Uusimmat blogit

Yhteystiedot

Anne Ojajärvi JALASJÄRVI
 anne.ojajarvi@netikka.fi 0500-797 600

Siivet

Sunnuntai 10.3.2013 klo 10:35

Alkava viikko on aivoviikko. Viikon aikana neurologiset vammaisjärjestöt nostavat esiin vammaisten ihmisten asiaa teemalla Toimiva arki. Kannatan lämpimästi. Ihmisten tasapuolisuus, joka ei todellakaan toteudu vammaisten palveluissa. Kunnittaiset erot ja asiakkaiden tyytyväisyys palveluihin vaihtelee suuresti. 

Mitä on toimiva arki? Jokusen vuoden asiakasperheiden elämää läheltä seuranneena rohkenen sanoa, että vammaisperheiden elämä on palvelujärjestelmän osalta liian monimutkaista ja byrokratian puolelta suotta hankaloitettua. Ei siis toimi. 

Sitten on kuntoutuskäytännöt ja menetelmät. Aina eivät toimi nekään. Esimerkkinä puheterapiapalvelut: lapsi todetaan Kelan kuntoutuksen piiriin kuuluvaksi vaikeavammaiseksi. Terveyskeskuksen puheterapeutti ilmoittaa tämän jälkeen, ettei lapsi kuulu enää terveyskeskuksen puheterapiaan, vaan palvelu on hankittava yksityisiltä palveluntuottajilta. Moni ajattelee, että hyvä, saamme parempia palveluita Kelan kautta, mutta pettymys on valtava, kun kaikki palveluntuottajat myyvät eioota todeten, että jonot ovat vuosia pitkät. Ristiriita ja hätä on melkoinen, kun terapiatarve on ilmeinen mutta sitä ei saa.

Entäs henkilökohtaisen avun, omaishoitajien vapaapäivien ja tilapäishoidon järjestyminen? Liian moni asiakas joutuu opastamaan viranomaista oikeuksissaan ja vaatimalla vaatimaan lain hengen ja kirjaimen toteutumista. Palveluidenhan tulisi antaa voimavaroja eikä enimmäkseen viedä niitä.

Vaikka moni voi ajatella nykyäänkin kateuksissaan, että hoitavathan kaikki muutkin lapsensa, miksei myös vammaisperheet, mutta ei se niin vain mene. Nyt joidenkin selkänahasta otetaan liikaa ja jaksamisen rajoilla ollaan. Nyt syntyy säästöä siitä, kun omaishoitajien vapaapäivät eivät toteudu kunnollisten tilapäishoitopaikkojen puuttuessa. Kuka sitä lastaan mihin tahansa luottaisi, edes pariksi päiväksi.

Heikommat tarvitsevat enemmän. Aihe on vaikea ja puolestapuhujia on liian vähän. Järjestötoiminnalla on saatu paljon hyvää aikaan, mutta onko käynyt niin, että vammaiset perheineen ovat jääneet yksin asioidensa kanssa?! Edunvalvontaa tulee toki harjoittaa, mutta julkisissa toimijoissa kopin ottajia tuntuu olevan kovin vähän. Oman edun nimissä ääntä pitävää kuunnellaan vain tiettyyn rajaan saakka. Siksi tarvitaan meitä muita puolestapuhujia, papukaijoja.

wien_041.jpg

Heli Pukin sanoin:

SIIVET

Sulka rehellisyydestä

Sulka rohkeudesta

Sulka uskosta ja urheudesta

Sata sulkaa suuresta surusta

Tuhat onnen tuntehista

Sulka suurin sielun kipinästä.

Sulista kasvavat suuret kantavat

siivet tuuleen, tuleen, varjoon,

valoon.

- Päivään huomiseen.

2 kommenttia .

Pyritään pitämään pää pinnalla

Sunnuntai 3.3.2013 klo 10:44

Jo pidemmän aikaa on Ilkassa julkaistu kuukausittain maakuntamme väkilukutilastoa. Viime keskiviikon taulukko ravisteli kunnolla. Tammikuussa tänä vuonna Jalasjärvellä syntyi 5 ja muutti taivaan kotiin 7 ihmistä. Väkilukumme kuun lopussa oli siten 8052. Muutos vuoden lopusta, kuukauden aikana oli miinus 19 ihmistä. Se tarkoittaa useampaa perhettä.

Tuhatluvun painuessa alaspäin on sillä kunnan imagoon luultua suurempi vaikutus. Pieni kunta on pieni kunta, eikä läheskään niin vetovoimainen kuin isompi. Väkilukuja tutkiskelevat mahdolliset uudet muuttajakandidaatit, mutta  myös yritykset, jotka pohtivat sijoittumistaan alueelle. Pelkkä hyvä logistinen sijainti ei meitä pelasta, varsinkaan, jos emme itse tule puolitiehen vastaan. 

Juuri tämä 8 000, joka raja nyt hälyyttävästi lähestyy, on kunnalliselämässä maaginen raja. Jos vaalivuoden toukokuun lopussa väkiluku alittaa 8 000, valitaan kuntaan pienempi määrä valtuutettuja, eli 27. Se, että saimme vielä 35 valita, oli hiuskarvan varassa.

Pieni vertailu naapureihimme saman väkilukutilaston mukaan näyttää myös Kurikkaan miinusta, 14 ihmisen verran. Vauvoja Kurikkaan syntyi 9 ja ikiuneen nukkui 17. Kokonaisväkimäärä oli 14 381.

Ilmajoki kasvatti väkilukuaan 11 ihmisellä, vauvoja syntyi 14 ja pois nukkui 6. Kokonaisväkiluku 12 033.

Myös Kauhajoki kasvoi, 9 ihmisen verran. Väkiluku oli tammikuun lopussa 14 176. Seinäjoen väkiluku kipuaa kohti uutta kymmenlukua, ollen nyt 59 617.

Kunnassamme on reilun vuoden ollut elinkeinopäällikkö. Olen varma, että hänellä on käytössään paljon tunnuslukuja kuntamme asukkaista, mutta niitä pitää osata käyttää. Harmittaa, että viime vuodet ovat olleet kunnallemme niin vaikeat JAKK sotkujen vuoksi. Noiden asioiden setviminen on vienyt kohtuuttoman paljon energiaa ja ohjannut voimavarojen käyttöä pois kokonaisuudesta niin virkamiehillä kuin luottamushenkilöilläkin. Paljon sellaista, mitä olisi pitänyt tehdä, on varmasti valunut auttamatta ohi.

kesa_2011_059.jpg

Uskon vielä kuntaan ja sen mahdollisuuksiin vaikuttaa asukasluvun kehittymiseen. Täytyy vain keskittyä oikeisiin asioihin ja vuorovaikuttaa positiivisesti kunnan sisällä ja ulospäin. Rohkeuttakin tarvitaan ja uusia toimia. Laittakaa kommentteja, millä Jalasjärvi saadaan nousuun! Aiheesta olisi seminaariksikin. Lähtisitkö mukaan jos järjestetään?

2 kommenttia .

Ylilyöntejä ja rimanalituksia

Lauantai 23.2.2013 klo 18:58

Ihmisten yleinen tyytymättömyys tuntuu kasvaneen. Asia on todettavissa, kun käy keskustelua ihmisten kanssa. Yrittäjien joukossa huoli huomisesta ja epävarmuus tulevasta näkyy erityisesti. Sellaisetkin, jotka pärjäävät yleensä hyvin, miettivät rahavirtoja ja taloudellisia voimavarojaan.

Kuljetusala on jo todellisessa kriisissä, vaikka taantuman seuraukset ovat vasta tulossa. Kustannusten nousu on karannut käsistä. Harva välittää enää mistään muusta kuin omasta hyvästään ja heikkoja yrittäjiä saa helposti kyykytettyä. Ostaja sanelee hinnat ja kuljetusyrittäjä sitten vikisee ja vie siinä toivossa, että saisi huomennakin viedä. Sama se on varmasti muilla yrittämisen aloilla.

Työnantajavelvoitteiden, verottajan, rahoittajan, vakuutusyhtiön ja asiakkaan puristus jättää kovin vähän niitä "yrittäjän vapauksia". Ja kun kasvua pitäisi saada aikaan jotta maamme kestävyysvajetta saataisiin paikattua. 

Kertooko yleisestä hädästä se, että niin helposti sorrutaan ylilyönteihin ja rimanalituksiin, niinkuin nyt tässä hevosenlihaepisodissa? Kun valehtelemalla yritetään tehdä tulosta, otettu riski saa todentua minun puolestani juuri sinne minne se kuuluu.

Oikeastaan olin hyvilläni, että suomalaisiakin vähän heräteltiin ruoka-asioissa, vaikkei elintarviketeollisuutemme täysin puhtaita papereita saanutkaan. Virheitä löytyi meiltäkin ja pakkausmerkinnät ovat juuri niitä, joissa ei saisi mokia tulla.

Hevosnaisena en näe hevosenlihassa mitä hyihkymistä, päinvastoin, mutta kyllä ihmisten pitää tietää mitä saavat kun kaupoissa valintojaan tekevät. Olen valmis uskomaan, ettei tämä tähän pääty, vaan luultavasti pian kantautuu maailmalta uutisia, joissa jauhelihaa on tehty kissasta, koirasta tai rotasta ja hups, sitä on syöty myös Suomessa monikansallisten yhtiöiden tuotteiden joukossa. Siksi valitsen kotimaisen aina kun voin. 

kesa_2012_0082.jpg

Suomessa ei teurashevosia kasvateta. Tämä ystäväni pääsee aikanaan kokonaisena maan multiin. Hyvä, jos lihan alkuperäkohu liikautti meissä jotakin. Erinomaista, jos se vielä alkaa sataa suomalaisten maanviljelijöiden laariin lisääntyneenä kulutuksena ja lihan tuottajahinnan nousuna.

Otteet ovat koventuneet kaikilla. Urheilussa ja politiikassa on ilmassa outoja taisteluita. Tulevaisuuden tähden kannattaisi valtaa pitävien kyllä keskittyä oikeisiin asioihin. Niihin ei tässä tuoksinassa muuten riitä virtaa.    

3 kommenttia .

Kakkaramalli

Keskiviikko 6.2.2013 klo 21:00

Keskustan puheenjohtaja Sipilä esitteli viime viikonloppuna uuden lautasmallin. Itse väsäämällään kakkaralla hän halusi nostaa keskusteluun keinot ja painotukset, joilla Suomi autetaan ulos talousahdingosta. 

Normipoliitikon tapaan hän ei vain tyytynyt toteamaan tilannetta, vaan esitti myös rehellisen korjausehdotuksen.

Sipilän kakkarassa on neljä lohkoa: 

 • Talouskasvu
 • Huolenpito
 • Julkinen talous
 • Vastuunotto

Eihän näissä sinällään mitään uutta ole, mutta painotuksina tässä määrällisen ajattelun ajassa ovat varsin laadullisia. Yllä mainitut kohdat kannattaa ottaa vakavasti ja kuntapoliitikoidenkin alkaa tosissaan miettiä mitä asioille on tehtävissä. 

Naurahdin aamulla, kun Ylen toimittaja ihmetteli Sipilän puheita maamme taloustilanteesta. Väittipä toimittaja keskustan puheenjohtajan puheita hallituspuolueita vakavammiksi. Mutta kun totuus on se, että rahat eivät tällä menolla riitä enää kovin pitkään ja se pitää sanoa monta kertaa ja riittävän selvästi.

Kun ulkomaankauppa tökkii, ei verotuloja kerry. Vanhusten huoltosuhteen voimakas heikkeneminen, joka on jo alkanut, lisää työssäkäyvien verokuormaa aivan lähivuosina takuuvarmasti. Suomen väestö vanhenee nopeiten Euroopan maista. Meillä on siis pian tilanne, että kahta työssäkäyvää kohti on yksi vanhus. Huolenpitoon ja sen tehostamiseen on pakko panostaa, jo ihmisarvoisen vanhuudenkin vuoksi.

Julkisen talouden menojen kasvun maksuun tarvitaan toki muutakin kuin verojen nostoa. Myös säädoksiä pitäisi tarkistaa uudelleen. Tutustuin taannoin Valviran ohjeisiin kehitysvammaisten palveluasumisesta ja lastensuojelun laitoshoidon ohjeisiin. Paradoksaalista on, että laitoshoidon purusta puhutaan ja "uuslaitosten" synnystä varoitetaan, mutta vaatimustaso tilojen suhteen on täysin laitosmainen! Tämä on vain yksi esimerkki, myös henkilöstömitoituksista löytyy kummajaisia.

Vastuunottoa ja välittämistä tarvitaan, että tästä selvitään. Pärjäämme, kun uudistamme ja kehitämme palveluita yhteistyössä.

wien_047.jpg 

Alkuihmisten ajoista on jo sentään aikaa. Olemme kyllä oppineet paljon, mutta joskus tuntuu, että palaamme aina uudelleen alkupisteeseen. 

3 kommenttia .

Tulevaisuustyöhön

Lauantai 26.1.2013 klo 16:24

Olen mielenkiinnolla lukenut maakuntalehdistä uutisia kuntien uusien valtuustojen ensimmäisistä kokouksista. Kunta kuin kunta, niin parin ensimmäisen kokouksen esityslistan täyttävät luonnollisesti eri elinten luottamuspaikkojen jaot. 

Tuttuja nimiä vilahteli siellä sun täällä, mutta asia, johon havaihduin, olivat erilaiset lautakunnat ja kunnanhallitusten alaiset jaostot. Monessa kunnassa mennään perinteisillä sivistys-, vapaa-aika-, koulutus-, tekninen-, maaseutu- ja rakennus- ja ympäristölautakunnilla. Mutta vaihteluakin löytyy.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden siirryttyä yhteistoiminta-alueiden vastattaviksi, on sote-palveluiden järjestämisessä jo viime kauden aikana tapahtunut paljon muutoksia. On tullut johtokuntia ja tilaajalautakuntia, perustettu lautakuntaa pienempiä jaostoja kunnanhallituksen alle. Meillä Jalasjärvellä on esim. edelleen sosiaalipalveluiden jaosto, johon ohjautuvat kunnassamme vielä järjestettävien sosiaalipalveluiden (lastensuojelu, toimeentulotuki, päihde- ja mielenterveys, aikuissosiaalityö, vammaispalvelu ja kehitysvammahuolto) asiat. Muuten lautakuntakarttamme on erittäin perinteinen.

Tulilpahan vain mieleen, ettei meillä ole henkilöstöjaostoa, ei suunnittelujaostoa eikä myöskään tulevaisuustyöhön tai kunnan kehittämistoimiin paneutuvaa lautakuntaa. Yhtä tärkeää olisi poikkihallinnollinen työ terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi, jonka soisin kuuluvan virallisemmin jonkun elimen vastuulle.

Viimeiset neljä vuotta kunnanhallituksen pj:na opettivat kyllä sen, ettei kunnahallituskaan, jolla on suuri talous- ja valmisteluvastuu, ole kaikkivoipa tulevaisuuteen varautumisessa. Joka kunnassa on riittävän suuret haasteet jatkon palveluita ja taloutta ajatellen ja niin helposti päätöksenteko keskittyy sen hetken asioihin.

Siksi voisi olla tarpeen ottaa mallia Teuvasta, jonka organisaatiossa on tulevaisuuslautakunta. Seuraavassa sen toiminnan kuvaus:

Tulevaisuuslautakunnan tehtävänä on tulevaisuuden ennakoiniti kunnassa ja seutukunnassa, ideoiden ja keinojen kehittäminen yhteistoiminnassa kuntalaisten, oppilaitosten, elinkeinoelämän ja kunnan ulkopuolisten asiantuntijoiden kanssa kunnan/seutukunnan myönteisen kehityksen turvaamiseksi."


talvi13_044.jpg

  Tulevaisuustyöhön olisi tarpeen ryhtyä heti. Lisää suvaitsevaisuutta, enemmän viihtyvyyttä ja parempaa varautumista tarvitaan. Pärjäämme kun kehitämme ja uudistumme. Vahvuudet pitää vain kaivaa esiin! Olisitko SINÄ valmis aivomyrskyyn kotiseutumme tulevaisuuden tähden? 

1 kommentti .

Rinta pystyyn!

Sunnuntai 6.1.2013 klo 11:24

Alkuvuoden päivät ovat kuluneet mielenkiintoisissa merkeissä seuratessa otsikoista presidenttimme uudenvuodenpuheesta alkanutta analysointia ja mielipiteiden vaihtoa. Palkka- ja palkkiokeskustelukin sai uutta puhtia korkealta taholta tehden meille todellisuudessa melkoisen palveluksen: monessa pöydässä puhutaan nyt rahasta ja mitä sillä todellisuudessa missäkin saa ja mikä meitä ohjaa.

Perusvaittämä lienee se, että johtajilla on liian isot palkat ja työntekijöillä liian pienet. Palkkaerot ovat kyllä joissakin tapauksissa melkoiset, kun kaikkien portaiden työpanos kuitenkin vaikuttaa viivan alle jäävään - oli sitten kysymys julkisen puolen tai yrityksen toiminnasta.

Totuushan on, ettei johtaja pärjäisi tehtävässään päivääkään ilman työntekijöitä. Kuvitelkaapa tehdas ilman linjalla olevaa työväkeä tai sairaala, jossa ovat työssä pelkät lääkärit. Kunnanjohtajallakaan ei olisi paljon virkaa kunnantalolla ilman esikuntaansa. Rinta pystyyn rivityöntekijä! 

Verotus palkkaeroa kyllä tasaa ja siksi olisikin hyvä nostaa julkiseen keskusteluun suurempituloisten maksamia veroja, puhuakin tuloissa käteen jäävästä rahasta eikä työsopimukseen kirjatusta brutosta.

Ja ettei menisi liian yksinkertaiseksi, kannatan julkisen sektorin johtotehtäviin määräaikaisuutta. Silloin voisi johtotason tehtävien sisältöjä ja tarvetta, palkkaa ja tehtävässä suoriutumista arvioida uudelleen. Hyvä henkilö lunastaa paikkansa uudelleen, muussa tapauksessa sekä työnantaja että työntekijä saisivat uuden mahdollisuuden.

valo_001.jpg

Eräs rouva totesi eilen, että kansa kosti minulle vaaleissa, kun en voimakkaammin puolustanut kyläkouluja. Tähän on hyvä pysähtyä ja pohtia syvällisesti kunta- ja maakuntapoliitikon, myös kansanedustajan tehtävää. Oman suosion kalasteluun ovat yhteiset asiat liian arvokkaita. Meiltä loppuvat rahat, ellemme kiireesti tee jotakin konkreettista. 

Siksi on hieman kyseenalaista valita istuvia kansanedustajiakaan maakunnallisille paikoille, sillä vaalit ovat tulossa ja ääniä pitäisi saada. Silloin ikävien päätösten tekeminen ei ole helppoa.

6 kommenttia .

Muutos luo turvallisuutta

Maanantai 31.12.2012 klo 19:59

Tulevaisuudentutkijalla oli mielenkiintoinen, yllättäväkin näkökulma: Muutoksessa mukana oleminen tuo turvallisuuden tunnetta enemmän kuin se, että jäämme haikailemaan olleen ja menneen perään. Minunkin mielestäni on syytä tähystää tulevaisuuteen, katsoa eteenpäin, eikä vilkuilla jatkuvasti peruutuspeiliin. 

Julkisen sektorin muutoksen tarpeesta on puhuttu oikeastaan jo monta vuotta. Silti on edelleenkin tahoja, jotka väittävät, että muutoksia tehdään liian nopealla tahdilla ja yllättäen. Ovatko nuo tahot niitä, jotka ovat jääneet kiinni eilisiin teemoihin ja yrittävät uskotella vielä omilleenkin, että entiseen paluu pelastaa? Vai ovatko ne niitä, jotka eivät osaa tai halua tai jaksa laittaa itseään likoon paremman huomisen puolesta?

Nykyhallitus ohjastaa kuntia lyhyillä ohjilla ja kankikuolaimilla. Vastoin kunnallisen itsemääräämisoikeuden periaatteita kuntien pärjääminen ei ole  enää heidän omissa käsissään. Valtionosuudet, kuntien velvollisuuksien jatkuva lisääntyminen, verotulojen kertymisen vaikea ennustettavuus ja julkisten palveluiden maksujen rajallisuus tekevät kuntien olemisesta ja elämisestä tuskallisen vaikeaa.

Saamme olla vaativia! Vaaditaan eri tason päättäjiltä kunnon perusteluita ratkaisuille, edellytetään keskusteluvalmiutta ja rehellisyyttä. Ja siedetään myös vastauksia, jotka eivät aina ole meille edullisia. Vain niin pääsemme eteenpäin ja turvallisuuden tunne lisääntyy.

Kauteni kunnahallituksen puheenjohtajana on lopuillaan. Vaikka vuosien aikana on kertynyt aineksia romaaniksi saakka, ei sen aika ole vielä:)

Lämmin kiitos kanssakulkijoille. Työ unelmien eteen jatkuu.

anne_ja_auto.jpg

Hyvää uutta vuotta 2013!

Klikkaa: http://www.youtube.com/watch?v=lirb1U6-K1Y

1 kommentti .

Kohti uutta

Tiistai 25.12.2012 klo 15:54

Nyt on juuri oikea aika pohtia tulevaisuutta. Pyhät erottavat arjesta sen verran, että ehtii ajatella muutakin kuin huomista päivää. Näin se varmasti on tarkoitettukin. 

Jalasjärven valtuustossa on tapana, että kunnanhallituksen pj käyttää puheenvuoron talousarviosta ja -suunnitelmasta ennen valtuustoryhmien puheenvuoroja.

Jalasjärven valtuusto uudistui merkittävästi. Olemme kovan paikan edessä, sillä rahojen loppuminen julkisesta palveluntuotannosta on suurin uhkamme. On mietittävä, mistä olisimme valmiita luopumaan? Mitä voisimme tehdä toisin? Mikä on kaikkein tärkeintä?

Alla ajatukseni valtuustossa 20.12.2012.

Herra puheenjohtaja, arvoisat valtuutetut, läsnäolijat

Jalasjärven kunnalla on takanaan poikkeusoloissa eletty valtuustokausi. Te kaikki tässä salissa olijat tiedätte mitä tarkoitan.Taloudellinen uhka, joka täyttää pian 4 vuotta, on vaikuttanut ainakin taustalla moneen asiaan. Siitä huolimatta olemme saaneet paljon aikaan.

Koko valtuustokautta tarkastellessa voi todeta, että olemme olleet toden edessä useamman kerran. Koulujen lakkauttamiset ja kuntakonsernia koskevat henkilöstöratkaisut yt-neuvotteiluineen eivät ole olleet mieluisia päätöksiä, mutta onneksi valopilkkujakin löytyy: Kaupan palvelut ovat lisääntyneet merkittävästi. Leikkisästi voisi puhua kolmen Y:n taktiikasta, eli yhteistyö, yhtiöittäminen ja yksituumaisuus.

Ensimmäinen Y on yhteistyö. Kuntayhteistyön helmiä ovat olleet lomitushallinnon ja maaseutuhallinnon palveluiden uudistuminen ja Jalasjärvelle saatu vahva rooli ja vastuu niissä sekä JIKin käynnistyminen. Toivon todella, että Jalasjärvi on JIKille jatkossakin vahva kumppani pyrkien aidosti tukemaan sen onnistumista vaativassa palvelutehtävässään. Niin Jalasjärvi hyötyy varmimmin yhteistoiminnasta.

Toinen Y oli yhtiöittäminen, eli kunnan eri toimintojen jäntevöittäminen yhtiöiden kautta. Melkein harmitti lukea Ilkasta, että Jalasjärvellä suurimmat investointisatsaukset tehdään viemäreihin, vaikka totuus on toisenlainen. Mittavimmat panostukset on suunniteltu lähitulevaisuudessa hoivapalveluihin, joissa ajankohtaisia ovat Pentinlamminkodin korvaavien tilojen rakentaminen. Lisäksi vielä toteutetaan virastotalon muuttaminen sosiaali- ja terveyspalveluiden tarpeisiin perhekeskukseksi, tuomaan palveluita ja elämää keskelle kylää ja toivottuja valoja ikkunoihin.

Alkamassa ovat myös paloaseman ja Luopajärven päiväkodin rakentamiset. Näiden kaikkien hankkeiden myötä vaikutamme taloudellisen toimeliaisuuden lisääntymiseen ja toivomme herättävän myös muualta muuttavien kiinnostusta. Tähän tavoitteeseen liittyy myös Ilkankallion alueen kunnallistekniikan rakentaminen.

Kolmas Y, eli yksituumaisuus, on erityisesti isojen asioiden kohdalla noussut merkittävään rooliin päätöksenteossa. Olemme edenneet asiat edellä ja tehneet sen mikä on oikealta vaikuttanut. Siinä on ollut sellaista jalat maassa olevaa Jalasjärvi-henkeä.

Kuulin osuvan vertauksen, jossa sanottiin, että kun keskittyy pitämään yhtä ilmapalloa ilmassa, muut pallot putoavat huomaamatta maahan. Kunnanhallitus on tehnyt kaikkensa pitääkseen monia ilmapalloja ilmassa ja toimeliaisuutta yllä monipuolisesti kunnan eri sektoreilla. Siitä merkkejä ovat Kivistönkylän kaavatyö, valmistuneet strategiat kulttuurin, sivistyksen ja kehitysvammahuollon aloille sekä varhaiskasvatuksen organisaatiouudistus, jonka toivomme selkiyttävän askelmerkkejä päivähoidon arjessa. Lisäksi vielä työryhmän ehdotukset hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi ovat vain jalkauttamista vailla.

Kunnan henkilöstö on ollut viime aikoina todella lujilla. Paine on ollut kova, kun varmasti lähes jokaisen työntekijän pöydälle on tullut omien töiden lisäksi ylimääräisiä tehtäviä uudelleenjärjestelyjen vuoksi. Paras ensihoito henkilöstön työhyvinvointiin on kommunikaation, vuorovaikutuksen ja joustavuuden lisääminen. Työhyvinvoinnin parantaminen on jokaisen asia. Esimies, työntekijä ja luottamushenkilö voivat kaikki tehdä osansa, mutta yksin ei kukaan onnistu.

Nyt käsittelyssä oleva talousarvio ei paljoa kehuja kerää, mutta se on realistinen. Taloussuunnitelmaosaan joudumme todennäköisesti tekemäänmuutoksia. Kuulimme tärkeimmät luvut vs. kunnanjohtajan esittelyssä. Jotkut kunnat ovat valinneet nyt isojen investointien linjan, turvatakseen kuntaliitoksen toteutuessa ajantasalla olevan infran, mutta ajattelisi, että sitä nopeammin liitokseen joudutaan, mitä löysemmin on rahaa kylvetty. Sillä käyttötalousmenot kasvavat joka tapauksessa useita prosentteja, tulojen kohdalla kasvua voi vain toivoa. Jalasjärvellä on tehty tarvittava ja pidän sitä hyvänä tienä. Kuntatalouden hoito ei eroa yksityisestä oman talouden hoitamisesta mitenkään. Meillä on suuri vastuu kunnan taloudesta ja rahankäytöstä.

Valtioneuvoston jatkuvasti muuttuvat suunnitelmat kuntarakenteesta ja palveluiden järjestämisestä eivät tee kuntapäättäjän tulevaisuuden hahmottamisesta nyt helppoa.

Kuntarakenneselvitys, johon olemme lähteneet mukaan Kurikan ja Seinäjoen kanssa on todellakin vasta selvitys ja sellaisena siihen tulee suhtautuakin. Vaikka mahdollinen muutos pelottaisikin, on tärkeää, että Jalasjärvi pysyttelee mukana muutoksen virrassa itse soutaen. Olisi vastuutonta antaa vain virran viedä ja viitata kintaalla esitetyille uudistusvaatimuksille, sillä sen tiedämme jokainen, että paljon on tehtävä toisin, jotta saisimme rahat riittämään. Taloudellinen liikkumavara on olematon ja siksi tarvitsemme vahvaa uudistamis- ja kehittämisotetta jatkossakin. Tämä huoli ja vastuu on yhteinen.

Hyvät valtuutetut ja kunnan henkilökunta. Kiitos. Huolimatta vaikeasta taloustilanteesta ja vielä edelleenkin jatkuvasta epävarmuudesta olemme päätöksenteon kaikissa portaissa – lautakuntatyöstä valtuustotasolle saakka, säilyneet päätöskykyisinä. Olemme edelleen keskenämme puheväleissä eivätkä asiat ole menneet juurikaan henkilökohtaiselle tasolle. Minulla on vahva tunne, että myös kuntalaiset luottavat jalasjärveläisten kuntapäättäjien harkintakykyyn, ja se on tässä ajassa merkittävä arvo.

Lämmin kiitos myös niille valtuutetuille, jotka jättävät valtuustotyön tällä erää. Panostanne yhteisen kotikuntamme eteen ei voi rahassa mitata.

Näillä sanoilla saatan kunnanhallituksen valmisteleman talousarvion 2013 ja taloussuunnitelman 2014-2017 valtuuston arvioitavaksi.

Rauhallista joulunaikaa ja onnekasta uutta vuotta. Katsotaan tulevaisuuteen luottavaisin mielin.

joulu_2012_004.jpg

Presidenttikin peräänkuulutti eilen välittämistä. Myönteisissä merkeissä jatketaan. Onhan huomenna päiväkin jo kukon askeleen verran pidempi. 

Kommentoi kirjoitusta.

Uusi normaali

Sunnuntai 16.12.2012 klo 11:28

Tuli mieleen, että meitä epäluuloisia ja muutosvastaisia suomalaisia ja  erityisesti pohjalaisia on koeteltu viime vuosina ankarasti, kun normaalia on määritelty uudelleen.

Juuri mitään kiveä ei ole jätetty kääntämättä, kun julkiseen keskusteluun on nostettu aiheita laidasta laitaan. Ikiaikaiset instituutiotkaan eivät ole saaneet jäädä rauhaan. Lista uusista määrittelyistä on huomattavan pitkä ihmisen henkilökohtaisista valinnoista yhteiskunnan tuottamiin ja järjestämiin palveluihin, lähipalveluihin.

Mielipiteitään ovat joutuneet tarkistamaan niin yksityiset kuin yhteisötkin, valtiota ja kirkkoa myöden ja hyvä niin.  Silti moni odottaa ja haikailee paluuta entiseen normaaliin, aikaan, jolloin omaa ajattelua eivät uudet näkökulmat juuri häirinneet. Haaste on melkoinen meille kaikille. Vastuu on valtava niillä jotka päätöksiä tekevät.

En mitä tuota otsikkoa itse keksinyt ja tuskin henkilökään, jonka haastattelusta aiheen poimin. Yhteiskunnallisesta vinkkelistä katsottuna minunkin mielestäni uusi normaali - julkisen ja yksityisen tiivis yhteistyö on hyvä juttu. Onhan sitä toki nytkin, mutta yhteistyö ei ole aitoa. Ehkä tämäkin olisi syytä määritellä uudelleen :)

Syitä on sysissä ja sepissä. Julkinen puoli ei ole oikein päässyt mukaan muutokseen, sillä liian paljon puolustellaan omaa tonttia ja toimivaltaa. Pelätään lähidemokratian näivettymistä, vaikka todellisuudessa pelätään omien hommien vähenemistä. Tässä muutosvastaisuudessa virkamiehet ja luottamushenkilöt ovat yhtä taitavia. Leukaperiä kiristellään ja yksityisen yrittäjän tarkoitusperiä epäillään, kun pitäisi keskittyä itse toimintaan ja selvittämään, millä keinoilla saadaan yhteisölle mahdollisimman runsas hyöty.

joulutahti_001.jpg

Huomaatko, kuinka joulutähden kukka on punaista lehteä? Oikeastaan siinä ei ole mitään normaalia, eikä kyllä uuttakaan.

Sopuisaa ja hyvää jouluviikkoa lukijat.

" Poliitikolle on tärkeää kuunnella kansaa. Mutta edustuksellisen demokratian toinen puoli on se, että poliitikkojen pitää pystyä myös menestyksekkäästi johtamaan kansaa uuteen ja tuntemattomaan."  -Esko Aho

2 kommenttia .

Ihanin maa kaikista

Sunnuntai 2.12.2012 klo 20:18

Luin Pentti Linkolan haastattelun päivän Hesarista. Kun ei tahdo leimautua, on ehkä pieni riski kommentoida ja viitata hänen ajatuksiinsa ollenkaan, mutta teen sen kuitenkin.

Lieventäisikö asianhaaraa se, etten tiedä miehestä juuri mitään? En ole ikinä lukenut hänen pamflettejaan, enkä koe, että meillä olisi hänen kanssaan ollenkaan yhteistä. Onhan Linkola 80-vuotias radikaali, luonnon- ja elämänsuojelija ja kalastaja Kanta-Hämeestä. Hän asuu piskuisessa mökissä, vaatii syntyvyyden säännöstelyä, lämmittää tupansa rakennusjätteellä, laskee verkkonsa talvisin Vanajanselän vesiin ja masentuu vaikeasti maailman tuhoutumisesta. Huh mitä painotuksia!

Linkola sanoo, että: "Ihanin maa kaikista on mennyt pilalle. Tämä on nykyään hirvittävä paikka". Näin itsenäisyyspäivän alla tuo onnistui havahduttamaan. Onhan nykymenoa tullut ihmetelleeksi tässä itsekin, mutta eri kantilta.

Emme taida sittenkään osata tehdä oikeita asioita. Taidan olla juuttunut tähän teemaan, mutta minkäs teet. Onneni on ollut päästä puhumaan ihmisten kanssa muistakin kuin ilmoista. Viime aikoina esiin on noussut ihmettelyä ja tyytymättömyyttä monien eri tahojen toimintaan.

Alkaa tuntua siltä, että ajatuksena "olen vaan täällä töissä" on jonkin verran lisääntynyt työntekijöiden keskuudessa. Kertooko se, ettei töissä voida hyvin? Asiakkaan näkökulmasta nykypalvelu ei enää oikein riitä. He tahtovat enemmän. Työntekijöiden, erityisesti erityisasiantuntijoiden, odotetaan laittavan itsensä likoon ja antavan parastaan asiakkaille, joille jokainen tilanne ja kokemus on ainutkertainen. Ei siis palvele asiaa, että diabetesneuvontaa tai ravitsemusohjausta annetaan samalla sabluunalla kaikille tai että asiakkaan motivointiin käytetään aina samat panokset, motivoiduit sitten tai et. 

Viime viikolla kirjoitettiin, etteivät kunnat valvo alueillaan toimivia lastensuojelulaitoksia asianmukaisesti, vaan homma menee helposti kahvinjuonniksi ja että lastensuojeluun ohjatut resurssit ja huostaanotettujen lasten määrät vaihtelevat kunnittain hirmuisesti. Huokaisen. Vaikuttavia toimia ei voi olla niin vaikea keksiä kuin miltä nyt näyttää.

talvi_2012_003.jpg

    Itsenäisen Suomen puolesta taistelleilla ei ollut mahdollisuutta valita helppoa tietä. He laittoivat itsensä likoon. Samankaltaista ajattelua peräänkuulutan tänäänkin. Ei mentäisi helpoimman kautta.

Onnea Suomi.

 

5 kommenttia .

Syksyn sävel

Sunnuntai 18.11.2012 klo 13:34

Erilainen syksy on meneillään - vai tuntuuko vain siltä? Talvivaaran murheet, surulliset perhetragediat ja kuntien kasaantuvat ongelmat ovat vaarassa jättää positiiviset ja myönteiset uutiset jalkoihinsa vaikka niitäkin on yllin kyllin, jos vain haluamme ne kuulla.

Kuntavaaleista toipuvassa maassa tapahtuu taustalla enemmän kuin aikoihin. Puolueet neuvottelevat keskenään sopien, kuka mitäkin nuijaa jatkossa heiluttaa ja kuinka valta jaetaan. Ajat ovat nyt sellaiset, että nyt jos koskaan valtaan liitetään myös vastuu. Vastuun kantaminen näkyy ja vaikuttaa kunnassa kuntalaisiin juuri silloin,  kun on tehtävä vaikeita valintoja. 

Pari asiaa. Joskus virheellisesti luullaan, että luottamushenkilöllä on valtavasti valtaa. Sen vain sanon, ettei yksin kukaan ole mitään. Yksi ääni on kaikilla äänestyksissä ja ellet saa asiallesi kannatusta, häviät varmasti. Hyvin perehtyen ja asiallisesti perustellen tuota kannatusta on kyllä mahdollista saada, ja tähän kokouksessa käytyyn vuorovaikuttamiseen demokratia perustuukin.

Varsin usein päättäjillä tarkoitetaan puheissa ja kirjoituksissa luottamushenkilöitä. Ja erityisesti silloin kun jokin käytännön asia ei ole mennyt odotusten mukaisesti. On kuitenkin hyvä muistaa, että kunnissa töissä olevat virkamiehet tekevät joka päivä monia isojakin päätöksiä ja käyttävät näin valtaa tehtäviensä hoidossa. Luottamushenkilö muodostaa mielipiteensä ja tekee päätöksensä virkamiehen valmisteleman ehdotuksen pohjalta. Siksi on valtavan tärkeää, että kunnassa on olemassa ajantasalla olevat ja osaavat viranhaltijat sekä yhdessä sovittu linja ja strategia, jota kohti yksissä tuumin sitten ponnistellaan.

Jalasjärvellä on päätöksiä pystytty vaikeassakin tilanteessa tekemään. Siitä kiitos! Myös kuntariiuuselvitykseen lähdettiin ymmärtäen, ettei kyseessä ole muu kuin selvitys - parhaiden palveluiden tähden. Tulokset tulevat aikanaan ja päätökset tehdään vasta sitten.

syksy2012_018.jpg

Tämän syksyn sävel on heikompien puolustaminen. Esimerkiksi lastensuojelun korkeisiin menoihin vaikuttaminen pitää aloittaa heti tänään. Meillä on mahdollisuus lisätä avohuollon tukipalveluita, jos vain ymmärrämme enneltaehkäisyn merkityksen. Ei lastensuojelutoimet niin erikoisosaamista vaativia toimia ole, ettei niitä pystyisi kunta myös itse tuottamaan. Toki lapsen paras ratkaisee ja se on joskus myös huostaanotto tai sijoitus etäämmälle kotikunnasta. 

4 kommenttia .

Daddy´s girl

Maanantai 5.11.2012 klo 11:03

Tulevana sunnuntaina on isänpäivä. Kauppiaat ja hyvinvointipalveluiden tuottajat mainostavat nyt hyvin aktiivisesti lahjoja isille. Tavarataivaat ovat täynnä kaikenlaista, tuottamaan hyvää oloa saajalle, mutta tietysti myös hyvää omaatuntoa antajalle. Mitä jos antaisikin vain aikaa? Niin minä aion tehdä.

Minulla on ihana isä. Elämänsä työlle uhrannut, sitkeä pohjalainen äijä, joka ei ensimmäisen vastustajan edessä ole ikinä periksi antanut. Luonnettakin löytyy, lujuutta ja liikaa kiltteyttä. Vain harvoin olen hänet nähnyt pahalla päällä ja edelleenkin, pienen empimisen jälkeen mies on aina innokas lähtemään tien päälle. Nyt 74-vuotiaana hän elää jatkoajalla, jonka sai reilut kymmenen vuotta sitten aivoinfarktin aikaan. Puhuminen on vaikeaa, mutta muisti pelaa ja ymmärrys niin ikään. Huolenani on, että askel on lyhentynyt viime aikoina. Jalka vaivaa ja kävely tuottaa kipua, siksi askelia myös haluaa ottaa vähemmän.

Tilanne on sellainen, että isän tyttönä pitäisi pystyä ottamaan enemmän vastuuta hänen huolehtimisestaan, eikä jättää kaikkea äidin kontolle. Uudessa tilanteessa ollaan, kun tähän saakka on keskittynyt pääasiassa lasten asioihin. Ikääntyvien vanhempien lapset kohtaavat myös elinkaaren toisen pään.

Palvelukoteihin rakennetaan nykyään pienimuotoisia kuntosaleja ja ohjattua liikuntaa järjestetään. Halutaan pitää ihmiset paremmassa fyysisessä kunnossa mahdollisimman pitkään, sillä tiedossa on, että 10 päivää sängyssä vie vanhukselta jalat. Tulevaisuuden haaste onkin vanhusten kotiin tarjottavissa palveluissa. 

Uusia menetelmiä tarvittaisiin, jotta kunto saataisiin pysymään myös kotona asuvilla. Olisiko se kiertävä apuväline- tai kuntoilulaitebussi? Kuukauden välein vaihtuva laite ja ohjaus? Apuvälinekartoitus ainakin olisi välttämätön palvelu.

Lopuksi vielä pari sanaa omahoitajuudesta. Pettymyksekseni lähes kaikki puolueet kuntavaalien alla kannattivat omashoitajien palkkioiden siirtämistä Kelan hoidettavaksi. Olen moneen otteeseen kysellyt, että mitä se hyödyttää?    -Tasapuolisuus lisääntyy - on aina vastaus. Siitä olen samaa mieltä - tulee tasaisen HUONOKSI joka puolella. Esim. JIK on jo kauan sitten tehnyt linjauksen, että kaikille kriteerit täyttäville omashoitajan palkkio maksetaan.  En ymmärrä, miksei asiaa voida saattaa kuntoon kunnissa. Kelan luukulle kun siirrytään, hankaloituu hakeminen ja ohjauksen saaminen. Ei rahakraanaa vaihtamalla saada palvelua paremmaksi.

syksy_2012_001.jpg

Talvinen tyrnikuva tältä syksyltä. 

Hyvää isänpäiväviikkoa.

2 kommenttia .

Jatketaan!

Tiistai 30.10.2012 klo 11:06

Kuntavaalit käytiin Jalasjärvellä asiallisissa tunnelmissa. Kampanjointi oli kaikkien ehdokkaiden osalta ainakin julkisuudessa siistiä ja toisia kunnioittavaa. Asetelmat ovat erinomaiset käydä neuvotteluihin paikkojen jakamisesta puolueiden kesken.

Keskusta on selkeästi kuntamme ykköspuolue 17 valtuutetun voimin. Onnistuimme pitämään paikkamäärämme. Tuosta joukosta 9 on naista ja 5 nuorta, alle kolmekymppistä sekä 5 uutta valtuutettua. Uutta vireää verta virtaa ja edustusta on kunnan eri laidoilta.

Itse koen, että mitä enemmän saa luottamusta, sitä suurempi on myös vastuu. Linjani on ollut, että toimin koko kunnan valtuutettuna, tasapuolisesti ja rehellisesti. Iloitsen, että tuolle toimintatavalle annettiin luottamusta vaikeiden ratkaisujenkin jälkeen. 

Toivon myös, että Jalasjärvi saa keskustan onnistuneen vaalityön jälkeen luottamusta myös maakunnallisesti, sillä ylikunnallisessa päätöksenteossa mukana olemalla voimme vaikuttaa koko alueen kehitykseen. Logistisesti sijaintimme on sellainen, että meidän kannattaa pysyä valppaina kaikissa asioissa. 

Lämmin kiitos äänestäjille. Ottakaa yhteyttä ja nostakaa asioita keskusteluun. Tulossa ovat sellaiset ajat, että tarvitsemme hyvää yhteishenkeä ja uusia näkökulmia.

annenauru20122.jpg 

 Vaikka vaikeaa joskus onkin, ei hymyn saisi hyytyä pitkäksi aikaa. Kutosen kuoro saa minulta kympin viime lauantain revyystään. Voiko parempaa Jalasjärvi-hengen nostattajaa olla kuin konstailematon ja hyvällä huumorilla höystetty kotopitäjämme vahvuuksia korostava esitys on? Lämpimästi toivon sille jatkoa.

Yhteistyöterveisin Anne - jalasjärveläinen ja ylpeä siitä;) 

5 kommenttia .

On tehtävä oikeita asioita

Lauantai 20.10.2012 klo 19:02

Kuulin tänään vaalikentällä hyvän uutisen. Jalasjärvelle on muuttanut ja muuttamassa useita uusia perheitä, paluuta kotiseudulleen tehden. Juuri näin se olla pitää! Vaikken maaseutua ja kaupunkia vastakkain ajatellutkaan asettaa, onhan selvää, että täällä meillä on elämä aivan toisenlaista kuin cityissä. 

Olenkin jo vuosia ihmetellyt, kuinka lapsiperheet pärjäävät isommissa kaupungeissa viikkoakaan ilman kattavaa tukiverkostoa. Ymmärrän, että työ meitä sitoo. Itselleni on ollut kautta vuosien välttämättömyys turvautua mummujen apuun tämän tuosta - ja onneksi olen apua saanut. 

Näin vaalien alla haluan erityisesti korostaa, että meidän on tehtävä oikeita asioita. Niin kunnassa kuin maakunnallisisssa ratkaisuissakin mutta seurattava tarkasti myös valtiontason toimijoiden ajatuksia. Päätöksillä on vaikutuksensa ja niiden arviointiin tarvitaan meitä tavallisesta elämästä kokemusta omaavia henkilöitä.

Laadusta puhutaan, mutta asiakkaan kokema laatu ja palvelun tuottajan käsittämä laatu ovat kaksi eri asiaa. Siksi on hyvä kuunnella mitä kuntalaiset puhuvat. On myös pysähdyttävä arvioimaan, että tehoavatko yhteiskunnan toimenpiteet todella ja tuleeko kuntalaisen asia aidosti hoidetuksi ja voisiko prosesseja vielä kehittää.

Mittareita on monia: Saako maanviljelijä lomittajan toivomaansa ajankohtaan vai joutuuko tyytymään annettuun? Toteutuuko varhaisen puuttumisen periaate päivähoidosta läpi koulupolun? Onko meillä tarjota sosiaalista tukea oikeassa mittakaavassa sitä tarvitsevalle, vai tarjoammeko saman paketin kaikkiin tilanteisiin pitkillä odotusajoilla? Entä palveluohjaus, onko sitä? Miten on mielenterveyspalveluiden saatavuus ja ketteryys tarpeen ilmetessä? Entä kriisiryhmä - onko ketju hiottu, kestävä ja toimintakykyinen?

Kunnan pärjäämisen edellytys on, että niille, jotka enemmän tarvitsevat, on myös enemmän antaa.

Toivon tosiaan, että voin olla mukana vielä ensi kaudella. Ymmärrän päättäjän arvon demokratiassa ja puolustan luottamushenkilöiden ja kuntalaisten oikeutta vaikuttaa meitä koskeviin asioihin. Siksi meidän pitää olla lujia ja kestäviä, vaan ei kovia.

syksy2012_049.jpg

Kiva Kepu-nalle kyykkyi kuvaa sukulaismukuloitteni kanssa tänään. Nämä lapset eivät ajattele kuntarajojen ylitystä, kun tulevat Kurikasta kylään mummulaan.  Siksi meidänkään ei tulisi haaskata ruutia liikaa kuntarajoista keskusteluun, vaan niihin käytännön asioihin, joilla kuntalaisen elo saadaan nykyistä paremmaksi.

J.K. Mielestäni hallituksen aikeet siirtää SOTE-ilmoitustaan ensi viikolle on melkoista ihmisten kyytillä viemistä. Kun ei uskalleta sanoa niin ei uskalleta sanoa. 

7 kommenttia .

Vain paras on kyllin hyvää

Torstai 11.10.2012 klo 20:35

Kuntarakenneselvitysten ensiaskelia ollaan ottamassa Seinäjoen ja Kurikan kanssa nyt. Pitäisi valita selvityshenkilö, muodostaa hankkeelle ohjausryhmä, sopia yleisistä pelisäännöistä, mutta muodostaa ennen kaikkea yhteinen tavoite, johon selvityksillä pyritään.

Jalasjärven mielestä se on yksinkertaisesti niin, että tavoittelemme SUOMEN PARHAITA JULKISIA PALVELUITA, emme yhtään enempää emmekä vähempää. Haluamme selvittää, löytyykö jokin tapa, jolla kuntalaistemme palveluita voidaan entisestään parantaa tietysti kustannustehokkuus huomioiden. Ellei löydy, jatko on mielestäni selvä.

Kuntarakenne on luonnollisesti vain yksi kuntavaaliteema, mutta kiinnostava sellainen. Minä kannatan kuntienvälisen yhteistyön lisäämistä, enkä kuntaliitoksia. Omista asioista päättämisen mahdollisuudet ovat kuitenkin aina niitä, joista kannattaa pitää kiinni viimeiseen saakka. 

Tulevaisuus on se, johon toivon katseiden kiintyvän. Meillä on Jalasjärvellä paljon pohdittavaa ja paljon pelissä. Siksi poikkipoliittisen tulevaisuusryhmän perustaminen voisi olla hyvä lisä kunnan työlle. Kuntalaisten kuuleminen on kyläkierrosten myötä saatu vauhtiin. Seuraava askel olisi Jalasjärven "think tank", koostettuna luovasti eri sidosryhmien edustajista. Onhan Suomellakin oma tulevaisuustyöryhmänsä. 

taustapeili.jpg

Jalasjärvi parhaiden palveluiden kunnaksi:

Huomioimalla kuntalaiset elinkaaren eri vaiheissa

 • lapsina
 • nuorina
 • työikäisinä aikuisina
 • senioreina

Lisäämällä yhteistyötä

 • jalasjärveläisten järjestöjen
 • paikallisten yrittäjien
 • kyläyhdistysten
 • naapurikuntien kanssa

Tarkastelemalla kunnan tuottamien palveluiden prosesseja

 • asiakasnäkökulmasta
 • työntekijän kannalta
 • hyvän hallinnon periaatteet huomioiden
 • taloudellisen tehokkuuden näkökulmasta

Tekemällä työtä

 • Jalasjärven asukasluvun nostamiseksi
 • kuntalaisten äänen kuulumisen ja osallisuuden edistämiseksi
 • johtajuuden kehittämiseksi
 • kunnan tulevaisuuden hahmottamiseksi

Asetamalla tavoitteet riittävän korkealle

 • palveluiden laadussa
 • yhteistyön rakentamisessa
 • tietotekniikan hyödyntämisessä
 • kilpailukyvyn kehittämisessä
 • lähipalveluiden riittävässä saatavuudessa.

11 kommenttia .

Valtuutettu vakavana

Lauantai 6.10.2012 klo 13:09

Kuntavaalit alkavat olla pian täydessä käynnissä. Politiikan kuohuntaa kyllä viilentää tämä kostea syksy, joka saa optimistisemmankin ehdokkaan miettimään syntyjä syviä. Sivuaako keskustelu nyt oikeita teemoja? Tuntuu, että julkisuutta saavat tällä hetkellä turhan pienet asiat, kuten esim. vuosikymmenten takaiset keskustelut saunan lautella tai tanssitähtien topit ja flopit.  

Joku sanoi viikolla allakoineensa, että käytännössä vettä on saatu toissa juhannuksesta alkaen tämän tuosta. Mitäs tuosta sateesta, ellei elanto ole millään lailla kiinni ilmoista. Melko monella vain on.

Vakavaksi vetää valtuutetun, kun kuuntelee alueemme viljelijöitä. Osa viljoista jää nyt peltoon ja ravinteet karkaavat ja kasaantuvat vääriin paikkoihin hallitsemattomasti. Satovahingoista voi puhua vasta, jos yli 30% viljelyalasta on tuhon omaa ja ostorehun varassa on kallista olla varsinkin, kun eläinten ruoka ei ole se ainut murhe.

syyspaisunnat_005.jpg

Vesi kasteli kesällä turpeet mutta myös puut. Kuivikkeet ovat lujassa jo nyt. Hinnat kohoavat pilviin myös lämmöntuotannossa, öljy ja sähkö tietävät hintansa kun elohopea laskee nollan alle. Kuulin, että jossakin päin maatamme suunnitellaan jo lämpöenegian käyttörajoituksia varotoimena lämmön riittävyyden takaamiseksi . 

Kysymys on maamme, maakuntamme ja kuntamme huoltovarmuudesta, joka on jo horjahtanut pahemman kerran syistä, joille emme mitään voi. Omavaraisuutemme ruuan- ja energian tuotannossa on laskenut ja joudumme enemmän markkinoiden armoille. Mikä nyt on tärkeää? Mitä pitäisi tehdä? 

syyspaisunnat_006.jpg

Mitkään toimijat eivät voi pitää yllä jatkuvasti miehitystä, joka on valmis vastaamaan suurimpaan hätään jatkuvasti. Siksi varasuunnitelmien toimivuus on tärkeää. Palomiehet joutuvat venymään nyt ja kalusto saa liikettä. Tienhoito joutuu paikkauskierrokselle varmuudella. Myös talveen pitää varautua. Pitäisikö varmistaa, ovatko mummun ja paapan puuvarannot suojassa?    

Uusia haasteita meillä riittää. Kyläkouluverkosto ei tällä hetkellä ole kunnassamme suurimman paineen alla, sillä vaikeita päätöksiä jouduimme tekemään kuluneella kaudella. Kylien elinvoimaisuus ja järjestöjen kanssa tehtävä yhteistyö on yksi sellainen ja heikompien auttaminen toinen. Tiestön kunto kiinnittää nyt monen huomion. Päivähoidon ja terveyspalveluiden saatavuus niin ikään. Kun laitamme tavoitteet riittävän korkealle, voimme tehdä Jalasjärvestä kunnan, jossa on kuntalaisille tarjolla parhaat julkiset palvelut koko maassa. Se vaatii uudistumista ja kehitystyötä. Meillä on kaikki mahdollisuudet, kunhan vain osaamme ja tahdomme ne käyttää.

Katsotaan eteenpäin!

3 kommenttia .

Vero = Vakuutus

Torstai 27.9.2012 klo 21:51

Eräässä koulutustilaisuudessa puhuttiin julkisesta taloudesta, veroista ja vakuutuksista. Luennoitisja, erikoislääkäri ja yritysjohtaja, esitti asiaan mielenkiintoisen näkökulman. Kuntalaiset ovat vakuuttaneet itsensä maksamalla kunnallisveroa. Erityisesti näin kuntavaalien alla tuo vertaus oli osuva ja ajankohtainen. 

Harva tulee varmasti ajatelleeksi kunnallisveroa vakuutuksen kaltaisena maksuna. Jos asian noin osaa mieltää, on kuntalaisella melkoiset valtit vaatia hyvää ja ajantasalla olevaa palvelua, vastauksia kunkin omiin yksilöllisiin palvelutarpeisiin. 

Ennen vakuutusyhtiöt tekivät kaikkensa, ettei vahingoissa korvausvelvollisuutta syntyisi, mutta nykyään korvaukset ropisevat tilille jopa saman päivän aikana. Yhtiöissä on ymmärretty asiakastyytyväisyyden merkitys ja nopean reagoinnin hyödyt. Maksuja maksetaan, että korvauksia olisi mahdollista saada.

Kunnilla on – kaikkien kuntalaisten ”vakuutusyhtiönä” iso vastuu asukkaiden tyytyväisenä pitämisessä – ja se vaatii asennetta.

Vakuutusmaailmasta voisi irroittaa toisenkin näkökulman: maksuthan kallistuvat aina, kun korvattavaa on runsaasti. Siksi kuntataloudessakin olisi kaikkien etu, että välttämättömistä kulungeista selvittäisiin mahdollisimman pienin kustannuksin, jolloin rahaa voitaisiin ohjata kaikille yhteisiin hyvän elämän hankkeisiin. Ennalta ehkäisyllä on esim. terveyden ja syrjäytymisen kohdalla suuri merkitys.

Kehittämistyöhön päivähoitopalveluissa, sosiaali- ja terveyspalveluissa, terveyden edistämisessä, heikommista huolehtimisessa, vapaa-ajan satsauksissa ja kulttuurinelämysten tuottamisessa jää varaa vasta sitten kun kuntalaisten akuutteihin tarpeisiin on vastattu. Siksi tarkan euron kuntatalous, yhdessä suunnitteleminen ja tiukka kulukuri saa minusta kannattajan. Kunnan varoja pitää käyttää huolella. 

syyskuu12_003.jpg

Jalasjärvi päätti jo vuosi sitten valtuutetttujen seminaarissa, että selvitetään kuntarakenne sekä Kurikan että Seinäjoen kanssa. Nyt asia alkaa olla ajankohtainen. On hyvä, että tunteen lisäksi valtuutetut saavat tutkittua tietoa. Tärkeintä ovat juuri palvelut, ne, mitä kuntalaiset käyttävät ja kuinka niitä helposti saa.

5 kommenttia .

Syysunelmia

Sunnuntai 16.9.2012 klo 15:17

Eilen uutisoitiin, että lähes kaikki kuntavaaliehdokkaat ovat keksineet puolueesta riippumatta saman kampanjateeman: Peruspalvelut ja niiden säilyttäminen. Olihan se vähän huvittavaankin katsella editoitua kuvanauhaa, jossa kaikki toistivat saman asian. Keitto kuumeni entisestään, kun Katainen ehdotti kuntien toimintaa säätelevien normien purkua. Ilmankos, että ehdotus kuulosti niin hyvältä: Keskustan pj Juha Sipilä ilmoitti, että tuo ehdotus oli alkujaan hänen.

Mutta mikä ihme se nyt on, valmistaudummehan kuntavaaleihin. On hyvä, että puhutaan sentään valtuutetun ulottuvilla olevista asioista, eikä jauheta eurosta enempää kuin nyt jauhetaan. Enkä minä tuotakaan teemaa väheksy, kunhan ulkopolitiikan kiemurat eivät vain vie lähiaiheilta liiaksi huomiota.

Alla pari aihetta, olkoon vaikka syysunelmia, kun nyt niin kauniisti paistaakin.

 • Lähipalveluiden määrittely meidän on tehtävä pikaisesti uudelleen huomioiden eritoten palveluiden laatu mutta myös saatavuus. Jalasjärvellä minua askarruttaa eniten sosiaalityön sektori, jossa paineet kasvavat päivittäin. Kurikka teki päätöksen siirtää sosiaaliltyön toiminnot JIKin alaisuuteen ensi vuoden alusta. Meillä päätös jätettiin väljästi tulevaisuuteen. Olemme kunnissa tilanteessa, jossa samat ihmiset yrittävät nyt kehittää ja tehdä varsinaista asiakastyötä vaativassa ympäristössä hoitaen raportoinnin ja muun tietojen keruun ja talouden suunnittelun. Vaatimukset huomioiden meidän sosiaalikeskuksemme on vastannut tarpeisiin hyvin, mutta paine on kova.
 • Asiakkuus. Kuntalaisella on oikeus odottaa hyvää asiakaspalvelua, johon kuuluvat työntekijän asiantuntemus mutta myös hyvät käytöstavat. Jokainen asiakaskontakti on ainutkertainen, eikä niiden merkitystä palvelutehtävässä sovi vähätellä. Siksi olisi hyvä, että julkisen sektorin palveluissa otettaisiin oppia yritysmaailmasta. Siellä nimittäin asiakas äänestää heti jaloillaan, jos palvelu on huonoa. 
 • Yhteistyön lisääminen kunnan sisäisten toimijoiden kanssa mutta myös naapureiden kanssa. Olen varma, että tulevissa kuntarakenneselvityksissä löytyy yhteistyön mahdollisuuksia sellaisilta aloilta, joilla emme perinteisesti ole kuntien välistä yhteistyötä osanneet ajatella. Esim. rekrytointi voisi olla sellainen. Yksityisillä ja julkisilla työnantajilla alkavat olla samanlaiset murheet osaavan työväen kysynnän kasvaessa. On hyvää aluepolitiikkaa saada osaavaa väkeä alueelle. Välimatkatkin ovat pieniä. Työssäkäyntialueena meillä on paljon mahdollisuuksia. JIK-kunnat olisivat tässäkin hyvä, kompakti kokonaisuus. Yritysmarkkinayhteistyöllä on jo perinteet. Mukaan toki voisi ottaa vaikka kaikki naapurit Suupohjan seutua myöden.
asyys_001.jpg
Vaahtera palaa jo latvastaan. On siinä kauniiit lehdet.
J.k. Hyvät lukijat. Minkälaisia syysunelmia teillä on?

5 kommenttia .

Vai että suurSeinäjoki

Maanantai 10.9.2012 klo 10:48

Olin torstaina palaverissa, jossa yhdessä Seinäjoen, Kurikan, Jalasjärven ja Kauhavan kuntajohdon kanssa keskustelimme ensimmäistä kertaa mahdollisesta kuntarakenneselvityksestä. Kertaakaan tuossa tilaisuudessa ei mainittu sanaa suurSeinäjoki. Eikä kokouskutsussakaan, sillä en olisi sellaiseen kokoukseen lähtenyt.

Puhuimme ko. kuntien valmiudesta aloittaa selvitystyö, jossa oikeasti siis  selvitettäisiin kuntien mahdollisuudet selvitä kuntalaisten palvelutehtävästä nykyistä paremmin ja aluetta kehittäen. 

Viikonlopun aikana useissa medioissa on pauhattu lähes valmiista kuntaliitoksesta, Seinäjoen kasvamisesta 100 000 ihmisen kaupungiksi. Ei se keskustelu noin mennyt. Maakuntakeskus käytti taas tilaisuutensa ja meni asioiden edelle lehdissä ja teeveessä. Vilpittömän yhteistyöselvityksen kannalta painotus oli harmillinen.

Meillä Jalasjärvellä lukee edelleen strategiassa, että toimimme itsenäisenä kuntana. Teemme yhteistyötä naapureiden kanssa esim. JIKin kautta ja maaseutahallinnossa, lomituspalveluissa, palo- ja pelastuspalveluissa, niin ikään sosiaalipäivystyksessä.

Tarkoitus on, että vertailemme luvut ja palvelut sekä Kurikan että Seinäjoen kanssa. Haluamme selvittää, mikä on jalasjärveläiselle paras mahdollinen kuntapalveluiden tuottamistapa: itsenäinen kunta ja yhteistoiminta muiden kanssa, Kurikan tai Seinäjoen suunta. Keskeinen asia meille on palveluiden laatu. Minulle ainakin merkkaavat asionnin helppous, jonojen pituus, lähipalveluiden säilyminen ynnä muut kuviteltuja keskittämissäästöjä enemmän.

syys12_003.jpg

Sellaiset asiat kuin kaavoitus, asuntopolitiikka, työntekijöiden rekrytointi, sosiaalipalvelut, kuntalaisten vapaa-ajan palvelut ja elinvoiman lisääminen monipuolisella julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyöllä saisivat nousta myös tärkeimpien teemojen joukkoon kunnan tulevissa painopisteissä. 

Meillä riittää haasteita. Siksi on pysyttävä valveilla ja tehtävä paljon työtä jo muuttuvan toimintaympäristönkin takia. Siksi ajattelin pyrkiä edelleen Jalasjärven kunnanvaltuustoon. Jalasjärveä pitää kehittää ja palveluita puolustaa.

2 kommenttia .

Nettisossu

Sunnuntai 2.9.2012 klo 15:04

"Hemmetti - tässähän joutuu pian äänestämään keskustaa"- oli joku kirjoittanut valtakunnalliselle keskustelupalstalle. Hyvä hyvä, että puolueeni voimahahmot ovat alkaneet tehdä omia esityksiä sen sijaan että oppositiopuolueen asemassa, eduskuntaryhmän toimesta vain arvosteltaisiin hallituksen toimia. 

Olisihan tuon voinut itsekin keksiä, mutta sittenkin tarvittiin Juha Rehulaa heittämään ilmoille esitys nettisossuista. 

Olisi siis sosiaalityöntekijä, joka vastaisi ihmisten kysymyksiin neuvoen netin kautta. Eihän tuossa netissä toimimisessa mitään uutta ole, onhan siellä jo poliisit ja lääkäritkin, mutta eipä vain ole monessakaan paikassa saatu toteutettua. Tosiasia on, niinkuin olen moneen kertaan itsekin sanonut, että nykyisellään palveluviidakko on karmea selvittäväksi, eikä ajanvaraus ja ajan järjestyminen monen viikon päähän auta ihmistä akuutissa tilanteessa.

En usko, että nimellä-tai-nimettömänä sossun kanssa asioiminen on edes se päällimmäinen perustelu nettisossun kohdalla, vaan uusien aikuisikään kasvaneiden, Y-sukupolven ihmisten kohdalla kanava jota käytetään. Meidän pitää vain ymmärtää, että nuorempi sukupolvi on syntynyt tietotekniikan keskelle ja on valmis käyttämään sitä luontevasti eri asioiden hoitamiseen. Jos pankki- ja veropalveluissa pystytään moiseen, miksei myös sosiaalipalveluissa?

Eikä ole kunnan koosta kiinni minkälaisia palveluita voidaan kehitellä. Työnjako pitää vain suunnitellla tarkasti ja tiedottaa väestölle riittävästi. Samalla tulisi viranomaisen neuvontavelvollisuuskin hoidettua - se kun on nykyisellään lähes olematonta.

syyskuu12_011.jpg

Syyskuinen tunnelma Ruokamessumiljööstä. Ilahdutti, että ostettavaa löytyi nyt selvästi aiempia vuosia enemmän.  

Kommentoi kirjoitusta.

« Uudemmat kirjoitukset Vanhemmat kirjoitukset »