Uusimmat blogit

Yhteystiedot

Anne Ojajärvi JALASJÄRVI
 anne.ojajarvi@netikka.fi 0500-797 600

Erilainen Juhannus

Share |

Perjantai 20.6.2014 klo 16:33Elämä on. Jatkuvaa uuden asennon hakemista, reagoimista ympäristön tapahtumiin, mahdollisimman siedettävän tilan tavoittelua senkin uhalla, että omaankin siipeen sattuu. Avainasia on, että uskaltaa katsoa totuutta silmiin. Silloin voi olla rauhallinen ja rohkea vaikeidenkin päätösten äärellä.

Taidan olla filosofisella päällä. Se kumpuaa myös luopumisen tuskasta, jonka käsittely jatkuu varmasti pitkän aikaa. Kun mikään ei riittänyt, kotikuntani kuopataan ja naitetaan naapurin kanssa. Erilainen juhannus, toisenlainen tunnelma, eikä syy ole siis vain kehnon sään.  Suuri menetys, mutta samalla valtava helpotus siitä, että valtioneuvosto arvosti valtuustomme päätöstä ja vastoin erityisen kuntajakoselvityksen suositusta hyväksyi vapaaehtoisen liitoksen jalasjärvisille paremmaksi uskotun kumppanin Kurikan kanssa. Kuntajakoselvittäjät laittoivat itsensä likoon (tekisi mieleni kirjoittaa liemeen) varsin näyttävästi haukkumalla Kurikkaa ja kehumalla bankrotin partaalla olevaa maakuntakeskusta. Pah. 

Toivottavasti tästä Jalasjärven esimerkistä on rohkaisuksi muille kriisikunnille, joita nyt alkaa tulla kuin sieniä sateella. Ei kannata jäädä tuleen makaamaan, ei sortua keskenään kinastelemaan, vaan tehdä omia selvityksiä ja vuorovaikuttaa loppuun asti. Päätösten jälkeen seuraava vaihe on vähintään yhtä vaativa: uuden yhteistyön rakentaminen, ja se pitää aloittaa heti, maltillisesti toistensa kulttuureita tunnustellen.

Uusi kuntarakenne on uusi kaikille. Kuntalaisille, luottamushenkilöille mutta myös virkamiehille. Erityisesti kahden viimeksi mainitun ryhmän edustajien pitää muistaa, ettei vuosikymmeniä vanhalla sanelupolitiikalla ja auktoriteettijohtamisella saa enää mitään hyvää aikaan. Johtaminen on muuttunut, todellisia asiantuntijoita kannattaa kuunnella ja pyrkiä samalla myös itse kehittymään, mahdollisesti myös muuttamaan ajatuksiaan. Vuorovaikutustaitoja pitää olla ja vallasta on turha taistella, sillä häviämisen vaara on niin kovin suuri ja taistelun tuoksinassa saattavat olennaiset asiat jäädä huomaamatta. Loppujen lopuksi kaikki onnistumiset rakentuvat luottamuksen varaan. Kääntäen voisi todeta, että epäluottamus pilaa hyvätkin mahdollisuudet.

 image.jpg

Tälläinen Juhannusilma mahdollistaa toiminnalliset ja runolliset päivät. Eino Leinon sanoin:

Juhannus

Minä avaan syömmeni selälleen

ja annan päivän paistaa,
minä tahdon kylpeä joka veen
ja joka marjan maistaa.
Minun mielessäni on juhannus
ja juhla ja mittumaari,
ja jos minä illoin itkenkin,
niin siellä on sateenkaari.
 


Kommentit

22.6.2014 19:05  kesä metsä maailma

Minä rakastin metsää ja maailmaa,
nyt rakastan häntä mä vain,
hän on minun metsäni, maailmain,
hän on minun ainoain.

5.7.2014 21:04  herätys

Missä uusi blogi? Aika on jo.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini