Uusimmat blogit

Yhteystiedot

Anne Ojajärvi JALASJÄRVI
 anne.ojajarvi@netikka.fi 0500-797 600

Vauhtisokeutta(ko?)

Share |

Sunnuntai 26.10.2014 klo 8:38


Olin eilen Keskustan edustajana paneelissa Lappajärvellä. Keskustelimme viittomakielisten asioista, lähinnä vaikuttamisen näkökulmasta. Hyvin keskeiseksi murheeksi viittomakielisillä nousi tulkkauspalvelun laadussa tapahtunut raju heikennys sen jälkeen, kun palvelu siirettiin kuntien vastuulta Kelan järjestettäväksi. Pahinta on, että Kuurojen Liitto ja palveluntuottajat ovat aktiivisesti pyrkineet keskusteluihin Kelan kanssa, mutta selväksi tuli, että asioihin vaikuttaminen on ollut tuskallisen vaikeaa. Osaamatonta vai kovakorvaista porukkaako, kun parannuksia ei tahdo tulla?

Ongelmat ovat jo nyt niin suuret, että pako alalta on alkanut. Hakeudutaan oikeisiin töihin, kun tällä hetkellä normitulkki avaa kalenterinsa Kelan järjestelmään ja istuu kotona odottamassa keikkaa, joka voi tulla tunninkin varoitusajalla - tai sitten ei. Eikä ei seuraavanakaan päivänä, tai sitten ei koko viikolla. Käytettävissä on oltava, jos aikoo töitä saada, mutta mitään takuuta työstä ei ole. Oi aikoja, näillä systeemeillä ei tulkin työtä voi suositella kenellekään, joka haluaa leivässä pysyä. Se on sääli, sillä harvassa ammatissa voi oppia niin paljon elämästä kuin viittomakielen tulkin työssä voi.

Kun Jalasjärven kunta joutui JAKK-kurimukseen, epäiltiin vauhtisokeutta syyksi metsään menoon. Ymmärtäähän senkin perustelun, sillä vauhdissa jäävät yksityiskohdat huomioimatta, ehkä perusasiatkin unohtuvat kun tuuli viuhuu korvissa eikä ehdi pysähtyä. JAKK saa nyt olla, keskitytään muihin instituutioihin.

Alun esimerkki selittää sen, miksi olen voimakkaasti vastustanut omaishoidon tuen siirtämistä Kelalle. Hallinnollisesti asia kuulostaa kyllä järkevältä, tasapuolisuuden tavoitteleminen maamme ihmisen kesken on kaunis ajatus ja puheet oikeudesta yhdenvertaiseen kohteluun nostavat melkein tipan linssiin. Entä käytäntö? Jos omaishoidontuki siirrettäisiin Kelan hoitoon, kävisikö sille samoin kuin tulkkipalvelulle? Tapahtuisiko valtakunnallinen palvelutason heikennys? Omaishoidontuen tarkoitus on olla vaihtoehto laitoshoidolle ja kehitettävää siinä on paljon. Siksi tuen tarpeen arviointi ja päätös sen maksamisesta täytyy säilyttää kunnilla.

Tilanne on vähän samankaltainen kuin ensihoidon järjestämisessä. Järjestämisvastuu siirrettiin sairaanhoitopiirille, ja mitä tapahtui? Myös tuottaminen siirrettiin kaikkineen päivineen samaan osoitteeseen ja samalla päätöksellä ambulanssiyrittäjyys kuoli maakunnastamme. Kustannukset nousivat miljoonilla. Vauhtisokeutta varmaan, kun toisinkin olisi voinut toimia. Nyt on alkanut haikailu yrittäjyyden perään. 

Tarkkana pitää olla. Näin eduskuntavaalien alla haluaisin herättää keskustelua myös päättäjien vauhtisokeudesta. Onko päätöksenteolle hyväksi, että kansanedustajat istuvat itseoikeutetusti kunnissa ja maakunnan elimissä ykköspaikoilla, yleensä puheenjohtajistoon kuuluen? Nyt kun kuntalakia uudistetaan ja mietitään kunnan työntekijöiden kelpoisuuksia, olisi äärettömän tärkeää pohtia myös kansanedustajien kelpoisuuksia. Mielestäni kansanedustajan tulisi keskittyä enimmäkseen lainsäätämistyöhön ja jättää tuolloin muu vähemmälle. Ja jos he eivät itse osaa kohtuutta hahmottaa, olisiko siihen hyvä säätää laki?  

wp_20140914_15_08_46_pro.jpg

  Lähden tästä Pesämäkeen Honkajoelle. Siellä on huippuhieno moottoriurheilukeskus kaikilla mausteilla ja kauden viimeiset jokkiskisat. Jalasjärven Korvajärvelle on nousemassa JaMoKe:n toimesta myös hieno rata, Murtoharju nimeltään. Tiedä sitten, joko ensi syksynä olisi kotikisat.  

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini