Uusimmat blogit

Yhteystiedot

Anne Ojajärvi JALASJÄRVI
 anne.ojajarvi@netikka.fi 0500-797 600

Uuteen nousuun

Share |

Tiistai 14.10.2014 klo 18:39


Tässä alkaa olla kohta kiire, jos haluamme pitää kotimaamme asiat edes jonkinlaisella tolalla. Viime kuukaudet ovat olleet melkoista menoa - suoranaista syöksykierrettä kohti pohjaa. Näyttää siltä, että asioihin on vaikea puuttua käytännön päätöksin, oli kysymyksessä sitten pikkukunta tai maamme hallitus.

Olen varma, että meillä olisi kaikki mahdollisuudet katkaista paha kierre ja vaikeuksien leviäminen, kunhan vain tehtäisiin oikeita päätöksiä. Esimerkkinä se, että näin yhtäkkiä en osaa sanoa, montako normia on nyt sovittu purettaviksi, vaikka niistä on puhuttu jo ainakin vuosi varsin moniäänisesti. Tuskin montakaan, ellei viime viikkoista päätöstä turpeen ja puupolttoaineen verohelpotuksesta lasketa.

Meitä taidetaan nyt opettaa monella tapaa. Julkisen sektorin toimijoilla olisi valtavasti opittavaa yritysmäisestä ajattelutavasta - reagoimisesta havaittuihin pulmiin ajoissa. 

Mikä neuvoksi?? Pitäisi puhua totta ja tehdä konkreettisia toimia asioiden korjaamiseksi. Valtaapitävien pitää siis puhua totta ensin itselleen ja sitten yhtä totta muille ihmisille. Vai onko vähän niin, että rauhoitellaan vähän itseäkin, kun sanotaan, ettei tässä suurempaa hätää ole, vaikka Venäjä-pakotteet painavat päälle ja luottoluokitukset ropisevat. Itselleen kun uskottelee, että asiat ovat hallinnassa, niin silloin ei tarvitse vielä ryhtyä päätöksentekoon. Voi antaa olla, antaa mennä ja toimia vasta kun sauna palaa. Niin vaikeaa se sosiaali- ja terveystoimesta tuttu ennaltaehkäisy on.

Ja toiseksi, todellakin-todellakin-todellakin, on tultava nopeammiksi ja ajateltava isompia kokonaisuuksia. Lastensuojelun kontekstissa puhutaan usein puuttumisen vaikeudesta ja siitä, että todella monen toimenpiteen kanssa ollaan auttamattomasti myöhässä. Hitaus ja eduskuntavaalien odottelu käyvät kalliiksi.  

Myös kunnissa tarvittaisiin jonkinlainen ryhtiliike. Päättäjille pitäisi valaa rohkeutta vaatia virkamiehiltä parempia esityksiä ja uskallusta tehdä muutoksia, sillä nykymenolla ei vain voida jatkaa. Sosiaali- ja terveys nielee rahoista vuosi vuodelta isomman osan ja meno äityy vielä hullummaksi. Kuntien johtoportaalla on nykyisin aivan liian suuri valta tehdä mitä huvittaa. Huonokin asioiden valmistelu kelpaa päättäjille liian usein.

Jalasjärvi yhdistyy Kurikkaan vuoden kuluttua. Hallintokulttuurien sovittamisessa on suuri työ. Yksi kokous yhdistymishallituksella on pidetty. Ja kyllä juttu on niin, että valmistella pitää asiat jatkossa paremmin.

eduskunta.png

Seurasin tänään televisiosta eduskunnan keskustelua ydinvoimasta. Missähän olivat edustajat, kun tyhjiä paikkoja oli niin paljon? Sipilän kanssa olen samoilla linjoilla siinäkin, että eduskuntavaaleja pitäisi kiirehtiä. Minun ehdokkaani Anne Niemi Vimpelistä on jo valmis vaaleihin, kunhan vain piirikokous päättää ehdokkuuden virallistaa.


Kommentit

24.10.2014 6:31  uhka ilmassa

Ryhdy Anne johtamaan Jalasjärven Keskustaa, nyt se on hukan teillä ja heitteillä. Seinäjoki-suuntaus tekee myyräntyötään ja raunioittaa kohta koko Jalasjärven.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini