettä joka ainoa päivä. Miten selvitä, jos vanhempi sairastuu tai kohtaa kriisin tai jos lapsi sairastuu tai vammaisuutensa takia tarvitsee enemmän hoivaa? Tai jos lähipiirin tukiverkkoa ei ole? 

Yhteiskunnalla pitäisi olla antaa enemmän sellaisille, jotka tarvitsevat. Avuntarvehan voi olla lyhytaikaista tai pidempää, kuitenkin alati muuttuvaa ja tilanteen mukaan elävää. Ketään vanhempaa ei tulisi ajaa äärirajoille jaksamisensa kanssa, siksi keinoja tarjota apua pitäisi kehittää ketterämmiksi ja joustavemmiksi. Jonotus ei oikein sovi perhepalveluihin.

Paljon nimittäin riippuu siitä, kuinka onnellisen lapsuuden pystymme luomaan pienille ihmisen taimille. Yksi arvostamani hevosnainen sanoi kerran, että varsat ja vanhat hevoset hän pitää sisällä öisin, sillä ne pelkäävät, eivätkä lepää. Viisaasti sanottu. Uskon, että hyviä kokenut olento pystyy luottamaan. Ja kun on luottamus, on myös suoraselkäisyys ja rehellisyys ja se on paljon se.

joulu.jpg

Onnea aarteeni jokaiselle päivälle

https://www.youtube.com/watch?v=_sMns8ODSOA

 


Kommentit

13.12.2014 23:02  Pike

Niin täydellisen Pojan ootte kasvattaneet - "minoon maalta ja ylypiä siitä" :) Hattua nosta rakas ystävä, miten oot homman paketoinu, perhe, vaativa työ, opiskelu, ystävät. Sinua parempaa en tiedä <3

Onnea mopokorttilaiselle, isseelle ja äireelle nyt pitkää pinnaa :)

14.12.2014 22:36  Naapurit

Mopokortti olis pitäny antaa jo 10 vuotta sitte...Onnea nuorelle miehelle!!!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini