Uusimmat blogit

Yhteystiedot

Anne Ojajärvi JALASJÄRVI
 anne.ojajarvi@netikka.fi 0500-797 600

Hevoset ja ratsastus

Kaikki alkoi siitä kun....

Hevoskärpänen nimeltä Hessu puraisi 9-vuotiaana, ja lujaa purikin. Yritti purra harjatessa ja ratsastaessa ja vielä pukitti ja kiljahteli päälle. Ja Pirjo vain nauroi. Pirjon syytä ja ansiota tämä hevostelu oikeastaan on. Hän kun muutamaa vuotta vanhempana ajeli Hessulla kylätiellä ja otti pyynnöstä kyytiin. Hessu oli suomenhevostamma, oikeaan työhön tottunut hevospersoona, joka ei innostunut muusta kuin työnteosta. Siitä se kuitenkin lähti.

Vaikka siskoni Leena ja minä halusimme kovasti omaa hevosta lapsina, näin jälkikäteen on todettava, että onneksemme eivät vanhemmat sitä suostuneet hankkimaan. Silloin meille olisi kelvannut melkein mikä tahansa hevosta muistuttava, sairas tai huonotapainenkin. Tosiasia on, ettei lapsen vastuulle voi mitään eläintä hankkia, varsinkaan jos aikuisilla ei ole osaamista, aikaa tai kiinnostusta eläimiin. Lapsena kiinnostus on niin hetkellistä ja kohteet vaihtelevat tämän tuosta.

Kaksi hyvää

Tällä hetkellä minulla on yksi hevonen. Osvald joka on v. 1987 syntynyt suomenhevosruuna ja Casper C (s.2002) muutti keväällä 2010 Lehtimäelle, vaativiin opetus- ja terapiahevosen tehtäviin. Vilpittömästi voin sanoa, että harvoin ihmistä kohtaa näin hyvä hevosonni kuin itseäni on kohdannut. Hyvä hevonen on terve, koulutettu, selväpäinen ja osaa muutenkin käyttäytyä hoidettaessa. Ossi on jo kokenut, melkein kaiken nähnyt mestari ja terapiahevonen, Kassu sai hyviä vaikutteita oppimestariltaan Ossilta ja olen varma että siitä tulee hyvä työtoveri uudessa kodissaan.

kes08__pyr_095.jpg
  Kuva: Topi 8v. ja Osvald 21v.

doonau_006.jpg
  Kuva: Elina ja Casper yli esteen

 

Ei oppi ojahan kaada

Ypäjän Hevosopisto on tuttu paikka harrastusohjaajakoulutuksen vuosilta 2001-2002. Nykyään monimuoto-opiskelu mahdollistaa melkein minkä tahansa koulutuksen käymisen asuinpaikasta riippumatta. Tätä opiskelutapaa olen yrittänyt kaikin keinoin hyödyntää. Niin moni asia kiinnostaa.

Vammaisratsastus 

Suomen Ratsastajainliitto järjestää vammaisratsastuksenohjaajakoulutusta. Koulutuksesta saa hyvät perustiedot lajista ja ratsastajien erityispiirteistä. Koulutuksen jälkeen olen toiminut vammaisratsastusohjaajana erityislasten ratsastusryhmille. Tuo toiminta on hyvin palkitsevaa. Siinä ammattiosaaminen ja hevosharrastus yhdistyvät hienolla tavalla.

Jalasjärven Kehitysvammaisten Tuki ry:n kanssa tehty yhteistyö on ollut innostavaa ja elämyksellistä. Olemme luoneet uutta, tarjonneet mahdollisuuksia harrastaa sellaisillekin lapsille, joilla ei niitä luontaisesti niin paljoa ole. Jos pieni ylpeys sallitaan: Hopoti Hoi-kerhon toiminta sopii malliksi vaikka koko valtakuntaan. 

talvi2008_113.jpg
  Kuva: Patrik lastenkilpailuissa onnistumassa, osallistumassa.
  Ratsuna tuttu ja turvallinen Ossi.

 

Sosiaalipedagoginen hevostoiminta 

Sosiaalipedagogisen hevostoiminnan ajatukseen talliyhteisön mahdollisuuksiin auttaa syrjäytymisuhan alla olevia tai jo syrjäytyneitä uskon myös. Tänä päivänä sosiaalipedagogisesta hevostoiminnasta hyötyvät eniten lapset ja nuoret, mutta mahdollisuuksia olisi vaikka mihin. Kuopion yliopiston täydennyskoulutuksen opintojakso tarjosi uudenlaisen näkökulman hevosharrastukseen laajentaen näkökulmaa ratsutalleista myös ravitalleille.

 

Centered Riding

Centered Riding kursseilla olen saanut perustiedot amerikkalaisen Sally Swiftin kehittämästä tavasta ratsastaa ja käyttää apuja hevosta mahdollisimman vähän häiritsemättä. Tämä oli sellainen asia, johon perehtyminen palautti mieleen vanhan viisauden: ”Mitä enemmän tiedät, sen paremmin ymmärrät, miten vähän vasta osaat.” Tämä on ideologia, johon haluaisin vielä joskus perehtyä paremmin. Elämässä on niin paljon kiinnostavia asioita!

 

Ratsastusterapiaa

Tallilla tapahtuu. Ratsastusterapeutti Taina Mansikkamäki pitää ratsastusterapiaa meillä joka keskiviikko. Terapiahevosena toimii Ossi. Mukana on aina myös avustavaa väkeä, taluttaja, jonka tehtävänä on huolehtia hevosesta ja näin ollen osaltaan turvallisuudesta. Ratsastusterapiaan hakeudutaan Kelan kautta, lääkärin suosituksella ja se on osa lääkinnällistä kuntoutusta.