Uusimmat blogit

Yhteystiedot

Anne Ojajärvi JALASJÄRVI
 anne.ojajarvi@netikka.fi 0500-797 600

Sanasta naista - sarvesta härkää

Share |

Sunnuntai 10.11.2013 klo 10:09


Joku purkautui edellisen blogini kommenteissa vaatien minulta suoraselkäisyyttä. Sama kirjoittaja oli sitä mieltä, että olen kaivanut maata oman kunnan alta jo pitkään. Tuo kannanotto oli tunteellisuudessaan arvokas varsinkin, kun se viritti monipolvisia kommentteja puolesta ja vastaan;) Keskustelu on hyvästä, mutta sen pitää pysyä hyvän maun rajoissa ja asiallisena. Muuten emme pääse eteenpäin. 

On ehkä syytä kirjoittaa, miksi ajattelen niin kuin ajattelen. Viime aikoina olen erityisen paljon miettinyt sitä, mitä tarkoittaa kunnan etu? Mikä se kunta oikeastaan on? Onko se valtuuston kokous, jossa tehdään päätöksiä kunnan edun nimissä? Entä onko kunta kunnantalo tai kunnanhallituksen huone? Onko kunta kunnanjohtaja ja johtavat virkamiehet? Vai onko se suuri luottamushenkilöiden joukko, jotka kokoontuvat lautakuntiin ym. elimiin tekemään päätöksiä yksittäisistä asioista, jotka kuitenkin kaikki vaikuttavat kokonaisuuteen?

Suokaa anteeksi jos hieman provosoin, mutta on aika vaihtaa moniteholasit päähän. Kunnallispolitiikan professori Arto Haveria lainatakseni: "Kunta ei ole - tai ainakaan sen ei pitäisi olla - vain palvelukone, vaan ensisijaisesti väline, jonka avulla kansalaiset voivat päättää lähellä olevista asioista, kokea osallisuutta, toteuttaa omaehtoisia kehityspyrkimyksiä ja näin edistää oman alueensa ja koko yhteiskunnan kasvua ja kehitystä." Jotta tuohon tavoitteeseen päästään, pitää demokratian toimia. Tämä tavoite ei onnistu, jos emme ala ajatella rohkeammin ja suostu avoimempaan keskusteluun, vaikka osoittautuisi myöhemmin, että olimme väärässä. Itsensä pitää vain laittaa peliin. 

Onnekseni olen saanut keskustella myös itseäni viisaampien ja kokeneempien ihmisten kanssa enkä ole jäänyt kylmäksi kuntalaisten mielipiteellekään. Nimiä en nyt viitsi mainita, mutta taholta kuin taholta ikäluokkaan katsomatta on löytynyt yllättävää valmiutta tässä pakkoraossa määritellä uudelleen kunnan asema ja toimia sen mukaan. Kaikilla on ollut mielipide ja asioille tärkeysjärjestys. Tärkein viesti on ollut, että kuntalaisten palvelut on saatava turvattua. Olen tulkinnut niin, että sosiaali- ja terveyspalvelut, päivähoito, koulut, vanhuspalvelut ja monipuoliset kaupan palvelut halutaan säilyttää lähellä. Olemme valintojen edessä, vaikkei se kivalta tunnu.

Nyt kun Jalasjärvi on tälläisessä tilanteessa, että valtiovarainministeriön arviointiryhmä on puhunut ja kuntajakoselvittäjää odotellaan, en näe muuta mahdollisuutta, kuin kuumeisesti pohtia, mitä vielä voisi tehdä. On hyvä asia, että jättimaksulle tuli kahden vuoden pidennyt maksuaikatauluun. Mutta missään nimessä se ei tarkoita, että voisimme hengähtää! Kuntajakoselvittäjä on edelleen tulossa ja asiat etenevät portaissa. Kahta kovemmin on siis tehtävä töitä.

Valtuusto on kunnan ylin päättävä elin, jonka tehtävänä on päättää suurista linjoista ja tehdä strategisia valintoja asioissa etenemisen suhteen. Voidakseen vaikuttaa demokratian keinoin, kuntalaisten pitää tietää mitä valtuutetut ajattelevat.

Tämäntasoisia asioita ovat mm. kuntarakenneasiat, kunnan sisäiset palvelurakenneasiat ja kuntien välisen yhteistyön määrä ja laajuus. Valtuustolle kuuluu myös yksityisten ja julkisten palveluiden välinen suhde. Eli, jos haluamme ottaa mukaan yksityistä palvelutuotantoa julkisen palvelutuotannon oheen, on se linjaus syytä tehdä valtuustossa.   

Tässä ajatuksia, joita ei ikinä pysty tyhjentävästi esittämään. Mutta jatketaan hyvää keskustelua.

Lopuksi vielä onnittelut kotikylälle, Jalasjärven Keskikylälle vuoden etelä-pohjalaisen kylän tittelistä. Arvostan työtänne yhteisen hyvän ja yhteisön eteen!

ipadin_kuvat_2013_045.jpg

Kuvassa kaksi isää ja pikkuinen toisiaan ihmettelemässä. 

Hyvää isänpäivää!


Kommentit

10.11.2013 15:35  järki kädessä

Hei.
Jotenkin tulee äärimmäisen turvallinen olo siitä, kun on sentään ainakin yksi valtuutettu, jolla on äärimmäisen kypsä käsitys tästä elämästä. Ymmärrys siitä, että toisen ihmisen tölväisyt eivät kohota omaa arvoa.
Ynmmärrys siitä, että eteenpäin pitää katsoa.
Jos meillä jalasjärvisillä olisi enemmän näitä kuntalaisten todellisten etujen puolustajia, olisi helpompi rientää eteenpäin vaikeinakin aikoina.
Uskon, että heitä löytyy lisää.
Uskon, että järki voittaa.
Nämä Eijat ja muut ovat asian oivaltaneet. Katsokaa hyvät ihmiset,kuka ajaa asioitamme aidosti ja vilpittömin mielin. Hyvä Anne, hyvä Jalasjärvi. Eteenpäin mennään, syyttelemättä, keskustellen ja yhdessä. Vai onko joku sitä mieltä, että puhuminen ja keskustelu on pahasta?

10.11.2013 17:13  nam et ipsa scientia potestas est

Demokratia (demos et kratia , kansa ja valta), siinä se on kunnan olemassaolon oikeutuksen peruskivi. Muistaakseni Kettunen tiivisti joskus kunnan roolin kahteen asiaan: huolenpitoon ja mahdollisuuksien luomiseen, tässä järjestyksessä. Huolenpito on varmasti nyt se keskeisin velvoite päättäjille, kun Jalasjärveä tässä tilanteessa uudistetaan ja parhainta vaihtoehtoa keskustellaan. Tuo keskustelu vain on nyt tynkää ja väsitämättä tulee mieleen asioiden tietoinen peittely. Toivottavasti näin ei ole, sillä se veisi meidät kohti jotakin muuta kuin tuota alun demoksen ja kratian yhteyttä. Moraaliin perustuva etiikka jokaisen päättäjän kohdalta, samoin varmasti myös valmistelijoiden, on tässä prosessissa avoimesti näyttävä.
Onneksi Anne olet sovitteleva ja haet laajaa näkemyksellisyyttä. Muulla tavoin tätä ei kuntalaisille voikaan valmistella.

12.11.2013 21:49  seinäjoki selvitystilas

Kurikkahan mennähän jotta paukkuu...i hope so!!!

12.11.2013 21:52  Jalasjärvi

Kauhajoki myi osakkeensa. Seinäjoki vielä huonoo. On siinä kans naapureilla vaikeuksia.

13.11.2013 21:31  Eija

Olet oikeassa Anne, kyllä meilläkin on oikeus esittää omakin mielipiteemme, vaikka toisten mielestä kaikkien pitää vain olla hiljaa ja hyssytellään, että kyllä me itsenäisinä ollaan vahvoja? Valtiovallan päätöksellä Jalasjärvi ei enää itse saa päättää sote asioitaan, kun ollaan alle 20000asukkaan kunta. Joten eipä auta kuin ottaa lusikka kauniisti käteen ja miettiä todella, miten Jalasjärvisten palveluista, edes osa pystyttäisiin mahdollisimman hyvin. Mitä meidän on todella järkevää nyt pysyttää omissa käsissä ja mitä on se josta nyt on luovuttava.
Minun mielestäni on parempi turvata Kurikan kanssa edes seuraavat kymmenen vuotta kuin joutua heti Seinäjoen suuruuden hulluuden maksumieheksi. Kehittyvä 3-tien varsi voi mahdollistaa, ettei sitten 10- vuoden jälkeenkään S-jokeen ole tarvetta liittyä. Jos taas olen väärässä ja moni muu minun lailla, niin kyllä me myöhemminkin S-joelle ehditään! Nyt pitää alkaa hiomaan yhteistä liitos strategiaa.

14.11.2013 9:45  T.M

Miettikääpäs kuinka kävi Peräseinäjoen...on nykyään Seinäjoen syrjäkylä.

14.11.2013 18:53  Kratos

Hyviä havaintoja nuo 2 edellistä. Selvitysmies on asettamista vailla, asettaminen sinällään siis päätetty jo. Selvitysmies asetetaan vain jos kunta ei selviydy ilman pakkoliitosta. Mikähän tässä on vaikea tajuta kun vieläkin ajatellaan itsenäisenä jatkamista. Itsenäisiä oltaisiin vaikka henki menee, pölijää! Seinäjoki tarvitsee lisää maksajia ja säästökohteita, siihen sopii Jalasjärvi lupsakasti. Kurikka voi hyvin ja on, kuten Eija havainnoi, jakamassa yhteistä kehityskäytävää meidän kanssamme. Liitos sinne takaa etuja kummallekin seuraavat 20 vuotta, Seinäjokeen liittyminen tuo heti etuja Seinäjoelle mutta miinusta kokonaisuudelle seuraavat 20 vuotta. Tämä on luettavissa siitä kunnan nettisivulla olevasta Antikaisen tekeleestä, jossa ei kyllä mietitä ollenkaan peruspalveluiden järjestämistä.
Nyt pitäis herätä myös korkeimman luottamushenkilömme tulemaan ulos ja kertomaan mikä on valtuuston pj:n näkemys. Tällä nykyisellä jarruttelulla pelataan seinäjokea hännystelevien pussiin.

14.11.2013 21:41  Tietoa vailla

Sama tilanne lienee kokoomusvastaava hallituksen pj:n tilanne. Minusta olisi kohtuullista hänen marssia esiin ja kertoa kantansa perusteluineen. Selvitysmies Asikainen ilmaisi varsin selkeästi tosiaankin tilanteen SJK-selvityksessä. Kurikka-Jalasjärvi liitos tuo heti huomattavia etuja. Muut vaihtoehdot vasta vuosikymmenien päästä. Kaikkein oleellisinta tulevassa on lähipalveluiden kohtalo ja järjestäminen. Kuka uskoo niiden säilyvän edes ennallaan Seinäjoen kupeena. Oli valitettavaa, että tämä Luukko osoittautui Seinäjoen vasalliksi kaikella käytöksellään. Eihän hänen tarvitsisi muuuta kuin olla tasapuolinen jademokraattinen, mutta onko??
Syyttelyyn ei varmaan kukaan halua lähteä, mutta lähihistoria tulee paljastamaan haetaanko kuntalaisten etua ja palvelujen säilymistä vai onko "Komia" ja humpuuki kuinka tärkeää.
Keskeiset päättäjät, vastatkoon.

19.11.2013 9:57  T.M

Lukekaa Annen kirjoitus 18.11 paikallislehdestä.... Selvitysten aika on todellakin nyt.

19.11.2013 15:27  huolestunut

Kannattaa tosiaan lukea. Kuka meitä viöö Moolokin (lue Seinäjoki) kitahan?

20.11.2013 9:06  järkyttynyt

Viekö sinne moolookin kitahan joku keskustan oma sivuporukka? Tietääkö kunnalisjärjestön pj tästä mitään, entäs ryhmän pj tai kunnanvaltuuston pj?

23.11.2013 20:21  Eija

Jo tuli seminaarissa vähän keskusteluakin kunnan tulevaisuudesta, mutta olis tämä keskustelu pitänyt aloittaa jo syksyllä aiemmin, nyt tulee vähän kiire, kun miettii mitä viestiä Luukko toi päivän päätteeksi. Taitaa tulla Jalasjärvelle pakkoavioliitto!

24.11.2013 6:11  kuinka on?

Pakkoavioliitto on ollut selvä jo kauan. Kyse on vain siitä, kenen kanssa. Ministeriö on ilmoittanut, että vain siitä voi ja saa valtuusto päättää. Taitaa päätökset kuitenkin jäädä hidastelun jalkoihin. Kenen ansioksi se sitten koituu? Kuka ei anna kentän keskustella?

24.11.2013 10:20  Näin on

No ketkähän ne nyt tätä keskustelemattomuutta halajaa ja suojelee? Eipä tarvitse kovinkaan paljon kaivella kun löytyy omastakin keskustapesästä muiden ohjaamia kuntalaisia ylimielisesti suhtautuvia pelaajia. On suorastaan järkyttävää seurailla millä tavalla tämän kokoluokan asiaa hoidetaan toisten ohjaamana ja pikkusieluisella riitelyllä kun pitäisi olla kansanvallan asialla. Kyllä ventelöijät jalasjärven tuhoaa.

25.11.2013 10:03  aikamoista sähläämistä

Ei muuta kuin kansanäänestys pystyyn, jos ei päättäjät pysty saamaan aikaan tilannetta, että äänestetään. Aika surullista kansan aliarvioimista. Pane Martti sinä tämä asia nyt reilaan.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini