Uusimmat blogit

Yhteystiedot

Anne Ojajärvi JALASJÄRVI
 anne.ojajarvi@netikka.fi 0500-797 600

Aakkoseni 

12537-anne_ojajarvi-039.jpg

A - Aika, Aitous 

Vähän päiväs ja palio viikos”. Muistaisipa tuon, kun tahtoo kaiken ja mieluiten heti. Ihminen tarvitsee aikaa ajattelemiseen.

Olla aito, oma itsensä. Aitouteen liittyy vahvasti myös rehellisyys, inhimillisyys.  

B - Bike

Jo perinteeksi on muodostunut kesäreissu pyörällä. 2008 Linnanmäelle, 2009 Ouluun. Haaveeksi vain jäi Oulu, ilmojen haltijat kun puuttuivat peliin. Ensi vuonna uudestaan - myötätuuleen.

C - Casper C

"Huoleton on hevoseton", mutta iloinen hän, jolla on hyvä hevonen.

D - Diesel

Menovesi, jota ilman ei kuljetusyrittäjälle tule leipää pöytään. Maailmantalouden yksi herkimpiä hintamuutoksille ja sanelee joka päivä keikkojen kannattavuuden. 

E - Elämä, Erilaisuus

Joskus kun oikein vastustaa, sitä tuntee elävänsä. Elämä on kaunis.

Erilaisuutta pitää oppia ja opettaa sietämään. On niin monta oikeaa tapaa toimia ja elää ja olla. Kuka voi sanoa, että minun tapani on kaikkein eniten oikein? 

F - Fröökynä, pikkufröökynä

Pikkuneiti, joka nauttii saamastaan huomiosta, hienostelee rimpsumekoilla ja on helppo innostumaan. Joskus fröökynä mielletään ylpeäksi ikäneidoksi, joka ei kuvia kumartele. Minun mielessäni on kummityttö Maiju 6v. Hänellä on valoisa ja positiivinen luonne.  

G - Gold

The Kulta, korujen materiaalina ykkönen, oli se sitten kelta-, puna- tai valkokultaa. Valkokultaa sen olla pitää. Eivätkä timantit himmennä sen hohtoa yhtään vaan päinvastoin. 

H - Heinä, Heart

Hevosen tärkeintä ruokaa. Vaikka eletään 2000-lukua, tuntuu, että hyvien heinien saaminen on tuuripeliä. Jos onnistuu korjuu, tulee helposti varastoinnista johtuvia laadun heikkenemisiä.  

Syrämmen sopii olla pikkuisen villi. Rohkia ja reipas ote kannustaa muitakin.

I - Ilo, ihminen, implantti

Ensimmäisenä tulee mieleen iloista julmin: vahingonilo. Sitten olen kokenut ainakin syömisen iloa ja vilpitön iloa omasta tai toisen onnistumisesta. Onneksi iloisuudella ja hyvällä tuulella on taipumus tarttua. Onneksi. 

Ihminen on kaiken takana. Sen etu pitäisi näkyä niin yksilö- kuin yhteisötasollakin.

Sisiäkorvaistute on mullistanut monen elämän, tuonut teknisen kuulon syntymästään asti kuuroille, mahdollistanut puheen oppimisen. Implantista ollaan montaa mieltä.

J - Juhannus ja Joulu

Vuodenkierron kulmakivet. Hyvä kun ovat, sillä muutaman päivän pakollinen pysähtyminen tekee hyvää. Kaikki ei kuitenkaan pysähdy. On monta alaa, joissa työskennellään läpi juhlapyhien. Työssäkin on tuolloin erilainen sävy. Juhlavampi.    

K  - Koti

Kouluni on kotini. Asumme entisellä koululla Mantilassa. Siellä kuljin ensimmäisen kuusi oppivuotta. Tutuiksi ovat tulleet lähimetsät ja koulun kallio urheilukenttää myöden. Nyt näillä paikoilla on uusia käyttötarkoituksia. Hassu havainto: Kylmässä vintissä haiseekin samalta kuin vuosikymmeniä sitten.

L  - Lenkki

Olen lähtenyt lenkille. Nuoruus ja varhainen aikuisikä meni muissa puuhissa, ei tullut oikein paljon liikuttua kuin autolla ja hevosella. Asenteessa ei vikaa ollut, muut asiat olivat vain tärkeämpiä. Nyt on toisin. Useamman kerran viikossa on jotain liikunnallista tehtävä, kävellen tai hölkäten. Matkan pituudella tai vauhdilla en tosin voi kehuskella.  

M - Military pentathlon, sotilasviisiottelu

Useamman kerran on tullut klikattua hakusanalla kisatuloksia Suomesta ja maailmalta. Veljeni Juha harrastaa tätä ja on pärjännytkin. V.2007 MM-kisojen kuudes tila lienee hänen paras saavutuksensa. Lajeina tässä sotilaiden kuninkuuslajissa ovat: ammunta, käsikranaatin heitto, esteuinti, esterata ja maastojuoksu. Kunnioitusta herättävä laji.

N - 4H

Neljähoo on säilyttänyt paikkansa lasten ja nuorten innostajana ja opettajana. Tarjonta on muuttunut maailman mukana. Maa ja kasvattaminen, työhön kannustaminen ja itse tekeminen ovat ne ajatukset, jotka ovat neljähoossa onnistuneesti puetut nykypäivän lapsia ja nuoria kiinnostavaan asuun. Kansainvälisyyttä unohtamatta. Kaikilla lapsilla tulisi olla mahdollisuus osallistua tähän toimintaan.

O - Osvald "Ossi",  Opettaminen

Sanottakoon se nyt vielä kerran. Harvinaisen hyvä hevonen. Suomenhevonen, itse pää. Opettaja ja viisas, paljon nähnyt. 

Opettajan on osattava asia itse, ennen kuin voi opettaa muita. Joskun olen törmännyt opettajiin, jotka pihistävät tietoa. Silloin tuskastun. Onkohan mahdollisesti syynä se, että kuvitellaan oman osaamisen jakamisen olevan itseltä pois? Muita opettamalla oppi itse parhaiten. Opettajan pitää uskaltaa laittaa itsensä likoon.

P - Puolustaa, olla puolella

Olla jonkun puolella, seisoa takana. Ajatuksena lähes liikuttava varsinkin tässä itsekeskeisessä ajassa. Se, että tietää jonkun olevan ja tarvittaessa tulevan apuun, rauhoittaa ja vahvistaa. Voisimmeko olla rohkeammin meille tärkeiden ihmisten ja asioiden puolella?  

Q - Kuuppiluijaa

Olipa vaikea kirjain. Kuuppiluijaa kun mennään, kaadutaan. Ja oikein kierteellä, kuperkeikkaa.

R - Remontti

Meillä piisaa remonttia. Kun omistaa vanhan koulun, ikinä ei ole valmista. Sitä mukaa kun saa jonkin paikan kuntoon, toisesta kohdasta jo retajaa. Ulkokuori kaipaisi kaikkein eniten päivitystä.

S - Suunnitella, suunnitelma

Kun on suuria tavoitteita, tarvitaan hyvät suunnitelmat. Erityislapsille laaditaan kuntoutussuunnitelmat, palvelusuunnitelmat ja erityishuolto-ohjelmat. Taitoa ja tahtoa vaatii suunnitelmien laatiminen, mutta erityisesti niiden mukaan eteneminen. 

T - Tahto

Luja tahto vie vaikka läpi harmaan kiven. Saattaa kuulostaa kliseeltä, mutta totta se on. 

U - Unohdus

Elämäni pahin unohdus, kun jätin arvokkaat sormukseni kuntosalille. Oli niin käynyt aiemminkin, mutta aina ne olivat löytyneet. Sitten ei enää. Oma vika, mutta harmittaa vietävästi.

Joskus olen unohtanut sovitun tapaamisen tai työn. Sitä sattuu pari, kolme kertaa vuodessa. Se jos mikä nolottaa. Eniten se, että tilanteet ovat niin ainutkertaisia.

V - Valtuusto

Kunnallisen päätöksenteon ylin elin. Muutaman vuoden kokemuksella on sanottava, että kunnan kulttuurista riippuu paljon, kuinka suuri valta valtuustolla lopuksi on. Valtuustonkin on paikkansa otettava ja valtuutettujen roolinsa tiedostettava. Muuten päätökset tehdään helposti muualla. 

W - World

Maailma. Vaikken mikään kosmopoliitti olekaan, usein tuntuu, että maailma on aika pieni. Ystäviä on kulkeutunut monelle mantereelle ja yhteydenpito heihin on melko helppoa ja nopeaa, kunhan linjat ovat auki. Lisäksi melkein joka kolkassa tapaa jonkun tutun.

X - Xylitol

Ainut äksälläalkava joka tuli mieleen. 

Y - Yrittäjyys

Mietaan Jussi totesi eduskuntavaalikampanjansa aikoihin, että: "Yrittäjät on oma rotunsa". Niin se onkin. Vaikka yleinen pelko taitaa olla, että yrittäjät ovat kuolemassa sukupuuttoon, ei yrittäjiksi pitäisi kaikkien ryhtyä, puhumattakaan siitä, että työttömyyttä hoidettaisiin yrittäjäkursseja järjestämällä.

Z - Zetor

Naapurikunnassa Kurikassa on miehillä hieno Zetor-klubi. Vanhoja, laitettuja traktoreita näkee tien päällä tämän tuosta. Perinteet ja vanhat asiat kunniaan, pilkettä silmäkulmassa.  

Å - Åbo

Turussa opiskelin viittomakielentulkiksi vuosina 1991-1994. Pakko tunnustaa, ettei kaupunki tullut kovin tutuksi. Näin jälkeenpäin vähän harmittaa. Jalasjärveltä on Turkuun 262 km.  

Ä - Ääni, äänestää

Suomen kielessä yksi ja sama sana voi olla hyvinkin monimerkityksinen. Ääniä voi kuulla, olla äänekäs, laulaa äänissä, antaa äänen tai saada ääniä. 

Ö - Öljy

Tuskin oli mikään yllätys tämä öljy sanaksi. Kallistuneen raakaöljyn piikkiin laitetaan nykyään lähes kaikki hinnannousut.