Uusimmat blogit

Yhteystiedot

Anne Ojajärvi JALASJÄRVI
 anne.ojajarvi@netikka.fi 0500-797 600

Eettisyyteen epäeettisyyden kautta

Share |

Sunnuntai 2.11.2014 klo 11:48


Maamme julkinen sektori on pahoissa vaikeuksissa. Tuskin tuo mikään uutinen oli, eikä sekään, että suurin huoli on kohdistunut talouteen, kestävyysvajeeseen, valtion ja kuntien velkaantumiseen sekä luottoluokituksen rapistumiseen. On keskitytty puhumaan rahasta ja sen puutteesta. 

Kuluneella viikolla havahduin professorini ääneen ykkösen aamuteeveessä. Aiheena oli johtamisen etiikka ja käsittelyssä tullissa tapahtunut nepotismi rekrytoinnissa. Muuten keskustelussa sivuttiin korruptoitumista, hyvä veli- järjestelmää ja hyvän hallinnon horjahtamista.

Sinällään on harmi, että moniin laadullisiin elementteihin pystytään tarttumaan kiinni vain tuotetun "epälaadun" kautta. Vanhusten hoitoon kiinnitetään huomio silloin, kun tapahtuu jotakin krouvia kaltoinkohtelua, lasten ja nuorten kohtaloon havahdutaan vasta sitten, kun syrjäytymisen jäävuoren huiput erottuvat esim. rikoksin. Samoin, epäeettiseen johtamiseen puututaan, kun johtajan omaan napaan kohdistuvat asiat saavat julkisuutta ja niitä joudutaan selittelemään ministeritasolla saakka.

En jaksa millään uskoa, että julkisen johtamisen arvot ja eettinen johtaminen olisivat näin ruomenessa. Osaamisen puutteestakaan en uskoisi hairahdusten johtuvan. Ei vain ole oltu riittävän herkkiä eikä pohdittu tekoja ja niiden seurauksia. Viime viikolla kirjoitin vauhtisokeudesta, olisiko epäeettisyys yksi oire tuosta?

Eettisyyden merkityksestä päätöksenteossa pitäisi puhua enemmän. Valtion yksiköissä ollaan tässä paljon kuntia pidemmällä. Kuntien virkamiehiä ja luottamushenkilöitä tulisi kouluttaa tunnistamaan eettisiä sudenkuoppia. Se on varmaa, ettei ole kuntaa eikä kokousta, jossa ei tarvitsisi eettistä harkintaa tehdä niin valmistelussa kuin päätöksenteossakin. Aihe ei ole helppo, eikä koulutusta puhtaasti eettisistä asioista vielä ole oikein edes tarjolla. Hyvän hallinnon otsikolla koulutusta kyllä löytyy. Sekin olisi meille kuntatoimijoille erittäin hyödyllistä.

wp_20141014_19_23_39_pro.jpg

Kunnan johtotehtäviin riittää soveltuva koulutus. Kaikissa korkeakouluopinnoissa ei suinkaan opetetan päätöksentekoa tai johtamista, etiikasta puhumattakaan.

Organisaation onnistuminen riippuu ykkösjohtajan onnistumisesta ja osaamisesta. Vastuunkannosta ja johtamisesta maksetaan myös korkeaa palkkaa jolloin tuloksia on lupa odottaa.    

Loppuun lainaus Eino Leinon runosta Lex:

 Soisin Suomen miehen mielen: 
Ankara ajatuksissa, 
tosi työssä, toiminnassa, 
vanhurskas viholliselle, 
vakavanha ystävälle, 
leppymätön, lahjomaton, 
oikea itsensä edessä.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini